HockeyNews
PLUS

Tampas reaback: "Jag reagerar på hur Hedman spelar"

(10883) Kevin Shattenkirk
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 13 november 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Tampa fick Kevin Shattenkirk till rena reapriset. Den offensivt lagde backen har svarat med att göra succé och redan gjort fler mål jämfört med förra säsongen i New York Rangers. Nu berättar han för HockeyNews.se hur det är att spela med Victor Hedman.

För ett par säsonger sedan var den nu 30-årige amerikanen Kevin Shattenkirk en av de hetaste spelarna i NHL. Efter sex säsonger med St. Louis, där han stadigt låg på drygt 40 poäng, hamnade han 2017 i Washington.


Det blev ingen succé där utan redan samma höst hamnade han i New York Rangers. På Manhattan skulle Kevin bli den nya storbacken sedan Ryan McDonagh senare den säsongen flyttade söderut till Tampa.

Men inte heller i Rangers ville det lyfta eller ens komma upp i de nivåer han nådde i St. Louis.


Rangers köpte efter två säsonger ut honom från sitt kontrakt och nu spelar båda före detta backarna från Rangers - Shattenkirk och McDonagh - i Tampa. 


LÄS MER:
 Hedman: ”Mitt bästa mål i en seriematch”


För bara 1 750 000 fick Tampa en kanonback och Kevin en chans att vinna Stanley Cup. På senare tid har Shattenkirk mer och mer satts ihop med Victor Hedman. 

– Det har varit en process. Det är annorlunda att spela med honom. Han täcker väldigt stor yta av isen och kan på så sätt stänga ner snabba spelvändningar från motståndarna. Han kan också skapa möjligheter framåt på egen hand. För mig blir det att ha tålamod att reagera på vad han gör utifrån hur han vill patrullera isen, svarar Kevin Shattenkirk utförligt.

– Offensivt tänker vi på samma sätt. Vi jobbar bra ihop på blå linjen. Defensivt har det varit mer av en process, men jag tycker det blir bättre och bättre ju mer vi spelar ihop.

Förra säsongen blev det bara två mål och 26 assist från Kevins New York-klubba på 73 matcher. Ett skralt facit han snabbt överskred i Tampa. I alla fall målmässigt, där han redan gjort fyra. Dubbelt så många alltså som hela förra säsongen i Rangers. Till de fyra målen har han levererat nio assist hittills på 15 matcher.

Varför har gått så bra? Är det bara vädret det handlar om?

– Att vakna upp med 32 grader varje dag tycks vara något som får fart på mig, svarar Kevin snabbt om jämförelsen att bo i New York och i västra Florida. Jag tränade väldigt hårt den här sommaren för att vara redo att ha en bra säsong oavsett var jag skulle spela. Sedan när det blev som det blev visade det sig Tampa vara ett väldigt bra lag för mig. 

– Jag menar både hur coacherna vill att vi ska spela och med tanke på talangen som finns i det här laget. Nu försöker jag bara göra det jag ska så bra som möjligt.

Kevin Shattenkirk har fått karriären att lyfta i Tampa. Foto: Bildbyrån

Shattenkirk har beskrivits som en giftig pucktransportör och en offensivt farlig back, men Tampas coach Jon Cooper ser också annat hos sin nye back.


– Jag tror att när en spelare köps ut leder det till en negativ känsla. Det betyder inte att spelaren därmed blir dålig. Det kan vara många skäl kring att ett lag beslutar sig för att köpa ut en spelare, bygga nytt, lönetak eller vad det nu kan vara.

– Jag ser inte bara en offensiv spelare i honom. Han kan så mycket mer. Det har han bevisat för oss. Han har inte fått tillräckligt kred för hur duktig han är som en defensiv spelare. Jag menar, det kanske inte är första spelaren du kastar in i ett boxplay, men han kan definitivt spela det om det behövs. Nu på den här resan har vi också lärt känna honom ännu mer som person.


Tillsammans med Victor Hedman har Tampa här fått ett backpar där båda kan hota framåt. Shattenkirk leder den interna poängligan för Tampas backar med 13 poäng mot Hedmans elva. I powerplay har duon bidragit med åtta poäng hittills där de matchas i var sin uppställning.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!