HockeyNews
PLUS

Match penalty försvinner – domarbasen hyllar SHL-lagen

Publicerad: 21 augusti 2023

FacebookXWhatsApp
Huvuddomarna i SHL och elithockeyn ska slippa att utdöma match penalty med automatisk avstängning som följd.
SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink gillar förändringen – och hyllar den förbättrade relationenen till klubbarna.
ANNONS

I den tredje delen av intervjuserien med SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink diskuterar han denna gång match penalty, som kommer att försvinna från SHL och Hockeyallsvenskan kommande säsong.

– I serier som ligger under Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd kan du inte utdöma ett match penalty utan det högsta du kan utdöma är fem plus game, att du lämnar matchen, säger Thorsbrink till HockeyNews.se.

ANNONS

Det innebär att domarna på isen slipper göra bedömningen om spelaren som fått matchstraff även bör bli automatiskt avstängd från minst en match.

– Efter matchen hanteras det i en process som i SHL är via en referensgrupp och via mig och via domarna. Sedan bestämmer vi, okej, är det här föremål för en anmälan? Då skickar vi anmälan före 24.00 på matchdagen till Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd, säger Thorsbrink och flikar in:

LÄS MERDomarbasen om föryngringen i SHL – tre nya tar klivet

ANNONS

– Om man tittar längre ner i seriesystemet, i division två och i U14 så funkar inte det för det finns inga disciplinnämnder där som kan hantera det över en natt. Det är ideellt arbetande själar så där finns match penalty kvar, att det blir en match avstängning med automatik.

Han fortsätter:

– Vissa förseelser, typ spark eller om du spottar på någon så har det varit automatiskt match penalty, men nu är det en femma plus game. Gemene man kommer inte att märka nånting.

ANNONS

Är det en bra förändring?

– Det här är bara bra att regelverket har anpassats till hur vi faktiskt har arbetat tidigare.

Det lyfter bort en del från domarnas axlar under själva matchen?

ANNONS

– Ja, vi vill att domarna ska döma där och då och ska inte behöva ta ansvar för nånting som händer efter matchen. Det är jättebra. Så är det internationellt också. Man dömer där och då. De bestämmer att det här är så grovt att den här spelaren ska inte spela nåt mer och så stannar man där. Andra personer får ta hand om det sedan. Det är jättejättebra.

Men det blir alltid diskussioner om avstängningar och längden på dem?

– Ja, precis. Så är det. Det är väl ingen spelare som tycker att det är kul att bli avstängd. Man försöker göra allt i sin makt för att bli frikänd, men när man har distans och tittar på situationer inför en säsong är det väldigt få situationer man har olika syn på egentligen, ska jag säga. Den stora massan tycker att det blir bra.

ANNONS

Thorsbrink menar att tjafset främst kommer i stridens hetta i samband med matcher.

– Sedan kan man alltid diskutera om det ska vara lägre eller högre straff eller såna saker. Men det är väldigt få situationer som man är oense om. Jag tycker att det här funkar jättebra i SHL och jag tycker att det är sjukt bra klimat mellan domare, domarledning och klubbar. Det har aldrig varit så bra som det är nu. Det är jätteprofessionella klubbar. Makalöst professionella.

LÄS MERNär videobedömningarna hopar sig – kö i situationsrummet

ANNONS

På vilket sätt har det blivit så bra?

– När jag kom in här 2018 tyckte jag att det var mycket diskussion om person. Hur en domare var, eller hur jag var. Det var mer sånt. Nu pratar man mer om händelse. Sak. Sedan måste man ha klart för sig att det inte behöver vara konsensus i allt, men däremot, när vi kan ta bort personangrepp och pratar sakligt i samtalston om situationen, det utbildar oss som domare och domarledning också. Vi får massor av bra input. Den inputen kanske historiskt har försvunnit bort för att det har överskuggats av det personliga. Där tycker jag att vi har kommit så långt i Sverige. Jag hör om andra ligor i Europa som har jättestora problem. Här tycker jag, fan, vi har det så bra här hemma.

50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)

ANNONS