HockeyNews
PLUS

Kollar: "Imponerad av hur killarna har tagit sig samman och rett ut det"

(27195) Tomas Kollar
Tobias Sterner/Bildbyrån

Publicerad: 24 mars 2023

FacebookXWhatsApp
GÄVLE. Tomas Kollar, 40, har blivit prövad gång på gång, men har haft Malmöledningens förtroende.
Till sist var det Kollar som ledde Malmö genom kvalet och hjälpte till att hålla klubben kvar i SHL.
– Jag är imponerad över hur killarna har tagit sig samman och rett ut det här, säger Malmöcoachen ödmjukt till HockeyNews.se.

Efter slutsignalen i Gävle pustade Malmö Redhawks ut och gjorde en så snygg sorti som möjligt av isen av hänsyn till deppande Brynäs. Inne i omklädningsrummet var det desto högre ljudnivå.

Då passade Malmös huvudcoach Tomas Kollar på att få en stund ensam så han återvände ut till spelarbänken inne i Monitor ERP Arena där han fick hämta andan och samla tankarna efter kvalpärsen.

– Just nu är det ganska lugnt. Direkt efter slutsignalen så är man sjukt rörd och alla känslor kommer över en på en gång. Jag är imponerad över hur killarna har tagit sig samman och rett ut det här. De har gjort det ruggigt ruggigt bra och jag är sjukt imponerad, säger Kollar utan tanke på det jobb han själv och tränarstaben har lagt ner för att förbereda sina spelare för att kvala sig kvar.

– Samtidigt känner man så klart för Brynässpelarna också. Det har varit en stor press på båda lagen och vi lyckades vinna. Skönt så klart.

LÄS MERKänslosam Emil Sylvegård om framtiden: "Jag vill ha en chans att vinna"

Efter landslagsuppehållet och turneringen Beijer Hockey Games som hölls i Malmö under första halvan av februari har Redhawks gått starkt i SHL. Jumbon avslutade med sex raka segrar i grundserien.

Och det blev 4–1 i matcher i kvalet mot Bryns.

Vad har ni gjort för att få ordning på spelet och gjuta mod i gruppen?

– Det är en jäkla bra fråga och jag hade hoppats att jag kunde sätta fingret på det för då hade man gjort det tidigare så klart så att man inte hade behövt hamna i playout, säger Kollar.

Han skjuter helst allt beröm vidare till spelarna.

– Men killarna har varit den stora bidragande orsaken i den processen. Vi har nånstans förlikat oss med tanken att vi kommer att få spela ett kval och insett att vi måste göra vissa saker för att vi ska överleva ett kval. Jag tror det började 10-12-13 matcher kvar av serien. Utan att egentligen ge upp nånting utan mer bara ha den insikten att det här kommer förmodligen vänta oss runt hörnet i mars och där sakta men säkert börja bygga det.

Malmö har haft problem med hemmaspelet och laget har tappat många ledningar och poäng i SHL den här säsongen.

– Vi hade lite svårt att få ihop många segrar på rad och sedan när vi väl började få det, började få upp tron igen inom gruppen och i laget och självförtroendet började växa och energin kom mer gratis. Det är svårt att bygga energi när man förlorar mycket matcher utan det får man jobba extremt hårt för och det har vi gjort. Det har de gjort jäkligt bra ”boysen”.

Han tillägger:

– När väl det började sätta sig och hjulet började snurra igen fastnade det mer och mer och vi var som bäst i slutet. Det är jag tacksam för.

Inför den femte kvalmatchen bytte Malmö målvakt så att den hete Adam Werner fick vila och sitta på bänken medan Brandon Maxell, som inte hade spelat på två veckor, fick avlasta Werner. Maxwell gjorde en oerhört stabil insats och nollade Brynäs och tog alla 31 skotten.

Kollar om målvaktsbytet:

– Werner tog det mer mot slutet och så gjorde vi en bedömning inför den här matchen att det var läge att byta målvakt. Det hade varit en lång match i tisdags och Adam hade gjort fyra bra matcher. Då valde vi att göra det bytet, för om serien skulle ha blivit längre hade vi två målvakter igång som vi kunde nyttja istället för att bränna alla kort på Adam.

LÄS MERGENOMGÅNG: Malmö kvar i SHL – nu väntar en rejäl förvandling av truppen

Malmö hade målvaktsbekymmer under hösten då Daniel Marmenlind blev skadad samtidigt som Adam Werner hade problem att hitta ett hållbart spel. När Brandon Maxwell kom in vände det.

– Shit vilka steg Adam har tagit under säsongen och jag är grymt imponerad av hur båda har kommit igång på slutet.

Brandon Maxwells kontrakt går ut och han lämnar nu klubben.

– Han är en matchvinnande målvakt, inget snack om saken. Det visste vi när han kom hit att han komma med såna här prestationer. Det kom ju lägligt.

En annan Malmöspelare som ska lämna klubben, Ponthus Westerholm, blev hjälte som ensam målskytt. Och som före detta Brynässpelare led han med Gävleklubben.

– Jag är ledsen med dem. Jag känner jättemånga i klubben och det är jättetufft att se dem.

Men det var inget snack om vilket av lagen som var bäst i kvalet. Ponthus Westerholm:

– Vi kom in med bra självförtroende. Vi radade upp segrar i slutet och fortsätter med tre raka och får spela avslappnat. Det är bra.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!