HockeyNews
PLUS

Känslosam Emil Sylvegård om framtiden: "Jag vill ha en chans att vinna"

(27193) Marcus Sylvegård Emil Sylvegård
Tobias Sterner/Bildbyrån

Publicerad: 24 mars 2023

FacebookXWhatsApp
GÄVLE. Emil Sylvegård, 30, fick med lillebror Marcus Sylvegård, 23, vid sin sida vara med om att kvala moderklubben Malmö kvar i SHL och reda ut en jobbig säsong.
Emil Sylvegård kan komma att stanna i Redhawks, men säger till HockeyNews.se:
– Jag vill ha en chans att vinna. Det får vi se om det är i Malmö eller någon annan klubb.

Det var många skratt, mycket jubel och en väldig massa prat inne i Malmös omklädningsrum i Monitor ERP Arena efter 1–0-segern i matchen mot Brynäs och totalt 4–1 i matcher i kvalet.

– Det är en oerhörd lättnad. Glädje. Tomhet, säger forwarden Emil Sylvegård till HockeyNews.se när han stegar ut ur röran och till en något lugnare plats i spelarkorridoren.

Han har undertröjan på sig och hockeybrallorna är fortfarande på. 30-årige Sylvegård är märkbart lättad.

– Ja, men alltså, man har varit så spänd och nervös och allting man kan känna. Det har varit roligt. Det har varit tråkigt. Allt vad man kan så det är en oerhörd känsla nu. Vi gjorde det tillsammans. Jag är jäkligt stolt.

Ordet tillsammans har varit ett ledord för Malmö som mitt under säsongen petade lagkaptenen Carl Söderberg till förmån för Fredrik Händemark som har tagit mycket av snacket med media före, under och efter matcher.

Målvaktshjälten Brandon Maxwell berömde Carl Söderberg efter kvalsegern.

Hur har det varit bakom kulisserna för det var ju en säsong där han Söderberg började som lagkapten och Händemark fick ta över?

– Vi har varit ett lag hela tiden. Oavsett vad vi har gjort så har det varit för lagets bästa, säger Emil Sylvegård.

LÄS MERSpelarflykt i Brynäs – men sportchefen Alcén vill vara kvar i klubben

Och vidareutvecklar:

– Alla i det här laget har stämplat in varje dag. Vi har haft tuffa tider, vi har haft diskussioner, vi har haft allting upp och ner, men när det väl gällde som mest gick vi ihop ännu tajtare och gjorde det här tillsammans.

Malmö vann de sex sista matcherna i grundserien plus fyra av fem i kvalet. Tio av elva matcher under en kritisk period.

– Jag tycker att vi har hyfsat bra under hela säsongen, men vi har inte lyckats vinna. Vi har inte spelat 60 minuter. Där hittade vi ett sätt på slutet.

Emil Sylvegård skänker också en tacksamhetens tanke till tränarstaben med Tomas Kollar i spetsen:

– Kollar och de har jobbat dag och natt med allting och till slut hittade vi och gjorde några småjusteringar så att vi började vinna och till sist kom det lugn i gruppen som behövdes när det väl trillade in poäng.

Under landslagsuppehållet för sex veckor sedan snackade Malmö ihop sig och började mentalt förbereda sig för kval som en väg ut ur den soppa man hamnat i.

– Vi ställde oss in ganska tidigt på kval för att just vara förberedda att inte kämpa in i det sista och bara tömma oss helt. Även om vi gick för att klara oss kvar när vi väl hade chansen. Men vi skapade goda vanor och gav oss förutsättningar oavsett om vi hade klarat oss kvar (utan kval).

– När det gällde som mest var vi som bäst.

Emil Sylvegård är en av många spelare i Malmö Redhawks med ett utgående kontrakt.

– Jag har sagt det till alla, jag har ingenting klart än. Jag får se. Jag har haft intressen och allting, men jag har haft fullt fokus på det här för det här  varit den värsta mardrömmen att spela ner sin moderklubb i allsvenskan och att vara en stor del av det. Just nu är jag bara oerhört lättnad och jag ska fira det här. Samtidigt lider jag med Brynäs. Den får jag suga på kommande vecka, eller nåt sånt.

Sportchefen Björn Liljander har, precis som kvalkollegan Johan Alcén i Brynäs, ett stort jobb att göra på kort tid.

Finns det nån chans att du blir kvar i Malmö?

– Ja, absolut! Ja, det finns det. Så jag ska väl sätta mig ner med Björn och kolla lite andra alternativ och se vad som är bäst för mig och vad som är bäst för Malmö för att jag ska kunna ta ytterligare ett steg eller spela min bästa hockey.

Christoffer Forsberg, som har förlängt sitt kontrakt med Malmö, flikar in:

– Är du färdigutvecklad?

Emil Sylvegård spricker upp i ett lite tandlöst leende:

– Hehe, nej då.

– För det sliter att vara här nere och kämpa och köra. Det är nånting jag inte vill vara igen. Jag vill ha en chans att vinna. Det får vi se om det är i Malmö eller någon annan klubb. Det tar jag i framtiden, säger Emil Sylvegård som har spelat i Malmö de fem senaste SHL-säsongerna.

Brödrabanden i Redhawks har varit en röd tråd den här säsongen. För när man tittar på laguppställningen i den femte och sista kvalmatchen hade huvudcoachen Tomas Kollar inte mindre än tre brödrapar i laguppställningen och de fick hålla ihop. Det danska backparet Markus och Oliver Lauridsen sida vid sida.

Tvillingarna Pathrik och Ponthus Westerholm i samma kedja, som vanligt, där Pathrik fick matchstraff och där Ponthus gjorde enda målet. Och så Malmö-vd:n Patrik Sylvegårds grabbar Emil och Marcus tillsammans.

– Det har varit grymt roligt måste jag säga, berättar Emil och betonar ordet grymt.

Marcus Sylvegård har blommat ut och öst in mål och poäng och det har en längre tid florerat ett rykte om en flytt till Växjö nästa säsong även om det inte är officiellt och bekräftat.

– Vi sattes ihop i jul och sedan dess har jag personligen lirat mycket bättre och han har lirat, ja han kanske har varit den bästa forwarden i hela ligan. Tycker jag. Personligen. Han var exakt den tredje länken jag och (Fredrik) Händemark behövde för att bryta lite mönster. Jätteroligt. Man kanske aldrig får chansen igen, så oerhört roligt, säger Emil Sylvegård.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)