HockeyNews
PLUS

Hårda orden efter besluten: "Resten är fattighjon"

Larsson Leifby

Publicerad: 6 juli 2024

FacebookXWhatsApp

Besluten att skicka ned fyra lag i Hockeytvåan kom sent på fredagseftermiddagen.

Kritiken är nu hård.

– SHL-klubbarna får så att de klarar sig, och bränner det mesta på löner, resten är fattighjon, skriver medieprofilen Marcus Leifby på X.

Bäcken HC, KRIF Hockey, Kristianstads IK och Strömsbro IF får inte spela i Hockeyettan, enligt beslutet som kommunicerades under fredagen.

Erik Karlsson, sportchef på Gefle Dagblad, vars lokala lag Strömsbro tvångsnedgraderas:

“Givetvis en chock i hovkeydvalan. Men egentligen bör man inte vara överraskad. Frågan är väl om hockeyettan ens får ihop lag till nästa år?”.

Henrik Leman som driver hockeysajten Raka Puckar om att lokala Bäcken döms ner.

“Blir nog svårt för Bäcken att klara detta – om inte någon rik filur kliver in, eller om Frölunda ser ett värde av ett starkt Bäcken och går in med pengar i något slags flerårsplan. Tufft läge. Trist för Göteborgshockeyn som verkligen hade mått bra av ett lag i ettan”.

Hockeyettan-experten Magnus Mjörnberg skriver på Hockeysverige:

“Bäcken, Strömsbro, KRIF och Kristianstad nekas elitlicens och degraderas från Hockeyettan. Granskningen är säkert helt i sin ordning, men någonstans är det symptomet av ett hockeysverige som inte fungerar och som förbundet verkar ha noll lyhördhet inför”.

Marcus Leifby, som skriver i Sportbladet och driver podden Snett inåt bakåt, riktar nu fokus mot fler ekonomiska problem under SHL:

“SSK har dispens ett år till, TAIF hänger mot repen, Löven backade åtta miljoner, tre lag har redan tackat nej till att ta klivet upp i Hockeyettan på grund av kostnaderna, osv osv osv”.

Leifby konstaterar på X:

“Finns mer. Mora backade fem miljoner trots semifinal. Djurgården och AIK är beroende av allmosor från rika supportrar. SHL-klubbarna får så att de klarar sig, och bränner det mesta på löner, resten är fattighjon”.

Leifby avslutar med ironi:

“Anders Larsson har semester. Solar och badar. Svensk ishockey mår toppen!”.

I pressmeddelandet på fredagseftermiddagen, under rubriken " ”Oerhört viktigt att klubbarna agerar ansvarsfullt", skrev Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockekyförbundet:

– Licensnämndens beslut idag är ett utslag av att klubbarna i Hockeyettan har det ansträngt efter ett par år med hög inflation. När det är utmanande tider är det oerhört viktigt att klubbarna agerar ansvarsfullt och håller ordning och reda i sin ekonomi. Licensregelverket är ett skyddande verktyg som våra medlemmar lagt fast för att säkerställa att klubbarna kan fullfölja tävlingen och säsongen de går in i. Med det sagt kommer vi att se över de ekonomiska kraven i licensregelverket under kommande säsong, säger Anders Larsson, ordförande Svenska ishockeyförbundet.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln