Florida till historisk final – Tkachuk avgjorde med sekunder kvar

(28149) Tkachuk, Florida

Publicerad: 25 maj 2023

Det såg länge ut att gå mot ett förlängningsdrama. Men med endast 4.3 sekunder kvar så kunde Matthew Tkachuk skicka in just 4-3 bakom Frederik Andersen – och samtidigt Florida till final i Stanley Cup.

Florida Panthers är i Stanley Cup final för första gången sedan 1996. Under natten mot torsdagen slog man Carolina med 4-3 vilket betydde totalt 4-0 i matcher.

Hemmalaget skulle rivstarta matchen – där Anthony Duclair skulle öppna målskyttet efter bara 41 sekunder. Och bara tio minuter senare skulle Matthew Tkachuk fylla på med sitt 2-0 mål i powerplay, när han lämnades helt fri framför Andersen och kunde raka in pucken.

Carolina skulle få kontakt i matchen när rutinerade Paul Stastny kunde reducera efter 13 spelade minuter.

Och en kvittering skulle komma tidigt i den andra perioden. Teuvo Teravainen kunde fånga upp en retur framför mål och finländaren gjorde inga misstag.

Men det var Florida som återigen skulle ta ledningen, och det genom Ryan Lomberg som spelades fram till helt öppet mål av Colin White. Efter målet så radades det upp chanser åt båda hållen – men ställningen var 3-2 inför slutakten.

En period som bjöd på många chanser där Florida var närmast att utöka sin ledning. Men istället för 4-2 så kom kallduschen efter 16.38, när Jesper Fast kvitterade matchen och såg ut att ta allt mot förlängning.

Men Matthew Tkachuk hade andra planer. Men endast 4.3 sekunder kvar av matchen så kunde 25-åringen sätta sitt andra mål för kvällen och nionde totalt i slutspelet till hemmafansens stora glädje.

Detta innebär att Florida blir det första laget att bli klart för final i Stanley Cup. Under natten mot fredagen kan Vegas även dem blir klara, när man gästar Dallas i match fyra.