HockeyNews
PLUS

Djurgårdens vd om Krüger, Brodin och satsningen mot SHL: "Ska utmana"

(23001) Thomas Kraft Marcus Krüger
John Falck/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 3 april 2022

FacebookXWhatsApp
TIMRÅ/STOCKHOLM. Djurgårdens vd Thomas Kraft är fast besluten om att fortsätta på sin post efter nedflyttningen från SHL till Hockeyallsvenskan.
Nu är han med i jobbet med att få in OS-duon Marcus Krüger och Daniel Brodin.
Det blir definitivt två prioriterade dialoger, säger Kraft till HockeyNews.se.

Efter en väldigt svag höst i SHL och en likaledes tam avslutning i kvalet mot Timrå faller Djurgården ner i Hockeyallsvenskan med ett brak.

Det blev förlust i fyra raka matcher mot Timrå.

– Jag tror jag talar för oss alla inom föreningen och inte minst laget och ledare och personal att det är en otrolig tomhet och en ledsamhet. Frustration och mycket känslor. Vi ska inte vara här, men vi är här, säger Thomas Kraft till HockeyNews.se i NHC arena.

– Vi tappade mycket mark i höstas och försökte så klart räta upp det med ett stort antal spelartillskott såväl som en del förflyttningar, och fick resultat, men har på slutet vikt igen. Det får vi också analysera och titta på vad det beror på att vi inte kan hitta tryggheten nu när det verkligen gäller.

Djurgården kommer nu att tappa tiotals miljoner kronor då man inte längre får ta del av det lukrativa tv-avtal som SHL har. En fallskärm på sex miljoner kronor dämpar fallet något.

LÄS MERRensfeldt: "Går inte att beskriva hur ledsamt det är"

Som vd för Djurgården har Thomas Kraft haft en parallell plan ifall degraderingen skulle bli ett faktum.

– Det är verkligen två helt olika ekonomier som vi också vet och har byggt planer för och behöver förhålla oss till även om det önskade scenariot och huvudplanen så klart var att spela kvar i SHL och jobba med den ekonomin. Men nu finns det en beredskap, det finns både en ekonomisk plan och en organisatorisk plan, säger Kraft.

Även om det kommer att bli ofrånkomliga neddragningar tänker Djurgården försöka ligga på en toppnivå med allsvenska mått.

– Jag tror det är viktigt i det här läget att vi inte blir för anorektiska i form av organisation för ska vi tävla även mot de bästa lagen i Hockeyallsvenskan behöver vi ha en organisation som klarar det. Vi ser också lag som har försökt ta sig upp och som inte har en organisation på plats, så det blir en balansgång.

Han fortsätter:

– Helt klart är att vi har en plan som ska utmana rejält, både organisatoriskt och sportsligt. Sedan behöver vi få ihop spelet och få ihop lagdelarna både på och utanför isen. Det är minst lika viktigt i Hockeyallsvenskan som i SHL.

LÄS MERFagervall: "Jag har svikit de som trodde att jag kunde hjälpa"

Thomas Kraft betonar vikten av att fortsätta jobba med Djurgårdens identitet som han menar har eroderat de senaste åren.

En titt på spelarkontrakten visar att backen Ludvig Hedström har kontrakt, men sedan gäller det att diskutera sig fram till lösningar och se om det finns spelare som kan tänka sig att följa med ner till Hockeyallsvenskan.

– Det är standardavtal till 99 procent som vi använder i SHL och där är det en ligatillhörighet, SHL. Men det hindrar inte att man gör avsteg från den. Vi har något sådant avtal och självklart har vi dialoger igång med spelare som kanske var en del av SHL-planen som vi hoppas kan bli en del av den hockeyallsvenska planen.

Huvudtränaren Joakim Fagervall har kontrakt till och med 2024, men det är oklart i övrigt vilka som blir hans assisterande.

– Han kom in i ett utmanande läge och det är en trygghet för oss att ha det ledarskapet. Vi känner oss väldigt konfidenta med den person och den anda och energi som Joakim har bringat in.

Drömduon från Schweiz, OS-spelarna Marcus Krüger och Daniel Brodin, skrev på fyraårskontrakt i vintras under förutsättning att Djurgården spelar i SHL. Där återstår att se vad som händer.

– Personligen har jag haft kontakt med både Marcus och Daniel Brodin under resan, inte under kvalserien, mer än att de har varit enormt taggade som familjer att komma hem till Stockholm och till Djurgården. Där behöver vi ta vid dialogen nu när vi vet exakt vad vi har att röra oss med och framför allt förutsättningarna vi nu måste förhålla oss till. Det blir definitivt två prioriterade dialoger, att komma i mål med dem, och säkerställa en visshet om deras framtid och vår framtid.

Thomas Kraft vill fortsätta i sin roll som vd för Djurgården:

– Jag känner inte att jag överhuvudtaget funderar på att kliva av och lämna rodret vid det här skeppet. Jag står kvar så länge förtroendet för mig finns kvar. Jag känner mig också väldigt motiverad att fortsätta det arbete vi har påbörjat. Vill styrelsen nånting annat så är det upp till dem.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!