HockeyNews
PLUS

Bryter tystnaden: ”Hade behövt sälja mitt hus då”

(16731) Viktor Svedberg/Barys
(c) photo.khl.ru Marat Akimzhanov
ANNONS

Publicerad: 16 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Den svenske backen Viktor Svedberg valde att fullfölja sitt kontrakt i Ryssland trots invasionen.
Nu bryter han tystnaden om varför.
– Jag hade behövt offra väldigt mycket pengar, säger han till Expressen.

ANNONS

Flera svenskar valde aktivt att fortsätta i KHL trots Rysslands invasion av Ukraina. En av dem var den svenske backen Viktor Svedberg, 32, som hade ett år kvar på sitt avtal med Avangard Omsk när invasionen inleddes.

För Expressen bryter han tystnaden om varför han valde att fortsätta i Ryssland trots kriget.

– Ska jag vara helt ärlig hade det varit en alldeles för stor summa pengar för mig att betala för att få mig ur kontraktet, det var det det handlade om. Jag hade behövt offra väldigt mycket pengar för att bryta under en tidpunkt då jag hade mitt bästa kontraktsår i karriären, det var då (22/23) jag tjänade som bäst vilket betydde att jag hade fått betala som mest för att ta mig ur det, säger han till tidningen.

Enligt den ryska sajten sport-express.ru tjänade han drygt fem miljoner kronor under sitt sista kontraktsår i KHL-klubben. För att ta sig ur avtalet hade han behövt betala miljonbelopp.

– Det hade handlat om hälften av vad jag tjänat under min karriär och i slutändan skulle jag antingen behövt sälja huset eller ta mina pensionspengar för att komma ur kontraktet. Jag tänkte på min familjs trygghet, kände att det var viktigare, och därför spelade jag ut kontraktslängden, säger Svedberg.

Idag är han bannlyst från spel i SHL, samtidigt som den finska och tjeckiska ligan stängt dörren för KHL-spelare. Den reslige backen har ännu inte hittat något nytt jobb efter att ha avslutat den här säsongen i slovakiska Poprad.

– Jag tycker personligen att det är väldigt tråkigt. Det hade varit jättekul att spela här hemma. Jag kan inte påverka det, men jag tycker det är fel att vi som spelade ut kontrakten blir behandlade på samma sätt som de spelare som skrev avtal efter kriget. Det fanns också spelare som spelade ut sina kontrakt till 2022 efter invasionen och flyttade till SHL efter det, men de pratar ingen om, säger han till tidningen.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln