HockeyNews
PLUS

”Nu är det dags att visa hur man ska reda ut den”

(7648) SkellefteåDIF
Bildbyrån

Publicerad: 31 mars 2019

FacebookXWhatsApp

KRÖNIKA. Djurgården kämpade, körde och köttade. Skellefteå gjorde målen. Serien lever – men för att vinna den måste västerbottningarna besegra sin värsta motståndare den här säsongen. Hemmaplan.

Skellefteå har inte varit bra sedan den första kvartsfinalen, det ska sägas. Djurgården har varit det. Men det är ju  en analys grundare än genomsnittlig snusdosa så jag ska försöka bättre än så. Känslan är nämligen att Djurgården, med all sin fart och frenesi, har väldigt svårt att göra mål när Skellefteå inte bjuder på dem. När Skellefteå spelar smart, lite avvaktande, lite mer på motståndarnas misstag och – framför allt – har en målvakt som räddar de skott som han ska rädda får Djurgården problem.

Spelet i numerärt överläge under andra perioden var talande. Skellefteå gjorde 1-0 på ett patenterat Joakim Lindström-skott efter bara sju sekunder när man fick chansen. När Djurgården fick sitt läge dröjde det nästan två minuter av plågsamt uddlöst spel – innan Andreas Wingerli kontrade in 2-0.

Så varför är det inte Skellefteå som leder den här matchserien?

Därför att lag inte plötsligt förvandlas när det är dags för slutspel.

Det är exakt samma saker som förföljer Skellefteå nu som tidigare under säsongen. Det här laget är ojämnt, osäkert och otätt. Ingenstans gäller det mer än hemma i Skelleftekraft Arena.

Det finns de som säger att hockey är en mental sport och tror att de kommit på något. Så är det naturligtvis inte, all idrott är också en psykologisk kamp, men de har i alla fall rätt i att ishockeyn inte är förskonad från att styras av spelare och ledares inre miljö. När du plötsligt märker att tveksamheter och tvivel samlas där du förr känt dig hundra procent trygg kan till och med ditt eget vardagsrum framstå som skräckinjagande.

Det är ett problem för Skellefteå.

För nu finns det inga räddningsplankor kvar. Man vann den här matchen, man vann tack vare en mycket bra och solid insats när det som bäst behövdes, men det räcker ju inte. Nästa, den värsta, motståndare som måste besegras är den hemmaplan som för bara ett år sedan framstod som en guldkuvös.

Hur Skellefteå ska göra det? Dra tillbaka styrkorna, vara aggressiva, hålla sig lugna under press – precis det som varit så förtvivlat svårt att utföra hittills under säsongen, samtidigt som säsongen ska avgöras, samtidigt som ett utträde i kvartsfinal vore ett stort misslyckande.

Det är ingen enkel uppgift, inte alls – men laget har satt sig själv i situationen. Nu är det dags att visa hur man ska reda ut den.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!