HockeyNews
PLUS

HANSON: AIK-stjärnorna var för osynliga

SSK seger AIK
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Igår 22:54

FacebookXWhatsApp

Södertälje besegrade AIK med 4–2 i seriepremiären på Hovet – och imponerade.
AIK har en del att jobba med, led av tung frånvaro och de ledande spelarna var anonyma, skriver Hockeynews Andreas Hanson.

ANNONS

Tung frånvaro straffade sig

AIK har inte en bred trupp. Mängden rutinerade hockeyallsvenska spelare är inte stor, och plockar man dessutom bort fyra spelare så blir det rejält kännbart. Inte minst i en match som denna, en fysisk och tuff premiär som dessutom är ett rivalmöte. Daniel Muzito-Bagenda är särskilt en spelare som man verkligen vill ha i den typen av matcher, centern Daniel Ljungmans förkylning gjorde att Jordan Bellerive behövde spela center och dessutom ska ju Scott Pooley ansluta längre fram. Bellerive fick ett tufft uppdrag att som center försöka hålla reda på unge Matteo Wagner, som aldrig spelat i Hockeyallsvenskan, och Jesper Emanuelsson, senast från Hockeyettan.

Stjärnorna osynliga

För AIK:s del hade det krävts att de ledande spelare som faktiskt fanns på isen hade varit mer framträdande. Gerry Fitzgerald, Lukas Zetterberg och Oliver Tärnström var snudd på osynliga i fem mot fem här, och i powerplay fick de inte alls till det. AIK hade två raka numerära överlägen när det ännu stod 0–0 men fick inte ut någonting. Kort efter det andra tog Södertälje ledningen och gav gästerna ännu mer fart.
Lukas Zetterberg reducerade med sex minuter kvar av matchen, men då var det lite för sent.
Ljuspunkten var formationen med Oscar Nord, Christoffer Björk och Oskar Magnusson. De gjorde det bra och såg starka ut, särskilt i den första perioden. De fixade även fram 2–3-reduceringen med 1.46 kvar.
De var faktiskt inte långt ifrån en reducering heller i slutet.
Men överlag var de för ensamma den här kvällen i AIK.

Matchfakta: AIK–Södertälje

AIK–SSK 2–4 (0–1, 0–2, 2–1)
Första perioden: 0–1 (19.52) Albin Carlson (Carter Souch, Miikka Pitkänen).
Andra perioden: 0–2 (02.08) Carter Souch (Amil Krupic, Viktor Liljegren), spel fem mot fyra, 0–3 (14.03) Nicolai Meyer (Sebastian Dyk, Filip Engsund).
Tredje perioden: 1–3 (13.29) Lukas Zetterberg (Alfred Barklund, Tom Hedberg), 2–3 18.14) Oskar Magnusson (Jordan Bellerive, Simon Åkerström), 2–4 (19.40) Viktor Liljegren (Albin Carlson, Jacob Bjerselius), mål i tom kasse.
Skott: 24–35 (10–6, 5–15, 8–13).
Domare: Daniel Wessner, Robin Jacobsson.
Publik: 6 951.

ANNONS

Trist debut för Brattström

Victor Brattström hade naturligtvis hoppats på en annan typ av första match på Hovet i AIK-tröjan. Målvakten byttes ut efter 0–3-målet, där han inte riktigt hängde med i sidled på Sebastian Dyks passning och Nicolai Meyers skott. – Men får ha förståelse på nåt sätt och lita på tränaren. Självklart vill jag spela, och vara kvar på isen, sade han rakryggat i TV4 inför den tredje perioden. Jonathan Stålberg kom in i kassen och nyförvärvet från Kalmar gjorde bland annat en lysande benparad i början av tredje perioden.

Trögstartat – sedan briljerade SSK

AIK var snäppet vassare i fem mot fem under den första perioden, men SSK kom sakta men säkert igång, såg till att vara stabila och trygga defensivt och vänta in lägena när de dök upp. Andra perioden var SSK klart bättre, kontrollerade matchen, vann större delen av närkamperna och såg sådär starka, samspelta och robusta ut som man hade väntat sig av ett lag som kan bygga vidare med samma stomme, ledare och spelsätt för tredje året i rad.
Det enda på minuskontot är att det blev spännande på slutet, med två snabba reduceringar.

Drömdebut för ”chansningen”

Carter Souch har beskrivits av sportchef Emil Georgsson som en slags chansning, en relativt billig forward som man fastnat för när man scoutat ECHL, men som egentligen inte har något poängsnitt att skryta med i den ligan. Så här långt har chansningen gått hem – 1+1 från Souch mot AIK och fint spel från honom och kedjan med Miikka Pitkänen och Nolan Stevens. Fortsätter Souch så här så kommer det vara ett av säsongens fynd.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln