HockeyNews
PLUS

Ek: Luleåpubliken kramade musten ur Färjestad – 6 000 matchvinnare

(23518) Luleå publik
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 7 maj 2022

FacebookXWhatsApp
Luleå är en vinst ifrån att bli svenska mästare för första gången sedan 1996. Det är mycket möjligt att Färjestad tack vare det otroliga publikstödet i Karlstad kan streta emot till en sjunde och avgörande match.
Sedan avgör Luleå hemma. Delfinen bär ju spelarna i guldstol.

Sittplatspubliken i Luleå ställde sig upp och blev stående i två perioder. I den tredje perioden var draget knäckande. De över 6 000 åskådarna sjöng, dansade, hoppade, klappade och gav aldrig Färjestad en sekund att andas.

Ändå stod det bara 1–0 till Luleå. Chansen fanns där. Dominik Furch i Färjestadsmålet gav verkligen ett blekt Färjestad en möjlighet att stjäla en seger i Norrbotten. Det insåg förstås Färjestads huvudtränare Tomas Mitell. Men för att få spelarna att kvickna till behövdes något extra.

Mitell blev Roger Rönnbergskt röd om kinderna och tog timeout redan efter 2.06 i den tredje perioden. Det var ett desperat försök att skrapa upp det som var kvar av lag som hamnat under ångvälten i först två perioder och sedan, när man skulle ta sats för att jaga kvittering, var all kraft som bortblåst.

Det är vad en guldtörstande och fullständigt hockeytokig stad representerad av de röststarkaste och mest hängivna supportrarna kan åstadkomma om alla tar i från tårna och sjunger musten ur ett motståndarlag.

Men Mitells timeout fick snabb effekt. Färjestad kvicknade till. Bara någon minut efter det tog Marcus ”Lilliz” Nilsson tag i pucken och drog igång en attack som slutade med att Luleåmålvakten Joel Lassinantti räddade sitt Luleå med en fenomenal parad med klubban när Michael Lindqvist skulle skicka in 1–1-pucken.

”Lassi” stod för matchens prestation. Precis en sådan där matchvinnande räddning som Stefan Liv kunde trolla fram när det som mest behövdes och som gav HV71 SM-guld.

I övrigt var det inte något snack. 4–0 till Luleå summerar händelserna på isen rätt väl. Pontus Andreassons comeback efter sjukdom i två matcher var precis den vitamininjektion som Luleå och Linus Omark behövde för att diktera det mesta av det som utkämpades på isen.

Inför SM-finalen tippade jag 4–2 i matcher till Luleå. Det finns liksom ingen idé att ändra på det tipset trots att både Luleå och Färjestad vunnit sina hemmamatcher. Färjestad kommer att piggna till då Luleåpublikens klappande och malande sånger har klingat av. Tomas Mitell sa något till C More före nedsläpp om att Färjestad kommit närmare att vinna i Luleå. Han sa också:

– Vi har börjat vänja oss vid atmosfären.

Inte en chans att Färjestad har börjat vänja sig. Hur skulle de kunna göra det? Luleåspelarna sitter på bänken och blickar ut över ett rött publikhav och får oändligt med energi. Så om inte Luleå slår in matchbollen i Löfbergs Arena på måndag kväll gör man det på hemmaplan i Delfinen, f’låt Coop Norrbotten Arena. Färjestad har absolut närmat sig en seger på bortais, men den här lördagen var man lika långt ifrån en vinst som en cykelresa från Karlstad till Luleå.

På något sätt har publiken i Norrbotten förtjänat att få se en guldfinal på hemmaplan och få kasta sig in på isen och krama om sina hjältar. Och visst har Färjestad spelarna som kan se till att det blir verklighet. Men den här kvällen var Furch FBK:s bästa spelare och då är det svårt att göra mål och skaka Luleå.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)