Annons

AnnonsHård konkurrens i Luleå – VM-guldvinnare får plats i fjärdekedjan


16 juni
Luleå är en av klubbarna som satsar för att vinna SM-guld 2020.
Och då blir konkurrensen i laget så hård att någon av de nya VM-guldvinnande finländska lirarna, Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki, blir fjärdecenter.
General managern Stefan ”Skuggan” Nilsson ger här sin syn på lagbygget och vilken detalj som ska skärpas till.

SHL presenteras av ATG Sport

Luleå var på vippen att vinna SHL:s grundserie och slutade tvåa. I slutspelet slog norrbottningarna ut regerande mästarna Växjö. Sedan blev årets guldlag Frölunda för tufft i SM-semifinalen.

Efter det har besvikelsen lagt sig för säsongen var trots allt väldigt bra. Långt mycket bättre än vad de flesta hade trott på förhand.

Med det i bagaget har general managern Stefan ”Skuggan” Nilsson och hans assistent Ulf Engman satt ihop ett nytt spännande lag.

LÄS MER: "Skuggan" om beslutet i Luleå Hockey: "Hoppas få jobba kvar i många år"

Konkurrensen om varje plats är stentuff.

– Det är gynnsamt och positivt. Vi har ytterligare några tävlingsmatcher med CHL så vi ville addera in en forward i det här läget mot fjolårssäsongen, säger Nilsson.

Utifrån sett är det nästan svårt att se vilka centrar som kommer att ta plats, och vilka som hamnar som ytterforwards eller som får stå utanför.

Austin Farley blev en lyckad värvning i ett Luleå som var nära att vinna grundserien i SHL. Foto: Bildbyrån.

Luleå gjorde tidigt klart med de finländska centrarna Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki. Duon tog plats i Finlands VM-lag, som sedan också vann guld genom att slå ut Tre Kronor, Ryssland och Kanada i kampen om guldet.

– Vi är jättenöjda med truppen, hur den ser ut nu. Målvakterna (Joel Lassinantti och David Rautio) känns jättebra. Backarna vet vi är samma som ifjol. Sedan att vi har fått addera ett antal forwards som på olika sätt känns väldigt intressanta. Våra finska killar, Tyrväinen och Ilomäki, ska kunna tillföra spets både i produktionen och i boxplay, tekningar, alltså detaljer, säger Nilsson.

Luleå har också värvat ungt från SHL-konkurrenterna.

– (Isac) Brännström och (Filip) Hållander har absolut framtiden och ska kunna utvecklas på ett fantastiskt sätt. Det är det vi hoppas på i alla fall. Det gör ju att bredden på vår forwardsbesättning har blivit klart bättre, tycker jag. Vår förhoppning är att toppen blir lite giftigare också. Det känns jättebra.

Nilsson fortsätter:

– Vi är otroligt glada att vi ganska tidigt, egentligen i början av maj, var klara med truppen. Det kändes otroligt bra när vi vet hur spelarmarknaden ser ut. Det är inte jättemycket spelare som finns där ute.

Både Tyrväinen och Ilomäki hade förmodligen varit betydligt dyrare om de hade haft VM-guld på meritlistan när de skulle förhandla kontrakt med Luleå.

Risken finns nu att Luleå blir av med Tre Kronor-backen Jesper Sellgren, som efter SM-slutspelet åkte över till Nordamerika där han blev AHL-mästare med Carolinas farmarlag Charlotte.

– Sellgren är ett frågetecken, medger Stefan Nilsson.

– Signalerna vi får är att de vill prova honom. Det gjorde de i våras. De vill ta över honom till main camp. Carolina ser väldigt positivt på honom.

– Vi har varit tydliga från vår sida och vi tycker att vi har en väldigt bra plan för honom. Är det så att han inte tar plats i NHL-laget efter main camp, så kommer han att spela med oss. Det är där vi är. Vi vet inte hur det blir, för han kan ju ta plats.

Jesper Sellgren lämnade Luleå efter SM-slutspelet och vann Calder Cup med Carolinas farmarlag. NHL nästa? Foto: Bildbyrån.

Luleå har sju backar utöver Sellgren och man tänker inte värva någon ersättare. Åtminstone inte ännu.

– Vi kommer att avvakta, så vi kommer inte att täcka upp den platsen nu. Det gör vi inte.

LÄS MER: "'Bulan' – han är hård, men ärlig"

Nyförvärvet Filip Hållander, 18, som är ett lån från NHL-klubben Pittsburgh, kan komma att missa SHL-starten.

– Vi har faktiskt inte pratat med dem, men vi utgår ifrån att han kommer att vara med på main camp. Där har hela tiden utgångspunkten varit uttalat att han ska spela en säsong hos oss i SHL. Det är väl mer att han åker över och visar upp sig. Det finns ingen tanke att han ska vara där borta och lira. Det känns ändå lugnt för oss.

Och sedan var det som sagt centersidan i Luleå. Där kan man nästan matcha mästarna Frölunda och storsatsande Växjö.

– Vi har fyra väldigt starka centrar med (Jack) Connolly och (Niklas) Olausson som är kvar och så har vi Ilomäki och Tyrväinen som vi har tagit in. Alla de fyra ska ju gå in som centrar, säger Stefan ”Skuggan” Nilsson.

– Sedan har vi givetvis Jonas Berglund. Alla vet om situationen. De finska killarna har vi snackat med så de vet om att vi kommer att ha en väldigt stark centrallinje, men att de kommer att vara delaktiga i våra special teams, i både powerplay och boxplay.

Det innebär att antingen Ilomäki, eller Tyrväinen, kan hamna som fjärdecenter i laguppställningen i SHL.

– Även om man hoppar in på en fjärdeline på isen i matchinledningen så kommer man ändå ha speltiden. Det har de köpt och tycker känns jättebra och stimulerande, att vi får en stark centeruppsättning, säger Nilsson.

Är det inte lite kaxigt ändå att ha en VM-guldvinnare som fjärdecenter?

– Ähh, hehe. Ja. Många vill prata om fjärdeline och så ser man det som en ”grinder”-kedja som ska jobba defensivt. ”Bulan” (huvudcoachen Thomas Berglund) och vi pratar mer om att vi vill ha fyra kedjor som gör ett stenhårt jobb utan puck och ska kunna producera och vara ett hot framåt i spelet med puck. Där vill vi inte se någon skillnad i hur man agerar i de situationerna.

Nilsson fortsätter:

– Sedan är det hur man sätter ihop special teams. Där är någonting vi inte har lyckats med fullt ut de senaste åren av olika anledningar, att få till ett bra powerplay framför allt. Boxplay var vi ju kanske bäst eller näst bäst i ligan ifjol. I powerplay behöver vi spetsa till det lite grann och där ska både Ilomäki och Tyrväinen in och även Brännström och Hållander ska konkurrera i de situationerna.

– Om vi ska upp och hota ordentligt mot toppen måste vi få till bra special teams. Så är det.

Det är inget snack om att Luleå tänker vara ett hot mot övriga topplag. Kraven på laget skärps.

– Sett till seriespel gjorde vi en riktigt bra säsong. Men när vi började närma oss semifinal och spelade dem mot Frölunda blev det skillnad just i det momentet. De hade ett väldigt giftigt powerplay och vi kom inte riktigt åt i det spelet. Det skilde oss åt.

Frölunda blev en för hård nöt att knäcka i SM-semin för Jonas Berglund och Luleå. Foto: Bildbyrån.

– Det var en starkt bidragande orsak till att de vann (guld) utan att ta bort någonting från deras hårda jobb. Det är en viktig detalj.

Är Frölunda laget att slå eller är det Luleå rentav?

– Vi har en ganska ödmjuk inställning till ligan. Vi gjorde en jättebra säsong ifjol. Samtidigt tippade de flesta oss åtta, kanske nia. Vi vet hur tuff den här ligan är. Många lag, som nu får in starka profiler, du har Frölunda, du har Färjestad, HV. Det finns lag som absolut konkurrerar i toppen, säger Nilsson.

– Vi har sagt att vi ska vara med i en kvartsfinal igen och där ska vi vara giftigare än vi kanske var nu då. Vi vill ändå ha en ödmjuk inställning till ligan, för det är många bra lag.

Han tillägger ändå:

– Som det ser ut nu, i och med att Frölunda vann och dessutom har fått in ett par bra forwards, så ser det starkt ut från deras sida.

Det ser roligt ut med en handfull guldkandidater i SHL?

– Jag tycker att det är många starka profiler som kommer tillbaka till ligan. Om det stämmer att Brynäs tar tillbaka Greg Scott. (Marcus) Högström till Djurgården. (Johan) Sundström till Frölunda. ”Frallan” (Johan Fransson) till Leksand. Det är många profilstarka lirare som kommer till ligan och gör det intressant och roligt.

– Jag ser verkligen fram emot uppstarten och nu är vi med i CHL så det blir pang på rödbetan direkt, säger Stefan Nilsson.

Annons

Annons

Annons