HockeyNews
PLUS

NHL-intresse för Skellefteåcentern

(7655) Linus Lindström-redigerad2
Ola Westerberg/Bildbyrån

Publicerad: 1 april 2019

Linus Lindström hade ett utgående kontrakt med Skellefteå och var på väg bort från klubben.
Nyligen skrev han på för två nya år, men nu kommer signaler från Calgary att det kan bli NHL-kontrakt efter slutspelet.
– Det är dit man vill skicka dem och inte någon annanstans. Det är inte omöjligt, säger Skellefteås sportchef Mikael Lindgren till HockeyNews.se.

Bara veckorna före SM-slutspelet så tydde det mesta på att den förre JVM-centern Linus Lindström skulle testa vingarna i någon annan klubb kommande säsong. I SHL fanns intresse.

– Linus har varit den unga lovande i många år och alla har väntat på nästa steg och nästa steg. Men han har haft lite strul med skador och inte fått kontinuitet och inte fått det att lyfta, säger Skellefteås sportchef Mikael Lindgren om turerna bakom kulisserna.

Om Linus Lindström hade lämnat Skellefteå skulle sportchef Lindgren ha behövt ersätta den Skellefteå-fostrade centern med en likvärdig lirare på marknaden.

Då indikerade Calgary Flames, NHL-klubben som draftade honom i fjärderundan sommaren 2016, att det kan bli tal om att skriva NHL-kontrakt redan efter den här säsongens slut. Då började man att tänka om i Skellefteå.

– Egentligen var det efter utlåningen till Karlskoga. Han fick mycket istid i fyra matcher. Han är ju skicklig med puck och är en spelbegåvning. Det är hans vapen, men han har varit lite trög i skridskoåkningen. Så fick han mycket istid och mycket förtroende och han har lyft, säger Mikael Lindgren.

Skellefteåcentern Linus Lindström i kamp med Djurgårdens Jacob Josefson. Nu visar NHL-klubben Calgary intresse för Lindström. Foto: Bildbyrån.

Den 25 mars berättade Skellefteå att man förlängt Linus Lindströms kontrakt med två säsonger.

– Det är små marginaler, men han är en fantastiskt skicklig spelare och är det någon man unnar så är det verkligen en sådan som har krigat länge länge länge och jobbat hårt. Det är en riktigt laglojal spelare. Superkul att vi kunde få behålla honom i två år till för jag tror att han kan ta nästa steg. Absolut, det tror jag.

Linus Lindström är tvåa i SM-slutspelets tekningsliga med 61,7 procent vunna puckar. Bara Frölundas Joel Lundqvist är vassare (64,6).

– Det här är ju en hockey som han borde ha problem med när det åks så mycket skridsko, men han behärskar det nu när han har fått upp det där lilla extra och vinner sig tid. Han kan hålla i och vända om. Det ser bra ut. Det ser jättebra ut.

Frågan är om Skellefteå, trots det nya tvåårskontraktet med Linus Lindström, får behålla honom i SHL till nästa säsong.

Enligt uppgift till HockeyNews.se har Calgarys intresse alltså vuxit sig allt starkare under den här säsongen.

– Calgary hoppas och tror, och har gjort det varje år, så risken är väl att fortsätter han gå bra så… Men det unnar man honom. Det är dit man vill skicka dem och inte någon annanstans. Det är inte omöjligt. De ser ju också att det har hänt grejer och jag är jätteglad för det också naturligtvis, säger Mikael Lindgren.

Skellefteås Linus Lindström är SM-slutspelets näst bästa tekare. Och han är stark i närkamperna. Foto: Bildbyrån.

Om Calgary skriver kontrakt med Linus Lindström ger det Skellefteå minst 2,2 miljoner kronor.

LÄS MER: SHL:s pengaregn över småklubbarna

– Jag tror han skulle må bra av att vara bärande spelare ett år till och få fortsätta på det här nästa år. Ha en bra sommar och ta ytterligare kliv. Då är han mogen. Då är han klar. Så skicklig är han som spelare.

Skellefteå har varit en av svensk hockeys hovleverantörer av spelare till NHL under 2010-talet. Pär Lindholm, Tim Heed, Oskar Sundqvist, Viktor Arvidsson, Melker Karlsson, Adam Larsson... Listan över Skellefteåspelare i NHL kan göras lång.

– Det är alltid risken med dem som är bra, att få skicka över dem dit. Det är lite det vi är till för, att behålla dem ett tag, sedan skicka över dem och önska dem lycka till, säger Skellefteås sportchef Mikael Lindgren.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS