SHL gick tidigare i veckan ut med konstaterandet att antalet hjärnskakningar ligger på samma nivå som förra säsongen efter 19 omgångar .
– Klimatet på isen är bättre än tidigare. Spelarna, domarna och tränarna upplever att det finns en större grad av respekt och att de här riktiga övertrampen när det gäller dåliga tacklingar minskar. Det är det generella signalvärdet, säger Johan Hemlin, vice vd och sportchef för SHL, till HockeyNews.se.
– Vi har inte sammanställt alla anmälningar för i år än, men vi tycker att nivån på det som anmäls, även där, att vi ser en annan typ av tacklingar än om man backar ett par år tillbaka.
Tendensen är att antalet hjärnskakningar kan vara på väg mot en nedgång, om än marginellt.
SHL har ett så kallat skaderegistreringsprogram dit alla hjärnskakningar, oavsett orsak eller om det är på träning eller match, inrapporteras.
Och vad ligger då siffran på?
– Du har lite drygt en hjärnskakning per full SHL-omgång. Jag tror det är 1,3 per sju matcher. Men då vet du inte om det beror på en puck i huvudet eller om du har snubblat på en klubba under träningen, säger Johan Hemlin.
Om man slår ut den siffran över säsongens 52 omgångar blir det 67,6 hjärnskakningar.
Det känns som det är en lång väg kvar till 0,0 från 1,3?
– Ja, men det måste vara visionen. Det är en kombinerad boll- och kampsport på en begränsad yta och i hög fart. Men visionen måste vara noll.
I måndags startade Svenska ishockeyförbundet ett projekt med nollvision för antalet hjärnskakningar i SHL och Hans-Göran Elo har utsetts att ansvara för att projektet drivs framåt.
SHL har infört ett Situationsrum som granskar tacklingar i efterhand och många gånger har det lett till anmälningar till disciplinnämnden som bestraffat spelare för olika förseelser. SHL har även haft möten med spelarna, genomfört olika tester, haft möten med lagläkarna och tagit fram instruktionsfilmer för att komma tillrätta med problemet med hjärnskakningar.
Och visst har inställningen bland spelare och coacher vridits till det bättre på senare tid.
– När vi mäter en hjärnskakning i SHL så beror det många gånger på vad spelaren har med sig i bagaget, säger Johan Hemlin.
En spelare kan ju ha drabbats av en hjärnskakning i Hockeyallsvenskan eller Hockeyettan på vägen uppåt i sin karriär.
– Jag tror att allt det arbete vi gör måste vi fortsätta med på SHL-nivå. Men vi måste även se till att det skjuts nedåt i systemet. Våra sportchefer hade för ett antal veckor sedan en ganska bred genomgång med alla juniorer. Det är en sådan typ av åtgärd, att visa instruktionsvideo från SHL, och vi hade ett antal klipp från J20 Superelit som Hockeyförbundet hade tagit fram och klipp på närkampsspel. Det tar lite tid. Men om du tittar på de tacklingar vi hade för fyra år sedan och jämför med dem i dag så är det en helt annat nivå.
Johan Hemlin fortsätter:
– Jag vill inte bli missuppfattad, men jag tror inte att SHL just nu är det stora problemet. Utan det här är saker som man måste börja titta på, vilket Hockeyförbundet gör i den här satsningen, för jag tror att behovet av att medvetandegöra alla de här insatserna behöver göras i J18, U16, division ett. Det är där svensk hockey måste komma in.
Här kan du läsa fler nyheter om SHL
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.