HockeyNews
PLUS

Målvaktsmatchen – därför får Leksands-Filip chansen

(31726) Filip Larsson Sam Hallam
Bildbyrån

Publicerad: 30 januari 2024

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Leksands Filip Larsson gör sin första säsong i SHL och toppar målvaktsligan.
Nu får han chansen att debutera i Tre Kronor och slåss om en VM-biljett.
– Jäkligt kul att ge honom den pushen, säger förbundskapten Sam Hallam.
ANNONS

Förra säsongen spelade den 25-årige stockholmaren Filip Larsson allsvensk hockey i Kristianstad.

Den här säsongen gör han succé i SHL och har ligans bästa räddningsprocent på 93,05. Det har gjort att han har fått Tre Kronors ögon på sig och i nästa vecka i Beijer Hockey Games får han debutera i A-landslaget.

– Uppenbarligen har han gett en av ligans bästa målvakter i Mantas (Armalis) en jäkla match om att starta matcher. Det är en av flera orsaker till att Leksand befinner sig där de gör, säger Hallam om Leksands succéartade tredjeplats i SHL efter 37 matcher.

ANNONS

Så sent som i lördags nollade Filip Larsson sina nya Tre Kronor-kamrater Joakim Nygård, Linus Johansson och Victor Ejdsell när Leksand slog Färjestad med 4–0 i Karlstad där Beijer Hockey Games spelas nästa vecka.

– Nånstans måste vi vara redo att ge möjligheten när nån är i den formen att spela det spelet och det är inte efter några matcher. Nu är vi snart inne i februari och jag tror att han har 18 starter och han visar upp det åter och åter igen. Nu senast var det en nolla i Karlstad och det kanske är ett av de tuffaste ställena att hålla nollan. Jäkligt kul att ge honom den pushen, säger Sam Hallam.

LÄS MERHallams trupp – de får chansen på hemmaplan

ANNONS

Tre Kronor spelar med Filip Larsson och Linköpings Marcus Högberg som målvakter i Beijer Hockey Games.

I de två tidigare turneringarna under säsongen, i Finland och Schweiz, har SHL-målvakterna Carl Lindbom, Färjestad, Linus Söderström, Skellefteå, Daniel Marmenlind, Malmö och Lasse Johansson, Frölunda fått visa upp sig.

– Det finns ett par målvakter som vi har sett tidigare under året och med det sagt så känner vi att det var läge att ge Filip den här möjligheten.

ANNONS

Sam Hallam är medveten om att ett bra försvarsspel ger ett bra målvaktsspel. Och tvärtom.

– Om man säger att alla är lika viktiga så är det inte riktigt så. Jag tycker att i ett hockeylag är målvakten den viktigaste posten nästan. Och vår uppgift som coacher, och även för spelarna, är att ge dem en så bra resa som möjligt. Vi ska alla ge Filip en bra seniordebut, säger Sam Hallam.

Efter Beijer Hockey Games återstår bara Czech Hockey Games (30 april–5 maj) innan det blir VM i Tjeckien 8–27 maj där Tre Kronor spelar i Ostrava.

ANNONS

Frölundas Lasse Johansson, VM-målvakten från förra våren, visar också storform i SHL.

– Vi tittar på den här turneringen, Marcus Högberg var inte med i de tidigare turneringarna, Lasse har vi haft med. Vi känner Lasse väl. Det är också en möjlighet för oss att se både Marcus och Filip i Tre Kronor. Nästa samling, då börjar det dra ihop sig mot VM, säger Hallam.

Och poängterar:

ANNONS

– Vi ser Lasses spel men tycker att vi behöver ha ett urval när vi kliver in i april.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln