HockeyNews
PLUS

LISTAN! Fascinerande att Brynäs fans är så gnälliga

(30400) Brynäs INNEUTE
Bildbyrån

Publicerad: 3 december 2023

FacebookXWhatsApp

Det är söndag och Gurra är tillbaka med ännu en Inne- och utelista.
Den här veckan svingar han mot Jonathan Dahlén, Brynäs fans och inkonsekvensen inom domarkåren samtidigt som Timrå, Roger Rönnberg och Anton Blomqvist hyllas.

INNE:

1 Roger Rönnberg. Frölundas tränare har haft en omtumlande vecka, i alla fall med hans mått mätt. Jag kan inte riktigt förstå hur matchstraffet han fick mot Linköping kunde göra så ont, kan han inte bara acceptera att han betedde sig lite illa och sluta spela så oförstående? Om han mot förmodan inte släppt att det inte blev någon officiell ursäkt från ligan så kan han i alla fall trösta sig med att han är historiens vinstrikaste SHL-tränare efter att ha plockat sin 396:e seger genom tiderna när Oskarshamn besegrades i går. Grattis, Roger!

2 Anton Blomqvist. Bjöd på en av årets bästa intervjuer efter att AIK rånat Tingsryd på två poäng i måndags. Och jag måste säga att jag håller med honom fullständigt när det kommer till kritiken mot utvisningen av William Ignberg Nilsson. Trenton Bourque ser AIK-forwarden komma på en mils avstånd och gör absolut ingenting för att försöka ta tacklingen på ett vettigt sätt.

3 Timrå. Har dominerat så gott som varenda match den här säsongen utan att få utdelning. Men den senaste tiden har puckarna börjat studsa rätt och det har lett till fyra raka trepoängare, bland annat mot Frölunda och Färjestad på bortaplan. Två resultat man verkligen inte skojar bort. 
Det här kan bli riktigt bra om Jonathan Dahlén börjar spela lite mer för laget och lite mindre för sig själv. Jag vet att han hemskt gärna skulle vilja flytta till Schweiz men jag tror inte att han kommer att ta sig dit så länge han skjuter på allt som rör sig och sparar på krafterna i hemarbetet. Även scouter för de schweiziska lagen har ögon som de använder till annat än att läsa statistik.
I dagsläget har Timrå åtta poäng upp till Färjestad i toppen av tabellen och julen börjar närma sig med stormsteg. Det ser svårt ut, men jag har ändå lite förhoppningar om att 19-oddsaren jag rekade i vår spelshow i början av september, att Timrå får fira jul som serieledare, ska sitta.

4 Brynäs. Visst, de spelar inte så jävla bra alla gånger, men de leder serien med tre poäng trots att de har spelat två matcher färre än tvåan Björklöven och de har tre raka segrar. Ändå känns det som att det inte går en dag utan att de blir utbuade av sina egna fans. Vad hade ni trott? Att de skulle vinna varenda match med 10–0? De har spelat riktigt bra den senaste veckan. Vändningen mot Björklöven i onsdags var oerhört imponerande och även om 3–2-segern hemma mot bottengänget Östersund satt hårt inne så kan man knappast påstå att de spelade dåligt – men trots det så tvingades de utstå burop från läktaren när den andra perioden var över. Jag vill dock understryka att det är långt ifrån alla fans som är så gnälliga, de flesta visar sitt stöd även om det är dårarna som hörs mest. Så har det alltid varit. Det är dessutom ganska lätt för dem att göra sig hörda med tanke på hur många stolar som stått tomma i Monitor ERP Arena den senaste tiden. Jag misstänker att många säsongskortsinnehavare stannar hemma eller så är det helt enkelt så att de vägrar att lämna arenapuben. Jag som trodde att Gävle var en hockeystad.

5 Matt Murley. Vilken premiär! Hockeynews spelexpert inledde sin nya spelshow på Hockeynews.se med att sätta tre av tre spel och Twitter kokade över av tacksamhet. Vilket nyförvärv! Det ska bli kul att se vad han hittar på nästa gång det är dags för hans spelshow, analyserna i lördags var riktigt väl underbyggda.

6 Hockeyallsvenskan. Det har länge sett ut som att SHL-platsen varit vikt åt Brynäs eller Björklöven, men de senaste veckorna har det blivit tydligt att det finns fler lag som vill vara med och göra upp om den åtråvärda SHL-biljetten. Södertälje går från klarhet till klarhet och har seriens bästa anfallsduo i Linus Videll och Marcus Eriksson, Mora är solida trots att de tappade flera nyckelspelare inför den här säsongen och Djurgården har plockat fyra raka trepoängare trots att de dragits med en del skador på nyckelspelare. AIK gör det bra också. Övriga lag tror jag kommer att få det svårt att hävda sig även om Västerås har höga toppar. Jag längtar redan till slutspelet.

UTE: 

1 Den svenska domarkårens inkonsekvens. Ena dagen blir de så sårade av Roger Rönnbergs gester att de ger honom ett matchstraff och nästa dag tar de lagen i egna händer och blundar för en slashing i nacken eftersom den föregicks av en crosschecking. Ja, jag vet att det inte var samma domare som dömde de två matcherna men det jag efterlyser är någon form av röd tråd så spelarna vet vad som gäller. Är de svenska domarna fridlysta mjukisar som är allergiska mot kritik och följer regelboken till punkt och pricka eller är de stenhårda cowboys som klarar av en het diskussion och tillåts tolka regelboken fritt? Jag själv skulle föredra en blandning. Domare som följer regelboken (det blir enklast så även om den har sina brister) och dessutom klarar av att ta en het diskussion utan att börja gråta inombords. Ja, jag är medveten om att det ser lite sisådär ut med återväxten bland svenska domare men jag tror knappast att den gynnas av att de målar ut sig själva till offer.

2 Ryanair. Bjöd mig på en ofrivillig heldag på Luleå Airport. Först skickade de ett meddelande om att planet var försenat med 90 minuter, något som ledde till att jag tog en långfrukost på hotellet (bacon, äggröra, prinskörv, vita bönor, fyra mackor, äppeljuice, kaffe och två sorters bakverk) i stället för att skynda mig ut till flygplatsen. När jag sedan anlände till Kallax möttes jag av beskedet att det var noll chans att jag skulle komma med på planet trots att det skulle lyfta först 90 minuter senare eftersom man måste checka in senast 40 minuter innan planets ordinarie avgångstid. Jätterimligt. Jag blev inte direkt på bättre humör när jag fick reda på att alla andra plan mot Stockholm var fullbokade. Till slut lyckades jag, efter mycket möda och stort besvär, gräva fram en plats på kvällens sista avgång, till tonerna av 4 000 spänn. Tacka vet jag SAS och den spanske pilot som tog mig till Norrland i tisdags. Han landade planet med säker hand i snöstormen på Skellefteås flygplats samtidigt som Färjestad och deras lyxcharter flög vidare och feglandade i Luleå.

3 Kokkorven i Winspos Arena. Det small inte direkt i skinnet när jag tog första tuggan och det blev inte ett dugg bättre när jag tog den andra. Till slut blev jag tvungen att dubbelkolla så att det inte var leverpastej de hade stoppat i brödet. Senapsutbudet orkar jag knappt snacka om. Det enda som fanns att tillgå var Felix trötta Slotts-kopia… och jag som trodde att det fanns en senapskultur i Norrland. Det är tydligt att det bara är folk i södra Norrland som har vett nog att uppskatta det gula guldet.

4 Per Svartvadet och Marcus Leifby. Den ene tippade att Peter Cehlarik skulle bli förste SHL-spelare att hamna i frysboxen den här säsongen och den andre drog till med David Tomasek. Med facit i hand är det två riktigt usla tips. Så usla att det bara går att skratta åt det.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln