HockeyNews
PLUS

De tippades i frysboxen – så rätt/fel hade experterna

(30368) Experter om frysboxen
Bildbyrån

Publicerad: 1 december 2023

FacebookXWhatsApp
Några rätt – och ännu fler fel.
Hockeynews har analyserat svaren från försäsongens laddade enkätfråga: ”Vem blir den förste spelaren att hamna i frysboxen den här säsongen?”
Nu har vi facit – och det är ingen vacker läsning på sina ställen.
Inför säsongen frågade Hockeynews en rad experter och hockeyjournalister om vilken SHL-spelare som skulle bli först att hamna i frysboxen.

Ingen av dem lyckades pricka rätt på Luleå-forwarden Patrik Zdrahal som bänkades efter noll poäng på åtta matcher och kort därefter lämnade klubben, men med facit i hand så kan vi konstatera att det är några av dem som kommit med relativt pricksäkra svar samtidigt som det finns andra som verkligen var ute och cyklade (hallå Leifby och Svartvadet!) i sina analyser.

Så här svarade experterna – och så här har det gått:

Hannes Nyberg, SVT

SVARET: 
– Det brukar ju bli någon av importerna. Thomas Grégoire i Rögle kanske, han kommer från finska ligan och är inte så bra som folk tror.
FACIT: 
Hannes såg till en början ut att vara helt rätt ute. Grégoire fick inte alls den starten på säsongen Rögle hade hoppats på och han sågades bland annat av TV4:s expert Almen Bibic efter insatsen mot Luleå den 5 oktober. Men sedan dess har det sett betydligt ljusare ut för kanadensaren som hunnit med att göra 12 (6+6) poäng på 22 sina framträdanden.

Marcus Leifby, Aftonbladet

SVARET:
– Vad svårt... Jag tror att det blir någon i Färjestad, David Tomasek kanske? Han har ett typiskt frysboxnamn.
FACIT:
Till Leifbys försvar så blev han lite överrumplad av frågan och han hade inte heller Aftonbladets hockeybibel till hands så han gick mer på känsla än tung research när han drog till med Färjestads center David Tomasek. Med facit i hand kan man bara skratta åt den gissningen då Tomasek varit en av Färjestads absolut bästa spelare den här säsongen, i alla fall offensivt.

Niklas Wikegård, C More

SVARET:
– Pontus Andreasson i Luleå.
FACIT:
Wikegård stack ut hakan och man måste ändå säga att han belönats för det. Den Andreasson vi fått se den här säsongen är inte i närheten av den självklara snajper vi fick se säsongen 2021/2022. Han serveras fortfarande fina lägen av kedjekamraten Linus Omark men det är som att Andreasson har mögel i klubban nuförtiden.

Johan Svensson, Expressen

SVARET:
– Det blir Taylor Leier i LHC.
FACIT:
Ingen dålig gissning. Taylor Leier värvades till Linköping efter att ha öst in poäng i den tyska ligan men i SHL har han inte alls fått det att stämma. Inledde säsongen med fem poänglösa matcher innan han blev skadad och efter det så kan man inte påstå att det har gått så mycket bättre. Bara fem poäng på 17 spelade matcher är alldeles för dåligt.

David Hellsing, Nerikes Allehanda

SVARET:
– Kanske någon av Örebros backar. De är åtta till antalet och Hedberg gillar att spela på sex backar så kanske Linus Arnesson som var en nödlösning i fjol.
FACIT:
Man kan inte direkt påstå att Hellsing tog en chansning när han drog till med Linus Arnesson men han hade samtidigt inte helt fel. Arnesson fick bara speltid i en av de 13 första matcherna den här säsongen – men på slutet har han fått ett större förtroende och gjort det bra.

Johanna Dahlén, Expressen och SVT

SVARET:
– Oj, vilken svår fråga. Vem hamnar i frysboxen… det bör vara någon i Leksand så jag säger Carter Ashton.
FACIT:
Ashton har väl inte direkt överlevererat men man kan knappast påstå att det gått dåligt i alla fall. Forwarden drog på sig en skada i slutet av oktober och har inte spelat sedan dess men innan det så producerade han 6 (3+3) poäng på de tolv inledande omgångarna och det känns som att han är långt ifrån en frysbox.

Mattias Persson, Örnsköldsviks Allehanda

SVARET:
– Oj, då slår jag till med Logan Hutsko. Tror han är väck innan jul.
FACIT:
Så nära en vinnare vi kan komma. Hutsko skrev på ett tvåårskontrakt med Oskarshamn inför den här säsongen och klubben hade stora förhoppningar. Han inledde också lovande men efter bara en assist på de tio senaste matcherna så petades Hutsko inför gårdagens möte med Malmö och enligt Expressens Johan Svensson så är Hutsko ute på spelarmarknaden.

Sanny Lindström, Expressen och C More

SVARET:
– Alltid nån mer förväntningar på sig som inte levererar. Riley Sheen i Rögle kanske. Tuff konkurrens på forwardsidan och då kanske han inte backcheckar och får sitta där ett tag.
FACIT:
Sheen har inte producerat poäng i samma takt som den förra säsongen och det är inte så konstigt med tanke på att han fått en mindre roll nu när det kryllar av offensiv firepower i Rögle. För några veckor sedan började det ryktas om en flytt men än så länge är Sheen kvar.

Per Svartvadet, Radiosporten

SVARET:
– Oj, jag skulle säga att tippa att det blir Peter Cehlarik.
FACIT:
Ajajaj, Per. Det här tipset kan du inte direkt jubla över. Cehlarik har stått för en fantastisk säsong så här långt och toppar Leksands interna poängliga efter 18 (7+11) poäng på 22 matcher. Och vi får inte glömma att nämna hans fantastiska plusminusstatistik, smått otroliga +21 trots att Leksand haft sina svackor den här säsongen. Skämskudde.

Hans Abrahamsson, Aftonbladet
SVARET:
– Den är lite knepig, tycker inte SHL-klubbarna har överdrivet breda trupper. Det ska bli intressant att se hur Modobackar som Pontus Näsén och Daniel Brickley hanterar SHL-hockeyn.
FACIT:
Jadu, ”Abris”, det här blev ju inte helt rätt. Näsén har fått ett stort förtroende och levererat 11 (1+10) poäng så här långt och Brickley har hyllats som Modos genomgående bäste back.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!