HockeyNews
PLUS

Stjärnmålvakten siktar på tio assist och en SHL-plats

(28998) Anders Lindbäck
Henrik Sjöberg / Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 22 september 2023

FacebookXWhatsApp
Brynäs är storfavoriter till att ta hem Hockeyallsvenskan.
Helt rätt, om du frågar stjärnmålvakten Anders Lindbäck.
– Jag tror att vi kommer att vara vår egen största motståndare. Kommer vi upp till den höga nivå som alla har så kommer vi bli väldigt svårslagna, säger 35-åringen till HockeyNews.
ANNONS
Fjolårssäsongen blev inte alls som de hade tänkt sig. I stället för en kamp om SM-guldet hamnade Brynäs i ett nervdallrande kval mot Malmö som slutade med att klubben blev av med sin SHL-status.

Något de ska försöka ställa till rätta den här säsongen och visst har de bra förutsättningar nu när så många nyckelspelare bestämde sig för att stanna kvar i klubben för att försöka göra resan tillbaka till SHL tillsammans.

– Vi satt dagarna efteråt och pratade om hur alla tänkte och tyckte och sen var det ett gäng telefonsamtal oss emellan och sen var det väl egentligen bara förhandlingar för allihop som tog olika lång tid. Men vi var väldigt överens om att vi ville stanna kvar och ställa allt till rätta och göra något bra nu när det blev så tråkigt som det blev förra året, säger Anders Lindbäck.

Hur är känslan inför säsongen?

– Jo, men det känns bra tycker jag. Vi har haft en bra sommar och tränat väldigt mycket och hårt hela gänget och vi är många som känner en stor revanschlusta så vi har haft en bra fokus och bra fart i övningarna. Det ska bli kul att dra igång igen.

Ni är ju väldigt stora favoriter. Ni står i 2,40 att ta er tillbaka till SHL. Tycker du att det är rimligt?

– Ja, men det tycker jag. Jag tror att vi kommer att vara vår egen största motståndare. Kommer vi upp till den höga nivå som alla har så kommer vi bli väldigt svårslagna, sen handlar det om att vara där hela tiden och kunna hantera att vi är ett jagat byte som alla kommer att vilja slå så det kommer inte att bli enkelt, långt ifrån, men vi har absolut en bra chans och vi har alla förutsättningar för att göra det.

Vilka ser du som era största konkurrenter?

– Jag tycker att det är mer oss själva än något annat lag. Jag har inte superkoll på alla motståndare men så brukar det vara för lag som är bra på papperet. Det gäller för oss att få ihop det och det gäller för oss att lära oss att vinna matcher, förra året var vi bra på att hitta sätt att förlora. Om man ska vara ett vinnande lag så måste man bli bra på att vinna matcher oavsett hur matcherna ser ut.

Ett sätt de ska vinna matcher på är att spela med en man mer i egen zon. Den här säsongen ska Lindbäck nämligen få lite mer utrymme för sin klubbteknik.

– Jag ska försöka avlasta forechecken på ett säkert sätt och försöka spela sex mot fem i egen zon när det kommer dumpar. Jag tror att det kan vara en väldigt bra grej att använda om det funkar. Det är kul när man får använda en av sina styrkor och vi har även tränat på det så det tycker jag känns bra. Jag vet ju att backar brukar tycka om att få pucken i hörnet med ansiktet vänt mot spelet i stället för att jaga den i sarghörnen.

Förra säsongen ville de att du skulle hålla dig i kassen. Var det frustrerande?

– Ja, det är klart att det är svårt när man känner att man vill göra saker som man alltid gjort och sen så får man inte göra det så är det klart att det blir lite annorlunda, men det är en lagsport och i en sån gäller det att köpa in på det som sägs och det som målas upp, men som sagt så var det inte superenkelt men det var väl vad det var. Det är kul att det känns lite tvärtom i år.

Du har ju bjudit på några höjdpunkter med din målvaktsklubba genom åren. Vilken är du mest nöjd med?

– Det var väl en passning mellan benen mot St Petersburg som var lite kaxig och gick hem. Men det är viktigt att det blir ett plusspel och inte ett minusspel. Det är klart att fler saker kommer att hända om du spelar pucken mycket men det viktiga är att det ska vara bra för laget och jag har spelat bakom målvakter som har haft sjukt effektivt försvarsspel för att de haft ett bra samspel med utespelarna så det är väl dit vi ska.

Hur många assist tror du att du gör i år?

– Drömmen är väl tvåsiffrigt i alla fall.

Tror du att du kan fixa det då?

– Ja, det beror väl på hur snabba grabbarna är och hur bra de är på att sätta dit puckarna.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln