HockeyNews
PLUS

AIK:s nya back kan bli en attraktion: "Är min passion"

(28976) Ny Mathew Maione-split
Mattias Ek och Bildbyrån

Publicerad: 20 september 2023

FacebookXWhatsApp
Nyförvärvet är en artist både på – och vid sidan av isen.
Nu kan AIK:s meriterade backvärvning Mathew Maione, 32, äntligen köra för fullt efter sin skada.
Den mångsidige kanadensaren blir en attraktion i Hockeyallsvenskan.
ANNONS

Mathew Maione kom skadad från Toronto, men AIK:s nya toppback fick efter tisdagens träning kasta den gula tröjan som har indikerat att han inte är tacklingsbar.

Maione kan från och med onsdagen köra för fullt och har tagit sikte på premiären mot Brynäs i Gävle.

– Planen är att spela på fredag så nu väntar ett par bra träningar och jag mår bra och ser fram emot säsongen, säger Maione till HockeyNews.se när han hälsar med en fist bump.

ANNONS

Han fick en vridning under en träning hemma i Kanada och har inte spelat några träningsmatcher med AIK efter ankomsten. Men han är tacksam för all hjälp han har fått att komma i ordning.

– Jag kan inte tacka AIK-personalen nog för de har varit oerhört bra mot mig.

Mathew Maione, som fyller 33 år i november, har gjort många stopp på sin hockeyresa utanför Kanada.

ANNONS

Slovakien. Finland. Lettland. Kina. Belarus. Lettland igen. Tyskland. Italien. Tyskland igen.

LÄS MERGynge i ny toppkedja i AIK – hyllar stortalangen

Och nu är det dags att testa Sverige, Stockholm, AIK och Hockeyallsvenskan efter ett par övertygande snack med huvudtränaren Anton Blomqvist och sportchefen Niklas Persson.

ANNONS

– Jag har aldrig spelat i Sverige. Samtalen jag har haft med Anton och Niklas, jag gillar verkligen vad de säger och vad de bygger. Jag ville vara en del av det och tycker att det är en fin möjlighet inte bara att bo och spela i Stockholm utan spela för ett lag som AIK. Det är en ära för mig att vara här och representera laget och försöka hjälpa dem ta steg framåt. Självklart är det slutliga målet att flytta upp, men vi vill vara bland de fyra bästa och få hemmaplansfördel i slutspelet. Det är vårt mål, säger Maione.

Han är väl insatt i AIK:s kaxiga utmaning att slå sig in bland topp fyra-lagen där Brynäs, Djurgården, Björklöven och Södertälje tippas hamna.

Maione har lyckats väl med sin hockey och han har verkligen fått se många länder.

ANNONS

– Jag har spelat i tio år och det här är förmodligen mitt åttonde år i Europa. Jag har inte räknat… Men jag har spelat i många olika ligor i många olika länder och jag gillar verkligen Sverige. Och folket. Respekten de har här. Klubben och alla runt ligan är så professionella, säger Maione efter sina första veckor i sitt nya land.

LÄS MERAIK:s målsättning – topp fyra: "Det skiter jag i"

Han fortsätter och orden smattrar:

ANNONS

– Vi hade representanter för ligan som var här och för spelarfacket. Alla bryr sig och är proffsiga och med så mycket respekt. Jag gillar hur det går till i det här landet. Därför kan man förstå varför Sverige är en sån hockeymakt i världen.

Du verkar också insatt i AIK:s bakgrund?

– Ja, vi hade en tillställning där vi träffade några aktieägare och vd:n och fick en förståelse för hur mycket den här klubben betyder för fansen, eller jag borde säga supportrarna inte fansen, för de stöttar fotbollen, handbollen, innebandyn och vad det betyder att vara en del av AIK som klubb. Det var det budskapet vi fick vid den tillställningen. De flesta killarna tar det inte som press utan som stöd. Och har man så många som stöttar en så vill man göra sitt bästa och lägga all sin kraft på det.

ANNONS

Maione verkar redan stormtrivas i AIK.

– Ledningen visade oss hur mycket de verkligen vill detta. Hur mycket de stöttar oss. Och om de tror på det här sprider det sig till omklädningsrummet. Ledningen och coacherna, alla går i rätt riktning.

Vad vet du om rivaliteten till Djurgården?

ANNONS

– Jag har spelat i många olika derbyn i min karriär. Det är en så häftig atmosfär normalt sett att spela mot en rival och spela i derbyn. Matchen blir större än en vinst eller förlust. Det är stoltheten, du vet.

Mathew Maione har blivit utsedd till assisterande lagkapten och tar ansvaret på allvar.

– Som en äldre kille här försöker jag understryka att vi inte ska oroa oss för mycket över vinster eller förluster utan vara mer fokuserade på hur vi spelar. För om vi spelar hårt, och på rätt sätt, så kanske man inte har framgång i de första en, två, tre matcherna, men i december visar utvecklingen att det inte går upp och ner utan en stadig förbättring och vi kommer att bli ett slutspelslag och svåra att spela mot.

ANNONS

– Vår struktur, vår arbetsmoral, vår identitet som lag kommer att vara den hos ett slutspelslag.

Vid sidan av isen har Mathew Maione en hobby som upptar mycket av hans tid.

– Jag älskar musik! Det är en stor passion jag har. Det är verkligen viktigt för mig. Jag lyssnar på musik varje dag. Jag har faktiskt en gitarr med mig här och spelar. Det började som en grej att ha nåt att göra utan att tänka och lära sig en låt för när du spelar ett instrument och fysiskt behöver ta ut ackorden så tänker du på ackorden, låten, melodin och sjunger om du vill sjunga. Alla aspekter, och då tänker du inte på förlusten, den dåliga matchen, det missade målet eller den dåliga passningen eller vad det nu handlar om, eller om det var en dålig träning.

ANNONS

Under en All Star-match i KHL för fyra år sedan, under sin tid i Dinamo Minsk, tog han tillfället i akt att sätta sig ner med sin gitarr för att underhålla publiken. Han spelade iklädd full hockeyutrustning och fick med sig både publiken och All star-spelarna i musiken. Maione har också sjungit och spelat för supportrarna till Dinamo Riga och klippen finns på Youtube.

– De flesta hockeyspelare är inte bara det du ser på isen utan har flera lager. Alla har olika hobbier, ambitioner, familjer och för mig råkar det vara musik.

Maione avslutar:

ANNONS

– Det spelar en viktig roll i mitt liv, men jag respekterar dem som inte gillar det lika mycket. Jag är säker på att de gillar saker som jag inte gillar så mycket. Men det är min passion.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln