HockeyNews
PLUS

SHL-genomgång – Luleå: "Svårt att tänka sig en mer efterlängtad comeback"

(28504) Genomgång-Luleå
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 16 juli 2023

FacebookXWhatsApp
De 14 SHL-lagen är på väg att göra sig redo för en ny kamp om SM-guldet 2023/2024.
Mattias Ek och Alexander Nilsson, reportrar på HockeyNews.se, synar lag för lag – och rankar dem inbördes – under juli månad.
Idag: Luleå.

Luleå

Målvakter – 3

Joel Lassinantti, Matteus Ward.

Kommentar: 30-årige Lassinantti kanske inte hade en av sina bästa säsonger, men då ska man ha klart för sig att han ändå höll nollan sex gånger på 40 starter och är nu uppe i 40 SHL-nollor i karriären. Ihop med Ward har Luleå ett fungerande målvaktspar där de kompletterar varandra väl.

Backar – 4

Frédéric Allard, Erik Gustafsson, Marcus Hardegård, Ludvig Jansson, Oskari Laaksonen, Jesper Sellgren, Pontus Själin.

Kommentar: Här är det mycket nytt med Allard, Hardegård, Jansson och Laaksonen. Alla nya har tvåårskontrakt medan den sammanhållande faktorn, lagkaptenen Erik Gustafsson, spelar på ett utgående avtal. Hardegård fick något av ett genombrott med nio mål och 21 poäng i Örebro. Norrbottningen från Älvsbyn lär trivas i den här omgivningen. Kan unge Jansson nå nya höjder i SHL?

Forwards – 4

Pontus Andreasson, Jonas Berglund, Jack Connolly, Oscar Eklind, Einar Emanuelsson, Joel Kant, Mario Kempe, David Lilja, Olli Nikupeteri, Linus Omark, Nikola Pasic, Brendan Shinnimin, Juhani Tyrväinen, Patrik Zdrahal.

Kommentar: Omarks återkomst till Luleå är en av silly seasons stora snackisar. Svårt att tänka sig en mer efterlängtad comeback i något lag. Succékedjan med Andreasson, Tyrväinen och Omark kan återuppstå och guldjakten kan börja. Men samtidigt finns det potential och bredd som kittlar.

Ledarstaben – 4

Thomas Berglund, Antti Alamäki, Roger Kyrö, Henrik Stridh, Gusten Törnqvist.

Kommentar: Det blev ett djupdyk från SM-final till en tiondeplats. Men via åttondelsfinal tog sig Luleå till kvartsfinal och pressade svenska mästarna Växjö till sju matcher. Men om det var lite trubbigt offensivt förra säsongen så ska väl ”Bulan” och Omark få ordning på den detaljen den här säsongen. Det är i alla fall vad väldigt många förväntar sig.

Summa: 15

LÄS OCKSÅ
SHL-genomgång – Växjö: "Det kan bli en win-win-situation"
SHL-genomgång – Malmö: "En föryngring för att hitta spelare med driv"
SHL-genomgång – Linköping: "Det råder stor osäkerhet"
SHL-genomgång – Oskarhamn: "Snudd på omöjligt uppdrag"

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!