Frölunda siktar in sig på drömnamn i jakten på en forward och en center

1 juni 2023
Frölunda har kommit långt med sitt lagbygge som börjar se väldigt starkt ut.
Men då ska Göteborgsklubben dessutom ha in både en toppcenter och en ledande producerande forward – och man siktar högt.


Med värvningar som VM-backen Henrik Tömmernes och SHL-backarna Linus Högberg och Max Lindroth plus OS-duon Carl Klingberg och Gustav Rydahl och lovande Linus Öberg tar Frölunda i för att vara med och slåss om SM-guldet.

– Hittills är vi nöjda med det vi har fått in. Det är några pusselbitar kvar så klart. Det blir lite enklare att summera när man är helt klar givetvis, men hittills känner vi att vi har fått in bra spelare och bra karaktärer. Det känns hoppfullt, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till HockeyNews.se när han ringer upp från södra Spanien.

Några dagars cyklande i bergen i närheten av Malaga ska ge ny energi, men Sjöström understryker att han har koll på det som händer på spelarmarknaden under tiden.

Och både målvaktssidan, som är intakt med Lasse Johansson och Frederik Dichow, och backsidan är nu klara.

– Vi tyckte om vår backsida förra säsongen också och tyckte den var väldigt stabil. Vi tappade Andreas (Borgman) och fick in Henke Tömmernes. Sedan har vi så klart fått in Högberg på slutet. Även Lindroth och (Isac) Heens. Vi känner oss väldigt nöjda med backsidan och känner att vi har både kreativitet och defensiv. Vi har åtta bra backar, säger Sjöström.

LÄS MERRyfors vill vinna SM-guld och ge NHL en ny chans: "Presterade tillräckligt bra"

Genom att få tillbaka Henrik Tömmernes, som blev schweizisk mästare med Genève-Servette under våren, och som nyligen var en av Tre Kronors bästa spelare i VM, kommer Frölunda att kunna få ordning på powerplay kommande säsong. Det var faktiskt sämst i SHL 2022/2023 och Frölunda hade bara 16,43 procent i effektivitet. I SM-slutspelet var siffran ännu lägre även om Frölunda slog ut Färjestad.

– Det är klart att vi tror att han ska hjälpa oss mycket. Det är väl inget snack om det. Vi vet att han är en klasspelare med hans blick och hans touch, att kunna styra rytmen i PP. Det bör ge oss nånting här i vinter, absolut, säger Fredrik Sjöström.

Med tanke på att Tömmernes har varit sex år i NL med Genève så vill han inte lägga alltför stor börda på klassbackens axlar.

– Sedan är det en omställning för ”Tömmen” också att spela i SHL igen. Men han har så klart bättre egenskaper. Det kan vi inte säga nåt annat om. Han har kvaliteter och det har han visat de senaste åren i Schweiz. En toppback där nere. Vi känner stark tilltro till honom så klart.

När det gäller forwardssidan så vill Frölunda fortfarande ha in en center och en forward.

– Vi har våra tentakler ute och lite spår som vi jagar. Vi får se vad vi kan få tag på. Vi är inte helt klart än utan vill ha in ett par platser till. Vi får ha lite tålamod. Som jag var inne på innan, det känns bra hittills. Det gäller att få till det sista.

Enligt uppgift var Frölunda ute efter den finländske VM-centern Sakari Manninen, men han skrev på för Tömmernes förra klubb Genève-Servette för att få spela ihop med Teemu Hartikainen.

– Ambitionen är att vi vill ha in något bra. Där har vi känt hela tiden att det ska vara nåt som är bra och som kommer att tillföra. Vi vill inte ha någon panik. Det handlar inte bara om att bli klar och sätta en plats. Vi får ha lite tålamod eller is i magen så att vi känner att vi får in det vi vill.

Fredrik Sjöström gör ingen hemlighet av att Frölunda visar starkt intresse för de kontraktslösa svenska centrarna Lias Andersson och Jacob Peterson som båda har Frölundakoppling.

24-årige Andersson spelade en NHL-match för Los Angeles den senaste säsongen, men producerade bra i farmarlaget Ontario Reign, 59 poäng (31 mål, 28 assist) på 67 AHL-matcher.

VM-meriterade Peterson, 23, hamnade i Dallas farmarlag Texas och trejdades till San Jose och spelade även AHL-hockey.

– Alla de spelarna försöker vi ha, om det är med dem själva eller om det är med agenten, så försöker vi ha nån form av relation med dem. Båda killarna har säkert potential att vara kvar i Nordamerika. Det är mer vad spelarna själva vill och sedan är de säkert attraktiva för andra klubbar i Sverige också. Men det är klart att man hela tiden försöker ha en dialog, säger Fredrik Sjöström.

I och med att KHL mer eller mindre är stängt för de flesta icke-ryska spelarna på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina så är det i princip Schweiz eller SHL som gäller om de vänder tillbaka till Europa.

– Till slut blir det en tajmingfråga. Vill de vända hem till Europa? Vi försöker göra vårt bästa för att kolla av och hela tiden följa vad deras planer är och så vidare. Det finns intressanta spelare som vi tidigare har en koppling till och vi försöker hålla en dialog med dem och följa upp det.

LÄS MERFrölundas sportchef om svårigheterna med att få hem drömspelare: "Tajming"

Den förre Frölundaforwarden Andreas Johnsson, 28, är också en sån spelare. New Jersey trejdade honom till San Jose och kontraktet löper nu ut. För Frölunda är det ett toppnamn.

– Absolut är det så. Ofta vill de spelarna se under free agency vad de kan få och vilket intresse som finns där. Det blir lite att vi får spela tålamodsspelet. VI vet var vi är i hierarkin jämfört med NHL, då får vi ha lite is i magen, säger Fredrik Sjöström.

Spelarmarknaden i USA tar fart efter draften och den 1 juli då kontrakten har löpt ut. Frölunda kan tänka sig att vänta till långt in i sommar.

– Det kommer att bli en avvägning. Vi känner att vi har talang i leden och får vi inte in det vi kanske absolut vill ha, så känner vi att vi har unga som kan ta de möjligheterna och vi kan välja att starta som vi har nu. Jag tror att vi har olika möjligheter, men det är klart, finns rätt spelare där för oss kan vi också vara beredda att hugga på det. Det känns som vi har bra valmöjligheter att vi inte behöver panikhandla heller.

På centersidan har Frölunda Gustav Rydahl, Patrik Carlsson, Linus Nässén, Erik Borg och Nicklas Lasu som det går att laborera med.

– Och vi har David Edstrom som kommer underifrån så vi känner att vi har personalen, men dyker rätt namn upp kan vi också vara villiga att agera så klart, säger Fredrik Sjöström.