Ryfors vill vinna SM-guld och ge NHL en ny chans: "Presterade tillräckligt bra"

26 maj 2023
Simon Ryfors är tillbaka i SHL med blandade känslor.
Frölunda var ett alternativ men 25-åringen valde spel i Rögle – där han har ouppklarade affärer.
För HockeyNews.se berättar han om äventyret i Nordamerika, klubbvalet i Sverige och vad som driver honom framåt.
– Jag tycker att jag presterade tillräckligt bra för att få bevisa mig på den nivån. Nu blir det en annan väg men NHL är fortfarande mitt största mål som hockeyspelare, säger Ryfors.


Simon Ryfors ansluter till Rögles verksamhet på måndag men det är fortfarande några dagar kvar av det som är ledigheten efter den avslutande säsongen i Nordamerika.

När vi pratar med 25-åringen är han på väg att sätta sig på ett plan till Holland för att hälsa på sin bror.

– Jag har tagit några veckor ledigt här nu efter en ganska intensiv säsong. Jag har kört lite själv men det här blir sista riktigt lediga helgen sen ska jag köra igång på måndag är tanken, säger han.

Frölunda och Rögle nämndes som hetaste alternativen i Sverige.

Redan i januari skrev Expressen om att Göteborgsklubben var med i jakten om valet föll på SHL.

– Jag ska inte ljuga om att Frölunda var attraktivt. Det är en bra klubb, jag är uppvuxen och har familj där. Sen tittade vi lite på utlandet också men valet föll på Rögle och jag har skapat otroligt starka band där och det betyder mycket för mig. Det kändes rätt för mig, säger Ryfors.

När forwarden slog igenom ordentligt i SHL för tre år sedan blev han sexa i poängligan och Rögle gick till finalen men förlorade med 4–1 i matcher mot Växjö.

– Det känns som att jag la ner mycket arbete i Ängelholm för att bli den hockeyspelare jag är idag och det var ganska nära att vi fick vinna sista året och att få göra det i Rögle är drivkraften på något sätt.

Ryfors gjorde 35 poäng på 72 matcher under sin första AHL-säsong i Syracuse och den här säsongen blev det 59 poäng på lika många matcher. 

Han anpassade sig i Nordamerika men kommer hem med blandade känslor.

– När man ser tillbaka så är det två sjukt lärorika år och utmanande. Det är klart att jag är besviken att jag inte spelat i NHL, det var mitt mål när jag åkte över. Men man ska igenom ett nålsöga men jag tycker att jag presterade tillräckligt bra under andra säsongen för att i alla fall få en chans att bevisa mig på den nivån. Men det ska mycket till, säger han.

– Jag kan ändå känna att jag är stolt över min prestation och det går inte att göra så mycket mer åt det nu.

Efter säsongen när framtiden snabbt hamnade i fokus så var alternativen enkla – fortsätta vägen mot NHL via spel i Nordamerika eller komma hem igen.

– NHL är fortfarande mitt stora mål som hockeyspelare, det är mer vägen jag ska ta dit och jag kände att jag kunde stanna kvar och "grinda" ett år till och vänta på en skada eller en chans och det är inte helt lätt att åka dit själv. Jag kände att det var en lite för stor uppoffring sett till chanserna. Jag skrev ett fyraårskontrakt och det visar att det är i Rögle jag vill vara om jag är i Sverige, säger Ryfors.

Tampa Bay Lightning har fortfarande rättigheterna till svensken över den kommande säsongen men sedan är han på nytt en free agent i NHL.

– Jag ville ha ett envägskontrakt av Tampa och när det inte verkade lösa sig och det skulle vara en stor chans att jag fick starta säsongen i Syracuse igen så fick det bli den här vägen nu och det känns väldigt roligt. Nu gäller det att vara så närvarande som möjligt i den här säsongen och bidra på mitt bästa sätt.

Nästa säsong får han chansen att bli en del av Sam Hallams Tre Kronor och även visa upp sig på den internationella hockeyscenen och försöka slå sig in i VM-laget via spel i Europa.

– Det blir en bra möjlighet att lära känna dom (ledarstaben) och visa vem man är här på hemmaplan. Sen får vi se vad som händer, om ett år går rättigheterna ut och förhoppningsvis så har jag ett bra år och att jag får en chans att sajna det där envägskontraktet och ge det en ny chans, men om jag bli kvar i Sverige känns Ängelholm helt rätt, säger Röglevärvningen.