HockeyNews
PLUS

Frölundas sportchef om svårigheterna med att få hem drömspelare: "Tajming"

(26212) Peterson Johnsson Ryfors Sjöström
Bildbyrån

Publicerad: 22 januari 2023

FacebookXWhatsApp
Henrik Tömmernes blir en av nyckelspelarna i Frölunda nästa säsong.
Sportchefen Fredrik Sjöström berättar här om det truppbygge som pågår parallellt med jakten på SM-guldet våren 2023.

Det började sippra ut från Schweiz att Genève-Servettes svenska stjärnback Henrik Tömmernes bestämt sig för att återvända till Frölunda nästa säsong och att ett flerårsavtal var underskrivet.

Göteborgsklubben fattade då beslut om att bekräfta den glada nyheten trots att vi är mitt uppe i säsongen 2022/2023. Tömmernes, 32, har vunnit SM-guld och två CHL-titlar med Frölunda. Frölundas sportchef Fredrik Sjöström har varit nere i Schweiz och träffat den offensiva klassbacken.

LÄS MERKlart: Tömmernes återvänder till Frölunda – ansluter nästa säsong

– Vi har velat ha en god relation med honom. Sedan har vi givetvis inte bara träffat honom där utan sprungit på honom på diverse landslagssamlingar och så bor han här på somrarna ”off season”. Då har man sett till att man har träffat honom och tjôtat med honom. Egentligen har vi sedan han lämnade haft en ganska stadig dialog. Vi har fått bida vår tid för han har gjort det så pass bra där nere så vi har fått vara uthålliga i det, säger Sjöström till HockeyNews.se.

Om inget oförutsett inträffar så kommer Frölunda att ha en stark stomme på backsidan med Andreas Borgman, Christian Folin och Tömmernes till hösten.

– Det känns jättebra så klart, att vi kan addera Henke till det. Det är en viktig pusselbit och det känns bra, det gör det.

Däremot har Frölunda inget större hopp om att få behålla Vancouver-lånet Filip Johansson, 22. Den enda offensivt utpräglade högerskytten på backsidan.

– Planen har hela tiden varit att den här säsongen är han utlånad till oss, men nästa säsong tar han steget över. Det har varit klart sedan långt innan och det vet vi om. Han är redo att testa sina vingar där borta, menar Sjöström.

Då vill du ha in en offensiv högerskytt på backsidan?

– Det får vi helt enkelt se, hehe.

Fredrik Sjöström påpekar det oundvikliga faktum att varje spelartrupp max sitter ihop en säsong innan det är dags att av en eller annan anledning förändra lagbygget.

– Det kan bli en ny sammansättning och det kan bli bra också. Det går inte alltid att vara exakt som föregående år. Ibland blir det en lite ny konstellation, men det kan bli bra det med.

Frölundas sportchef bekräftar sällan eller aldrig uppgifter om spelare som han är intresserad av och som har kontrakt i andra klubbar. Men att Sjöström har en dörr öppen för tidigare Frölundaforwards som Jacob Peterson, 23, Simon Ryfors, 25, och Andreas Johnsson, 28, i farmarligan AHL är ingen större hemlighet. De har utgående kontrakt.

Frågan är bara hur det går till att värva en eller flera toppspelare, som helst vill vara kvar i NHL, eller åtminstone i AHL, för att vara så nära NHL-drömmen som möjligt.

– Det är mycket en tajmingfråga. När vissa spelare är beredda att ta ett beslut hur länge kan man som klubb våga vänta på kanske en viss spelare? Det är mycket tajming, hehe.

Så frågan blir väl främst längre fram hur spelare med Frölundakoppling som Johnsson, Ryfors och Peterson resonerar kring framtid och en flytt hemåt.

Fredrik Sjöström från sitt håll:

– I vissa fall kanske man är beredd, att den här spelaren vill man verkligen ha hem och vi är beredda att löpa linan ut och hålla en plats ledig. I vissa fall kanske man inte är det. Man har flera olika alternativ och man måste gå på något. Får vi inget svar så kan vi inte vänta längre. Det är väldigt situationsbaserat och beror på hur långt du har kommit med truppbygget. Har man kommit långt kanske man kan hålla nån plats. Det beror helt på hur situationen ser ut där och då skulle jag säga. Men det är klart, det är inte helt enkelt.

LÄS MERUppgifter: Frölunda norpar giftig målskytt från SHL-konkurrenten

Frölundas sportchef kan därför inte låsa fast sig vid ett scenario.

– Man har många olika skisser på hur ett kommande lag ska se ut. Det blir väl, höll jag på att säga, aldrig riktigt som man tror kanske från början utan det är många olika versioner och det hinner ändra sig många gånger.

Sjöström vidareutvecklar:

– Vi försöker jobba väldigt strategiskt och vi ringar in olika spelare. Man gör många rankinglistor för sig själv och olika scenarion. Sedan blir det lite att korten faller där de faller. Vissa pusselbitar kanske man får som ligger högt på önskelistan och vissa får man inte. Då gäller det att ha ha en plan B, C, D, E och F och kanske ännu fler i alfabetet, hehe.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)