HockeyNews
PLUS

Zetterberg invald i Hall of Fame – tackar profilerna och hyllar hustrun

(28190) Henrik Zetterberg
Bildbyrån

Publicerad: 28 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Henrik Zetterberg, 42, har blivit invald i Internationella ishockeyförbundets Hall of Fame.
Han höll ett känslofyllt tal – och hade många att tacka och hylla.

Karriären tog fart i Timrå och Tre Kronor. Henrik Zetterberg kan se tillbaka på en guldkantad ishockeybana som gav honom både OS-guld och VM-guld och dessutom en Stanley Cup-vinst med Detroit Red Wings.

Hockeyjournalisten Gord Miller hade ringt upp Detroits general manager Steve Yzerman inför ceremonin i Tammerfors för att få lite bakgrund om Zetterberg. Och den vanligtvis inte så pratsamme Yzerman höll på i fem minuter och kunde inte sluta prata om Zäta.

– Han var proffsens proffs. Både på och utanför isen. Många har nog inte förstått hur hårt Zetterberg tävlar, sa Yzerman

Henrik Zetterberg berättade i sitt tacktal om hur han började spela hockey både utomhus och inomhus i Njurunda i NSK.

– Det är en fantastisk plats att börja spela hockey, säger Zetterberg.

Därifrån tog han ett kliv till närliggande Timrå IK.

– Timrå var en väldigt viktig tid, det var där jag började spela hockey på riktigt. Det laget och de spelarna vi hade när jag tog plats i A-laget när jag var 17 år, vi hade samma kärna av spelare i fyra eller fem år. Jag lärde mig så mycket av er, killar. Ni lärde mig värderingar inte bara på isen utan utanför också. Vi spelade i näst högsta ligan och vi tog oss upp till högsta ligan. Vi hade fantastiska fans. Det är något jag aldrig kommer att glömma.

LÄS MERNicklas Lidströms råd till Sam Hallam: "Måste resa över och vara i NHL"

Zetterberg passade också på att lyfta två Timråpersonligheter.

– Vi hade två coacher, Peo Larsson och Kent Norberg, som hade en plan för mig. Jag gillade inte den planen hela tiden… Men ni hade rätt och tack för det ni gjorde för mig.

Henrik Zetterberg tillbringade hela sin NHL-karriär i Detroit och han nämnde ödmjukt bland andra Steve Yzerman, Nicklas Lidström, ägarna Ilitch och general managern Ken Holland.

– Jag vill också tacka Pavel Datsiuk. Min son är nu sju år och har sett många highlights och jag inser att hade det inte varit för dig, Pavel, så hade jag bara haft hälften av alla poäng i NHL. För antingen fick jag öppet mål eller så gav jag pucken till dig i mittzonen och plötsligt hade jag en assist.

Landslaget och Tre Kronor-framgångarna är de som har tagit den nu 42-årige Zetterberg hela vägen in i IIHF:s Hall of Fame. I år fick även storspelare som Cristobal Huet, Brian Leetch och Caroline Ouellette plats i finrummet.

Zetterberg var med i fyra OS och vann guld i Turin 2006. Han var även med och vann VM-guld i Riga samma år.

Därför tackar han ett par förbundskaptener.

– Jag till tacka Hardy Nilsson som tog ut mig till OS 2002. Jag tror att du chockade hockeyvärlden med torpedsystemet. Olyckligtvis kunde vi inte ta oss vidare till final för det hade blivit en annan historia.

Zäta fortsätter:

– Bengt-Åke Gustafsson under 2006 vann vi guld i Turin och guld ett par månader senare. Laget i Turin hade alla de stora med, (Peter) Forsberg, Sundin, Lidström, Alfie, det var nog inte det lättaste laget att coacha, men han hittade ett sätt som fungerade. För oss att komma tillbaka till Stockholm efter OS och VM och fira med fansen och familjerna, det är något jag önskar att alla svenska hockeyspelare får vara en del av. Det är så coolt.

Det sägs att Bengt-Åke Gustafsson lät er spelare mer eller mindre sköta er själva?

– Jag tror att han lät oss, på nåt sätt och det är inte självklart att en coach gör det heller, men han gjorde det på ett jättebra sätt. Och det funkade ju. Jag träffade honom för någon månad sedan så jag var tvungen att nämna honom i talet idag, säger Zetterberg.

Han lyfter också den legendariske materialförvaltaren Anders ”Pudding” Weiderstål.

I talet säger Zetterberg:

– En av anledningarna till att vi trivs att spela för landslaget, för coacher kommer och går, men det finns fysioterapeuter och materialförvaltare som i stort sett är de samma. Det finns en kille, ”Pudding”, som har har varit med för alltid. Jag vill tacka dig för allt du har gjort för alla spelare, den atmosfär du har skapat. Sättet vi kände för alla dina historier, skämt, practical jokes, är något vi alltid snackar om. Du var en stor anledning till framgångarna under alla år, så tack, ”Pudding”.

Föräldrarna, hans syster – och inte minst hustrun Emma:

– Du kom in i mitt liv 2006 och jag tror hårt på att om du är lycklig i livet så spelar du bättre. Du har gjort mig till en lycklig människa, en bättre människa. Jag vill tacka för allt du har gjort och för att du har låtit mig göra det jag gör. Särskilt efter min karriär. Omställningen till att sluta är inte alltid lätt, men du gjort det så mycket enklare.

Numera är Henrik Zetterberg stolt pappa, men sonen valde att vara hemma i Skåne istället för att åka till Tammerfors för pappas ceremoni.

– Min son Love är sju år, han spelar nog en fotbollsmatch just nu, en turnering. Jag älskar dina prioriteringar, fotbollsmatch istället för att komma hit… Men jag ser fram emot att följa din resa genom livet och lovar att jag ska alltid alltid finnas där för dig.

Henrik Zetterberg verkade lättad när själva talet var över och han kunde slappna av lite och låta sig fotograferas med Tre Kronor-tröjan på. Vännen Per Hallin fanns med på Hall of Fame-galan.

– Det här var mitt första tal efter att jag har slutat. Det är klart det är svårt, men man får bara snacka ur hjärtat. Jag hoppas att jag nämnde dem jag skulle nämna i alla fall.

Har du någon kontakt med spelarna från OS-guldet?

– Inte så mycket. Nu får man vara med på veteranmatcher och det är då man hinner träffas. Men det blir inte så ofta att man hinner ses, tyvärr.

Henrik Zetterberg var involverad runt Tre Kronor vid OS 2022 i Peking där det var tänkt att NHL-spelarna skulle vara med. Men corona gjorde att det inte blev några NHL-spelare. Zetterberg hade en rådgivande roll till förbundskapten Johan Garpenlöv och jobbade med Niklas Kronwall.

– Jag tyckte det var roligt. Framför allt jag och Niklas, han är involverad inom hockeyn. För mig var det kul att få en liten inblick hur det skulle kunna vara. Det var synd att det inte blev på riktigt.

Har du några tankar på att jobba med hockeyn framöver?

– Det finns inga tankar alls. Vi får se. Jag gör ingenting officiellt. Ändå tycker jag att det är på en bra nivå. Man är ändå inblandad här och där. Men än så länge kommer det inte att vara något officiellt.

Var är du inblandad inofficiellt?

– Det är i klubbarna som är nära mitt hjärta. I Detroit och Timrå. Nu har Kimmo (Kapanen) tagit över i Timrå. Det blir naturligt att man har kontakten där och hjälper så mycket man kan.

Timrå har fått en otrolig stomme – vad har du för förväntningar?

– Jag har också höga förväntningar på dem. De gjorde ett jättebra år ifjol och det är så klart att man vill ta ett steg till nästa år och då måste man gå längre i slutspelet. Jag tycker att de har ett bra lag och jag tror att (Anton) Lander är otroligt viktig som ledare i laget. Kimmo har faktiskt hittat riktigt bra spelare och jag tror inte att han är klar heller. Det blir intressant att se vad det blir för slutgiltigt lag.

Henrik Zetterberg hjälper hellre Kimmo Kapanen som är sportchef i Timrå än Kent ”Nubben” Norberg, som är sportchef i HV71.

– Ja, ”Nubben” har fullt upp ändå. Men jag har väldigt nära kontakt med ”Nubben” också, men jag kanske inte ger honom lika mycket hockeyråd nu som förr, kanske…

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)