HockeyNews
PLUS

Nicklas Lidströms råd till Sam Hallam: "Måste resa över och vara i NHL"

(28185) Hallam Lidström
Bildbyrån

Publicerad: 28 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Sam Hallam fick inte loss några svenska toppspelare från NHL till VM och Tre Kronor missade för sjunde gången sedan 2015 att ta sig förbi VM-kvartsfinalen.
Här kommer råd och tips från bland andra före detta Tre Kronor- och NHL-stjärnan Nicklas Lidström om hur nye förbundskaptenen ska lyckas bättre på jobbet.

Tre Kronor har sedan 2015 misslyckats med att ta sig förbi VM-kvartsfinalen sju gånger. Vid VM-gulden 2017 och 2018 hade Tre Kronor NHL-tunga lag med toppspelare som ledde Sverige till framgång.

Det är också nyckeln till VM-guld för Tre Kronor.

HockeyNews.se har i Tammerfors pratat med Nicklas Lidström, vicepresident för Detroit Red Wings hockeyavdelning, om vad förbundskapten Sam Hallam kan göra för att locka toppspelare från NHL till VM.

– Ibland är det att efter en lång säsong blir det svårt att motivera sig och ställa om. Om man har missat ett slutspel eller varit nära ett slutspel. För åker man dit (till VM) ska man leverera också. Det är svårt att komma dit och inte vara motiverad, konstaterar Lidström i ett samtal med HockeyNew.se.

– Vissa är skadade. Klubben säger att vi vill att du hellre ska vila. Det kan vara att man har skavanker.

Nicklas Lidström, 53, har vunnit både VM- och OS-guld med Tre Kronor förutom fyra Stanley Cup-titlar med Detroit.

Vad tror du från förbundets och Tre Kronor-ledningens sida är bra att göra för att få upp motivationen hos NHL-spelarna att åka och spela VM?

– Jag tror man måste resa över och vara på plats och träffa spelarna. Inte bara se dem spela utan du måste, efter match, gå ut och käka middag eller om du inte kan det, stanna och prata med dem i 10-15 minuter. Hålla kontakten med dem och ha en öppen dialog. En ärlig dialog också, säger Lidström.

Den nya Tre Kronor-ledningen med Sam Hallam och assisterande coachen Stefan Klockare har varit över i Nordamerika och NHL. Det blev en kort tripp i Nordamerika i januari där de såg en handfull matcher på plats.

LÄS MERHallam på scoutingresa i NHL inför VM – här är svenskarna han ser i USA

– Jag tycker att Rikard Grönborg hade en bra dialog med spelarna och när ”Poppe” (Peter Popovic) och ”Garpen” (Johan Garpenlöv) var involverade så reste de också över. Att man träffar spelarna så här, och ses och pratar, och lär känna spelarna, säger Lidström och gestikulerar att han menar en träff öga mot öga.

– Vissa kände han (Grönborg) sedan tidigare, sedan juniorlandslaget, men många kände han inte. Just att ha kommunikationen och dialogen. Det tror jag är väldigt viktigt.

Så det är något Sam Hallam kan jobba upp med tiden?

– Det tror jag absolut. Han har varit i SHL väldigt länge och kanske inte har haft den här kontakten med många av spelarna, vilket är naturligt. Jag tror det är viktigt att man bygger upp den kontakten och håller en ganska öppen kommunikation, kanske bara med sms och kollar läget. Att man finns med där i spelarnas tankar hela tiden på något sätt. Utan att ställa frågan direkt, ”kommer du om det blir VM?”, i december, men att du börjar prata om det i alla fall. Att man börjar skapa en liten relation med spelarna. Det räcker att man bara kollar av läget ibland, men att man har den där dialogen med spelarna. Det tror jag är väldigt viktigt.

Tommy Sjödin, NHL-scout åt St Louis Blues, har spelat fyra VM och vunnit ett guld med Tre Kronor. Han ser VM på plats i Tammerfors och säger det som man möjligtvis kan ana.

– Det känns som det har blivit lite devalverat att åka och spela med Tre Kronor. Vad det beror på vet jag inte. Det är känslan som jag har, säger Sjödin till HockeyNews.se.

Han fortsätter:

– Förut kändes det mer att fick man frågan, då ställde man upp. Det är lite mer tveksamheter nu. Det var nog mer klara besked varför man inte kom, om det var skador, och det kunde vara något giftermål nån gång.

Letar man efter ursäkter att inte spela VM?

– Ja, det är känslan man har. Man vet ju inte hur snacket går. Man har inte tänkt så mycket på det, men nu har det blivit lite i samband med detta VM.

– Känslan har växt genom åren och det har blivit mer och mer att det inte är lika viktigt att vara med.

Den förre landslagschefen på Svenska ishockeyförbundet, Tommy Boustedt, som i VM-turneringarna var general manager för Tre Kronor, har lång erfarenhet av att ha en ledande roll på Svenska ishockeyförbundet och i svensk hockey.

Numera är han pro-scout åt Detroit Red Wings. Han är inne på samma linje som Nicklas Lidström för att lyckas bättre med NHL-svenskarna.

– Tillbringa mycket tid i Nordamerika. Det gäller att åka runt, vara med på träningar, vara med när de spelar både borta och hemma. Träffa dem, snacka med dem, bygga relationer helt enkelt. ”Garpen”, ”Poppe” och Rikard jobbade mycket så, säger Boustedt och refererar till den förra Tre Kronor-staben.

Nu är Sam Hallam ny så det kan finnas en startsträcka?

– Ja ja, det var ingen kritik mot Sam. Men alla de där tre som jag nämnde hade kontaktnät där borta redan. Rikard bodde där borta och har jobbat länge där borta. Och både ”Garpen”  och ”Poppe” har spelat ganska lång tid i NHL och är kompisar med många general managers och coacher som de spelade ihop med en gång i tiden, vilket underlättar.

Tommy Boustedt fortsätter:

– Det är bland de viktigaste råd man kan ge, att de tillbringar, för det är inte bara Sam, utan hela coachingstaben, för Nordamerika är stort. Det går inte att åka EN gång och försöka ragga röster. Och huvudmålet får inta vara att åka dit och tjata att de ska spela VM utan att visa ett genuint intresse för det de gör. Samtidigt lär man sig den internationella hockeyn och NHL-hockeyn för de bästa spelarna är där borta. Det är jätteviktigt för den personliga utvecklingen också.

Sam Hallam tillträdde som förbundskapten efter VM 2022 efter att ha varit i Växjö sedan 2012 där han vann tre SM-guld.

– Det finns en stor fördel med att man kanske är klubbcoach i SHL, men det finns en stor nackdel också och det är att man aldrig har haft tid att se nån annan ishockey nästan, för man spelar hela tiden nästan.

LÄS MEREverberg svarar upp mot kritiken: "Blir irriterad"

Boustedt understryker:

– Sam är ju en kanonkille, men han har för lite erfarenhet av internationell ishockey och NHL-hockey. Och det är inte för att han har velat ha det på det sättet utan att det är en praktisk omöjlighet när man är SHL-coach med alla dessa matcher som det är idag och Champions Hockey League, att hinna med nånting annat. Jag vet, jag har i 18 år varit elitcoach.

Tommy Boustedt var alltså general manager i VM för Tre Kronor mellan 2012 och 2018. Och tittar man sedan 2015 har det blivit örluster i VM-kvartsfinaler 2015, 2016, 2019, 2022 och 2023 och det blev en rejäl flopp i VM 2021 i Lettland där Tre Kronor under corona-VM missade kvartsfinal för första gången i modern tid. Men det var få NHL-spelare med i turneringen.

Boustedt ser ingen röd tråd mellan förlusterna i VM-kvartsfinalerna. Men förklarar:

– 2015 var det mot ryssarna som var väldigt bra med Malkin och gänget. Det var precis på hårstrået. 2016 hade vi inget bra lag i Moskva, då hade vi tre-fyra lag i Nordamerika som var bättre. 2017 och 2018 var guld och den enda riktiga förlusten var 2019 mot ”finnarna” där vi hade ett bra lag. Men det gick in lite för enkla puckar bakåt i kvartsfinalen. Innan hade Tre Kronor spelat rätt bra och gjort mer mål än 2017 och 2018.

– De andra turneringarna efteråt (2020 och 2021) har det varit corona och det var inga NHL-spelare. Varje turnering har en egen förklaring och jag ser inget mönster som hänger ihop.

Boustedt tittar till årets Tre Kronor som överraskande föll mot Lettland i VM-kvarten, visserligen på letternas hemmaplan i Riga.

– Man ska komma ihåg att med det lag som vi spelade med häromdagen kan man säkert plocka ihop fyra lag som är bättre i Nordamerika. Det kan inte Lettland göra. Kanada kan plocka ihop tio lag som är bättre än sitt VM-lag och USA kan väl plocka ihop sju lag som är bättre än det här. Det måste man komma ihåg i det här. Att när de bästa inte är med jämnas förutsättningarna ut för de så kallade svagare nationerna, menar Tommy Boustedt.

Det blev starka reaktioner efter Tre Kronors magplask resultatmässigt.

– Att det skulle vara kris bara för att Sverige förlorar mot Lettland, det håller jag inte med om. Krisen är i såna fall att det är för ointressanta VM-turneringar eftersom spelarna inte kommer. Det i sin tur beror på att det inte är ”the best of the best”. Om det här hade varit OS, Canada Cup eller World Cup, nu går ju inte det när Stanley Cup pågår, då finns det inte en spelare som tackar nej. Då kommer alla.

Boustedt avslutar:

– Vi behöver få tillbaka ishockeyn och det är inte Sam Hallams fel, att vi inte spelar Canada Cup eller World Cup eller OS med de bästa, men det är viktigt för all ishockey och givetvis för svensk ishockey att få visa upp de bästa spelarna.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)