HockeyNews
PLUS

Från ståplats i Västerås till VM-kamp med idolen – Wallstedt om Lasse J

(27945) Jesper Wallstedt Lars Johansson
Joel Marklund/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 10 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Jesper Wallstedt, 20, var i tioårsåldern när han stod på ståplats i Västerås och såg Lasse Johansson, 35, vakta VIK:s mål.
Nu får de VM-debutera i Tre Kronor tillsammans.
– Jag tycker det är väldigt inspirerande att få vara med en målvakt som Lasse, säger Wallstedt till HockeyNews.se.
ANNONS

I söndags i Czech Hockey Games fick den förre JVM-målvakten Jesper Wallstedt göra sin debut i Tre Kronor-tröjan. Det blev en seger mot VM:s värdnation Finland med 4–3 på övertid och Wallstedt tog 22 av 25 skott.

Det har gått tre dagar och han har hunnit göra sitt första ispass i Nokia Arena i VM-staden Tammerfors som bjöd på sol och 19 grader vid ankomsten. Med lite distans till sin A-landslagsdebut säger Wallstedt till HockeyNews.se:

ANNONS

– Lite ringrostig. Det var väl ändå två veckor sedan man spelade match. Det var säkert en och en halv sedan man tränade, så man kände sig lite rostig. Och det var en större rink, så det var många faktorer som inte var till min fördel. Det kändes helt okej.

Men Wallstedt fortsätter med självkritiken.

– Det var lite ihåligt, lite skott som gick igenom mig och jag kände att returkontrollen var lite sådär. Annars var det kul att vara på is igen. En otrolig stolthet att få representera Tre Kronor för första gången och nu får vara med och tävla om en plats i VM. Det är grymt ärofyllt och grymt roligt.

ANNONS

Från sidan såg det inte så rostigt ut. Tidigt mot Finland stoppade han VM-guldskytten Sakari Manninen i friläge. Wallstedt plockade skottet.

– Jag försökte sätta ut handsken lite och visa att det var där jag ville ha den så det var tacksamt av honom att lägga upp den. Den tackar jag för direkt och började med lite självförtroende. Men man ska väl inte förvänta sig att det blir så där varje gång, hehe.

Jesper Wallstedt spelade SM-slutspel med Luleå förra våren och är efter en säsong i Minnesota Wilds farmarlag Iowa i Finland för att ge Frölundas stjärnmålvakt Lasse Johansson en kamp om speltiden i VM.

ANNONS

Jesper Wallstedt har ett speciellt förhållande till Johansson.

– Jag tycker att det är jäkligt kul att vara med Lasse här. Jag själv minns tillbaka till när jag var liten grabb i Västerås och Lasse stod i Västerås med min brorsa (Jacob) bakom sig faktiskt i kvalserien. Att bara tänka tillbaka till det och från att vara den där lilla tioåringen som stod på ståplats till att nu vara vid sidan av Lasse är väldigt inspirerande och väldigt kul hur liten hockeyvärlden är på nåt sätt.

Den 15 år äldre Lasse Johansson har vunnit SM-guld med Frölunda och blivit mästare i KHL med CSKA Moskva. Och han spelade i OS i Peking 2022. Wallstedt har koll på det där, men minns idolen.

ANNONS

Har ni pratat om det här?

– Ja, vi har snackat lite om det och om Västeråstiden och allt sånt där. Det var kul för det är väldigt speciellt. Jag tycker det är väldigt inspirerande att få vara med en målvakt som Lasse, och Stefan (Ladhe, målvaktstränaren) som jag känner sedan tidigare och har en väldigt bra relation med. Och så ”Jacke” Johansson som kommer in och som jag inte har varit med så mycket utan lärt känna här de första dagarna.

Timrås Jacob Johansson är också med i kampen om istid i VM.

ANNONS

– Vi har en grym uppsättning på både målvakter och målvaktstränare som jag hittills tycker går ihop väldigt bra och har format en bra relation.

När Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall debuterade i Tre Kronor i november 2021 berättade även han för HockeyNews.se om sin gemensamma tid med Lasse Johansson i Västerås.

LÄS MERLindvall om debuten, Youtube-målet och tankarna på NHL och KHL

ANNONS

Under sin första säsong i AHL och Iowa har Jesper Wallstedt haft den förre NHL-målvakten Richard Bachman som målvaktscoach. För bara tre år sedan gjorde den 35-årige amerikanen tre matcher i SHL med Oskarshamn.

– Jag tycker vår relation har varit grymt bra. Han förstår sig på det svenska målvaktsspelet just eftersom han har varit här borta. Han köper lite den spelidén och det upplägg jag vill lägga mitt spel efter. Han lägger till sin input och lite av sin amerikanska stil och vad som krävs för att spela där borta.


Jesper Wallstedt vann i sin Tre Kronor-debut då det blev svensk seger med 4–3 på övertid i Brno. Foto: Bildbyrån.

ANNONS

Wallstedt fortsätter:

– Jag tycker att vi har utvecklat mitt spel på ett väldigt positivt sätt. Inte som med andra när det ibland blir att de förstör målvakter när de kommer över för de vill bara amerikanisera den målvakten. Jag tycker att vi har haft en väldigt öppen relation och pratat om saker och jag har fått ge min input samtidigt som han har gjort det från både det amerikanska spelet och vad fördelarna med det svenska är. Lite fram och tillbaka.

– Tillsammans har vi kommit fram till en plan som jag vill bygga vidare mitt spel med. Jag trivs jättebra med honom som målvaktstränare i Iowa den här säsongen.

ANNONS

Utanför hockeyn då – hur är det att bo i Des Moines?

– En klassisk liten amerikansk stad. Eller liten och liten. Där borta tycker det att den är liten, men det är 300 000 invånare. Jämför man det med Sverige är det en ganska stor stad. Men jag tycker den var väldigt trevlig. Folket är hjälpsamt och väldigt lätta att ha att göra med. Staden är tillräckligt stor för att det ska finnas saker att göra, men också en bra storlek för att inte behöva sitta i trafik. Sedan finns det även sportintresse och hockeyintresse, framför allt på helgerna. Jag trivs bra. Det har självklart varit en omställning och mycket nytt, men när man väl kommer in i det så vänjer man sig och anpassar sig till den kulturen. Då tycker jag att man kommer in i allt mycket bättre och då funkar även hockeyn mycket bättre.

Så var det för Jesper Wallstedt i Luleå där han var innan han stack iväg på NHL- och AHL-äventyret i USA. Wallstedt bubblar när han pratar om Luleåtiden.

ANNONS

– Det är svårt att tacka Luleå nog. Jag försöker nämna det så ofta jag kan, att jag är otroligt tacksam för den tiden och otroligt tacksam för folket och alla ledare, spelare och vänner man träffade runt föreningen och under utvecklingen. Jag är väldigt tacksam mot organisationen också och man utvecklades både som människa, från den 15-åring som kom dit till 19-åringen som lämnade. Det var otroligt många kliv man fick ta på vägen och många läxor man lärde sig. Och så avslutade vi tyvärr med ett SM-silver när det var guldet vi ville ha.

Wallstedt fick se det mesta från bänken då Joel Lassinantti spelade.

– En otroligt häftig inramning och känsla det var i staden. På något sätt ändå ett gott sätt att avsluta den tiden och tacka norrbottningarna innan man åkte över. Jag har otroligt mycket vänner kvar där så jag ska försöka göra en liten resa upp där i sommar och träffa dem igen, säger Jesper Wallstedt.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln