HockeyNews
PLUS

Spelarflykt i Brynäs – men sportchefen Alcén vill vara kvar i klubben

(27190) Brynäs Johan Alcén
Tobias Sterner/Bildbyrån

Publicerad: 24 mars 2023

FacebookXWhatsApp
GÄVLE. Brynäs rasar ur SHL och sportchefen Johan Alcén står utan ett lag på papperet.
Men med desto fler frågor att besvara.
– Brynäs kommer alltid tillbaka. Den här klubben är stor, den är stark, men det kommer att krävas ett stort arbete, säger Alcén.

Johan Alcén, 35, var som spelare för bara två år sedan med om att rädda Gävles hockeystolthet kvar i finrummet.

Men som sportchef i Brynäs har det gått sämre. Och med 4–1 i matcher mot Malmö blev det en kännbar förlust i kvalet och degradering till Hockeyallsvenskan är nu ett faktum.

– Jag tillsammans med många andra har stort ansvar i det här. Jag har ett stort ansvar i det här naturligtvis, säger Alcén när han möter media kort efter 1–0-förlusten i den femte och sista kvalmatchen i Gävle.

Han har svårt att peka ut exakt vad det är som har gått snett och som legat till grund för raset. Men visst har han ett hum.

– Det är jättesvårt att komma med en analys så här tätt inpå, men faktum är att vi har släppt mycket ledningar, mycket poäng i slutet på matcher på olika sätt under säsongen så jag förstår att det blir definitivt här idag och även för oss, men nånstans har vi byggt upp det här under 55 matcher, nej det blir 52 plus de här fem matcherna. Det är väl det enkla svaret att vi har släppt många poäng i slutet av matcherna.

Att byta ut huvudtränaren Mikko Manner och hans två finländska assisterande kollegor Ari-Pekka Pajuluoma och Kalle Kaskinen kort inpå kvalet mot Brynäsikonen Ove Molin, Anders ”Masken” Carlsson och Jörgen Sundqvist blev inte den lösning eller gav inte den effekt som man hade önskat eller hoppats på.

Johan Alcén har insett att det är bråttom att jobba ihop ett lagbygge inför kommande säsong.

Har du jobbat med ett scenario för SHL-spel och ett för allsvenskt spel?

– Ja, och det kommer att se helt annorlunda ut naturligtvis, men det gör man ju så nu måste vi få sörja det här och samla kraft, säger Alcén.

LÄS MEROve Molin efter degraderingen: "Nu är det handlingskraft som gäller"

Han fortsätter:

– Det som har hänt har hänt, det kommer vi inte att kunna påverka imorgon, inte ikväll heller. Men nånstans måste sorgen få lägga sig och alla runt omkring samla krafterna och gasa på framåt.

Finns det några spelare som har kontrakt för allsvenskt spel?

– Det är väldigt få, eller inga, säger Alcén kryptiskt.

Hur många?

– Det kan vi ta framöver.

Medan Brynäs hängde kvar efter kvalet 2021 rasade HV71 ur. En klubb som vunnit fyra SM-guld på 2000-talet och som efter bara en säsong tog sig tillbaka till SHL. Djurgården åkte ur SHL förra våren och håller som bäst på att spela allsvenskt slutspel i hopp om att nå SHL senare i vår.

Har ni lärt er något av deras jobb?

– Lärt och lärt, det är klart att vi har noterat vad andra lag har gjort, men som sagt, just nu är det svårt att prata om det.

En relevant fråga i sammanhanget är om Brynäs sportchef Johan Alcén har ett kontrakt som gäller bortom den 30 april och för en allsvensk klubb som Brynäs då förvandlas till.

– Som jag sa, mig själv är det sista jag har tänkt på den sista månaden. Mig kan vi också prata om senare.

Vill du jobba vidare?

– Jag älskar den här föreningen. Jag älskar alla personerna. Så länge de vill det kommer jag att göra allt för den här klubben.

Har du jobbat med en plan B?

– Det är klart att det funnits en plan B, men innan det blir definitivt är det svårt att jobba.

Brynäs har varit inblandat i två negativa kval på tre år. Hur ser du på det?

– Ska man zooma ut och se det nyktert har vi inte varit jätteframgångsrika de senaste 20, jag ska inte slänga med årtalen, men ganska många år har vi haft det tufft. Nånstans måste det bli tid för självrannsakan också. Vad kan vi göra bättre? Vad behöver vi bli bättre på? Vad måste bli bättre? Det kommer att bli en tuff tid framåt.

LÄS MEREfter kvaldramat – hyllad Söderberg, 37, tänker fortsätta: "Älskar hockey"

Vad ser du att ni behöver förändra – har du tankar om det?

– Det är klart jag har tankar och många andra har tankar, men som jag har sagt lite grann så måste vi få bearbeta det här, sorgen måste få lägga sig, sedan ska vi gasa framåt.

Det är mycket känslor direkt efter en oerhört smärtsam förlust som betyder att Brynäs är ur finrummet för första gången på 63 år.

Vad sa du till spelarna i omklädningsrummet efter matchen?

– Det är jättesvårt. Ingenting man säger nu hjälper. Jag gav alla en kram, tycker de gav hjärtat idag, gav allt. Även om det blev definitivt idag så är det inte idag vi tappar det här. Jag förstår att det blir definitivt för alla, och alla er också, men vi har spelat bort poäng under säsongen som har kostat oss platser i tabellen. Därför hamnar vi i kval och därför blir det ett mentalt spel. Små marginaler.

Hur länge behöver man bearbeta det här innan man kan gå vidare och se framåt?
– Jag tror att alla är olika där inne, men för oss börjar ett jobb imorgon. Jag ska hit till jobbet imorgon, säger Johan Alcén på torsdagskvällen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)