HockeyNews
PLUS

Efter kvaldramat – hyllad Söderberg, 37, tänker fortsätta: "Älskar hockey"

(27188) Carl Söderberg
Bildbyrån

Publicerad: 23 mars 2023

FacebookXWhatsApp
GÄVLE. Carl Söderberg, 37, hyllas av Malmös målvaktshjälte Brandon Maxwell efter vad som blev den sista kvalmatchen mot Brynäs.
Söderberg har ett utgående kontrakt – och siktar på att fortsätta.
– Jag känner mig stolt över vad vi har gjort de sista två månaderna. Det har varit väldigt bra, säger Söderberg till HockeyNews.se.

Inför den femte kvalmatchen mot Brynäs bytte Malmö målvakt. Ut Adam Werner och in Brandon Maxwell. Amerikanen tackade för förtroendet, tog 31 skott och höll nollan i 1–0-vinsten i Gävle.

Efteråt hyllade Maxwell den nu kontraktslöse Carl Söderberg, 37.

– Carl Söderberg, den killen är definitionen av en hockeyspelare. Han gör allting rätt. Älskar att göra det. Jag blir ledsen för jag kommer att sakna att spela med honom. Han är det här lagets hjärtslag, säger Maxwell, som kommer att lämna Malmö efter ett väl förrättat verk som inhoppare i Malmömålet.

Maxwell led med brynäsarna som åker ur SHL men gladdes med Malmö och Söderberg.

– Jag är glad för honom att det här slutade på rätt sätt och de här killarna förtjänade det.

Carl Söderberg har under säsongen stundtals haft många tunga matcher och han blev petad som lagkapten till förmån för Fredrik Händemark. Men i kvalet har Söderberg snittat nästan 20 minuter per match och gjort ett hästjobb. Till slut blev det jumbon Malmö som räddade sig kvar via 4–1 i matcher mot nästjumbon Brynäs.

– Vi har väl spelat bra egentligen sedan landslagsuppehållet hela tiden och har varit starka hela tiden. Vi lyckades inte komma ikapp (och slippa kval), men vi hittade vårt spel, säger Söderberg om Malmös avslutning på säsongen.

Det blev tio segrar på elva matcher och ett nytt SHL-kontakt.

Du hyllades av Maxwell som säger att du är definitionen av en hockeyspelare?

– Det var väldigt snällt sagt, säger Söderberg lätt förläget där han står och nästan kramar ur svetten ur den blöta luggen.

– Jag kommer till arbetet varje dag och gör mitt jobb och jobbar framåt.

Hur ser du på den här säsongen?

– Det är rätt nära inpå och jag tycker det är rätt svårt att reflektera nu. Man har varit inne i säsongen fram tills för en halvtimme sedan. Så länge man är i en säsong och i matchen så värderar man inte så mycket

Men det här betyder mycket för Malmö som klubb och som idrottsstad?

– Absolut. Jag kommer tillbaka till frågan om säsongen. Klart vi inte är nöjda med säsongen i stort. Vi hade velat vara högre i tabellen och ta oss till slutspel. Det är därför man spelar, för att vinna, inte för att hålla oss kvar. Sedan hamnade vi där vi hamnade och löste det. Det är klart man vill framåt, säger Söderberg.

LÄS MEREk: Brynäs kommer tillbaka till SHL – frågan är bara när

När han 2021 vände hem till Malmö efter åtta säsonger i NHL skrev han på ett tvåårskontrakt som löper ut om en månad. Vad som händer härnäst vet han inte.

– Nej, det ska jag ärligt säga att det har jag inte. Man är inne i säsongen och man är inne i matcherna och reflekterar inte så mycket, säger Söderberg.

Känner du att du vill spela mer hockey?

– Jag älskar hockey.

Men det är oklart om det blir i Malmö Redhawks även om det ligger nära till hands.

– Jag har inte tagit något beslut om det utan kommer att träna vidare i sommar och elitsatsa, så att man kan välja själv.

Han säger sig ha njutit av att spela kvalet, trots allt.

– Det är såna här matcher man vill spela när det står nåt på spel. Alla vet konsekvenserna och spelets regler, men när man väl spelar match är det fantastiskt, säger Söderberg med en ton av lättnad i sin röst.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!