HockeyNews
PLUS

Nobbades av klubben som draftade honom – nu gör han NHL-debut: "Känns overkligt"

(24925) Nils Åman
Bildbyrån

Publicerad: 12 oktober 2022

FacebookXWhatsApp

Nils Åman har drygt två SHL-säsonger och ett VM för Tre Kronor bakom sig – men Colorado som draftade honom 2020 valde att inte skriva kontrakt med svensken utan i stället släppa rättigheterna.

Vancouver Canucks tackade och tog emot och i natt NHL-debuterar den tidigare Leksandsforwarden.

– Det känns helt sjukt. Lite overkligt, säger Åman till HockeyNews.se.

Skogsbroprodukten Nils Åman tog vägen via Avesta till Leksand och den 25 februari 2020 stod han för två assist i SHL-debuten för dalaklubben. 

Han fick göra åtta matcher i klubben 19/20 och året efter tog han en ordinarie plats i laget och nu har han två fulla SHL-säsonger bakom sig och i våras lyckades 22-åringen dessutom ta en plats i VM-truppen och Åman gjorde två assist på sju matcher i sin debut på den stora internationella scenen.

Sju månader efter SHL-debuten i Leksand draftades Åman i sjätte rundan av Colorado Avalanche men regerande mästarna valde att inte skriva kontrakt med honom och i somras blev han free agent – något som inte gick obemärkt förbi för Vancouvers general manager – Leksandsbekantingen Patrik Allvin.

Fem dagar efter att free agent-marknaden öppnades i juni så skrev Åman på ett tvåårigt rookieavtal med Canucks och i natt gör svensken NHL-debut på bortaplan mot Edmonton efter att han gjort succé och hyllats under träningslägret senaste veckorna.

– Campen var rolig och ganska tuff med mycket träning. Men jag tycker det gick bra, det känns helt sjukt. Lite overkligt, säger Åman på telefon till HockeyNews.se precis innan han ska sätta sig på planet mot Alberta.

– Jag tycker att jag har jobbat hårt i sommar med fysen och sedan är det mycket tillfälligheter också. Man måste ha lite tur på vägen, säger 22-åringen.
Hur stora förhoppningar hade du på att ta en plats direkt när du kom över inför campen?
– Inte stora alls. Jag åkte till campen och tänkte bara att jag skulle försöka göra mitt bästa och sedan får man se vad som händer.

Under försäsongen har han fått spela center i en kedja tillsammans med Daktoa Joshua och Curtis Lazar.

– Ja, jag har fått spela en del med dom två på försäsongen och jag tycker att det har gått bra. Det är två riktigt skickliga spelare som jobbar hårt, jag ser det som en perfekt roll för mig där jag får utnyttja min skridskoåkning och jobba hårt, säger Åman.

Med Åman i laguppställningen kliver Vancouver Canucks in i säsongen 22/23 med fyra svenskar i laget och det är inte helt nya bekantskaper för Åman.

Han spelade VM med Oliver Ekman-Larsson och Höglander har han lärt känna i Juniorkronorna.

– Jag känner Oliver och Nils lite sen tidigare. Oliver träffade jag under VM och Nils har jag spelat ihop med under två turneringar i juniorlandslaget innan. Elias hade jag inte träffat tidigare men det är bra killar som tagit hand om mig riktigt bra så det är kul, säger Åman.

I natt går en dröm i uppfyllelse för rookien från Skogsbo.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)