HockeyNews
PLUS

Ny het kedja ska ta Hugg till målet: "Vill göra landslagsdebut"

(24538) Rickard Hugg Skellefteå
Bildbyrån

Publicerad: 2 september 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Rickard Hugg mer än fördubblade sitt personliga poängrekord i SHL. Nu har Skellefteås succékedja spruckit, men den 23-årige forwarden har satt upp nya höga mål inför säsongen.
– Jag vill göra landslagsdebut, säger Hugg till HockeyNews.se.

SHL-trean Skellefteå AIK inleder tävlingssäsongen på fredagen med hemmamatch i CHL mot den schweiziska toppklubben Davos.

– Det ska bli väldigt kul att få börja spela viktiga matcher redan på försäsongen. Vi har Davos och Trinec nu och det smäller direkt mot Davos som kanske är en av favoriterna, säger Skellefteåforwarden Rickard Hugg till HockeyNews.se.

Förra säsongen gjorde han stor succé i SHL ihop med kedjekamraterna Jonathan Johnson och Linus Karlsson. För Karlsson blev det nästan VM-spel med Tre Kronor och han var med och tränade med VM-laget i Tammerfors innan han gallrades bort.

Men medan Karlsson har skrivit på för Vancouver och ska försöka ta en NHL-plats fortsätter Rickard Hugg, 23, i SHL.

I kedjan tar lagkaptenen Oscar Möller den plats som Linus Karlsson lämnar  efter sig.

– Det är tanken i början. Vi tappade Linus Karlsson från förra året, men vi får in Möller som är en snajper också och en liknande typ av spelare. Förhoppningsvis ska vi kunna bygga vidare på det vi hade förra året och få med Möller i det.

Hugg (17 mål, 23 assist) gjorde 40 poäng, Johnson fick ihop 52 poäng (14 + 38) och Linus Karlsson stänkte in 26 mål och 46 poäng. Kedjan fick alltså totalt ihop 138 poäng på 52 matcher, eller 2,65 poäng i snitt per SHL-match.

Vad hade Linus som gjorde att ni funkade så bra ihop?

– Det var väl att han sköt på allt… Och gjorde mål på allt, hehe. Sedan är han grymt stark på puck. Vi hittade en kemi och visste vad den andre skulle göra. Robban satte ihop oss på första träningen och vi hängde ihop sedan dess. Får man spela så mycket varandra så bygger man ofta en bra kemi också, säger Rickard Hugg.

LÄS MERJoakim Lindström i toppkedja när Skellefteå går för första CHL-titeln

Själv gick han från att ha gjort 17 poäng säsongen före till 40 poäng.

– Jag tycker att jag hade lite av ett genombrott på SHL-nivå. Som jag sa, med Linus och Johnson hade vi en fantastisk kedja. Det är fantastiska spelare och jag fick en bra roll av ”Robban” (tränaren Robert Ohlsson). Mycket förtroende och jag tycker att jag tog tillvara på det. Gissar att han gjorde rätt att han gav mig det förtroende. Jag hade en väldigt bra säsong och det är något jag vill bygga vidare på och ta ännu större kliv det här året.

Vad ser du framför dig?

– Man har väl som mål med säsongen, personligen, att kanske få göra en landslagsdebut. Fortsätta utvecklas, bli ännu bättre och bli lite jämnare i mitt spel. Bli en av de ledande spelarna i SHL, säger Hugg utan att hymla.

Och hur ska du nå dit?

– Som jag var inne på, bli lite jämnare i spelet. Försöka ha min toppnivå i fler matcher i längre perioder och sedan kanske bli ännu lite starkare på puck, bättre på att täcka pucken och försöka komma till lite fler avslut. Såna saker.

Är det viktigt att sätta upp personliga mål?

– Absolut är det viktigt att ha mål, det är bra att ha mål, så kan man ha stora och små mål, men alltid ha nånting att jobba efter. Det tror jag är viktigt och det tror jag att de flesta har.

Hudiksvallsfostrade Rickard Hugg har hunnit med en hel del vid 23 års ålder. Via hockeygymnasiet i Leksand tog han språnget till juniorhockeyn i Kanada och spelade i två år för Kitchener Rangers i OHL där han var lagkapten under sin andra säsong. Något Stanley Cup-vinnaren i Colorado, Gabriel Landeskog, också har varit.


Skellefteås Rickard Hugg intervjuas av HockeyNews.se:s Mattias Ek under en CHL-träff i Stockholm. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån.

Redan för sex säsonger sedan fick Rickard Hugg visa upp sig i SHL med Leksand. Men det är i Skellefteå han nu börjar ta de riktigt stora kliven.

– Jag tycker att jag får väldigt bra träningsmöjligheter. Vi tränar på ett väldigt bra sätt, både sommartid och vintertid. Det känns som Skellefteå är duktigt på att utveckla unga spelare. Kollar man tillbaka genom åren så är det många unga som har kommit hit och utvecklats väldigt bra. Många har gått vidare till NHL. Andra har blivit väldigt bra toppspelare i ligan. Skellefteå gör ett väldigt bra jobb.

Skellefteå tränar även på vintern säger du – är det något som skiljer sig mot andra lag?

– Jo, nog kan jag tänka mig att jämföra med de ställen jag har varit på tidigare. Vi tränar hårdare och vi tränar mer än jag gjort på andra ställen förut.

Det går inte ut över resultaten och att ni blir trötta?

– Nej, man får försöka hitta en balans som gör att det inte går ut över resultat och att man inte är trött. Det tycker jag vi är duktiga på för det mesta.

Hur ska det gå för Skellefteå den här säsongen då?

– Vi ska stå där i slutet i april maj med bucklan i handen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)