Nytt avtal med SHL kan ge allsvenska klubbarna ytterligare 60 miljoner

15 juni 2022
Hockeyallsvenska klubbar har den senaste tiden irriterat sig på att SHL-klubbarna värvat allsvenska toppspelare. Men sett över en sjuårsperiod kommer SHL att ha betalat omkring 100 miljoner kronor i ersättning för det.
Nu diskuteras ett nytt fyraårskontrakt som kan ge de allsvenska klubbarna omkring ytterligare 60 miljoner kronor, erfar HockeyNews.se.

SHL och Hockeyallsvenskan är inne på sitt sista år på det fyraårskontrakt man skrev 2019 på initiativ av Hockeyallsvenskan på grund av att man upplevde att spelarna avvaktade med att skriva kontrakt i hopp om att få ett SHL-kontrakt istället. Man ville också reglera antalet lån av spelare från SHL till Hockeyallsvenskan. Idag får de allsvenska lagen låna in tre spelare och en målvakt från SHL per säsong.

Sett över de senaste tre åren har SHL betalat klubbarna i Hockeyallsvenskan omkring 40 miljoner kronor. Så det är inga små belopp det handlar om.

Det finns nu ett nytt avtal på bordet som sträcker sig fyra år framåt i tiden och om parterna kommer överens kan det ge de allsvenska klubbarna omkring 60 miljoner kronor totalt. Pengarna ur den här potten fördelas sedan mellan lagen helt utefter hur Hockeyallsvenskan vill.

LÄS MERNytt NHL-avtal påskrivet – ersättningarna ökar rejält: "Kämpat under många år"

I avtalet finns enligt uppgift till HockeyNews.se en reglering av spelarlånen från SHL till Hockeyallsvenskan, vilka övergångsdatum som ska gälla och hur mycket pengar det rör sig om. Längden på kontraktet går i takt med det nya NHL-avtalet som ger svensk hockey mer pengar än tidigare.

– Ekonomin i det här nya avtalet är ungefär 60 miljoner kronor som SHL lägger in i såna fall, säger SHL:s vice vd och sportchef Johan Hemlin bekräftande till HockeyNews.se.

Tiden innan avtalen mellan SHL och Hockeyallsvenskan kom till betalade SHL enbart för de allsvenska spelare var under kontrakt medan övriga fritt kunde ta klivet upp i seriesystemet om de var kontraktslösa eller hade en SHL-klausul.

Den senaste tiden har allsvenska klubbar, och deras supportrar, reagerat starkt när det har blivit två övergångar, som i fallet Kalle Östman. Först lämnade den mångsidige centern Malmö i SHL och skrev ett treårskontrakt med sin tidigare allsvenska klubb Västerås. Men kort senare fick han ett erbjudande från Leksand som han inte kunde, eller ville, tacka nej till och skrev då ett treårskontrakt med SHL-klubben.

– Jag förstår den frustration som uppstår beroende av att man försöker bygga ett lag och skapa en trygghet i en trupp och så försvinner spelaren, säger Johan Hemlin.

LÄS MERVästerås mardrömsbesked – drömvärvningen lämnar för SHL-spel

Hockeyallsvenskan vill komma tillrätta med detta. Men statistiskt är det få spelare som går från Hockeyallsvenskan till SHL i juni månad. SHL-klubbarna kan i sin tur tappa spelare till NHL fram till den 15 juni.

– Datumen är satta efter NHL-avtalet. Det vill säga, vanligtvis tappar SHL spelare till NHL och då ligger det allsvenska datumet strax därefter.

Tidigare har SHL-klubbarna haft till den 1 juli på sig att värva från allsvenska klubbar, men det datumet väntas backas eftersom det är oklart om NHL-klubben verkligen kommer att plocka över spelaren till Nordamerika, eller tidigt under hösten låna ut honom till SHL-klubben. Det finns även SHL-klubbar som blir av med spelare efter årets draft fram till så sent som den 15 augusti, mot ett miljonbelopp i ersättning.

Det pågår nu ett trepartssamtal mellan SHL, Hockeyallsvenskan och spelarfacket Sico, som i sin tur vill ha så få begränsningar i spelarnas rörlighet som möjligt.

– Det är inte så enkelt att få ihop det.

– Vi väntar på besked från Hockeyallsvenskan. Vi har bra samtal, respektfulla samtal, men för SHL:s del är det viktigt att om vi ska skriva ett nytt avtal så måste det vara ett avtal som båda tycker fungerar. Vi kan inte ha ett avtal som ifrågasätts i parti och minut, säger Johan Hemlin ödmjukt.

För SHL:s del menar Hemlin att det även skulle fungera på samma sätt som då det inte fanns ett avtal med Hockeyallsvenskan.

– Om Hockeyallsvenskan tycker att det var ett bättre alternativ, då är vi villiga att backa tillbaka dit där vi var innan vi skrev det här avtalet. Då regleras allt mellan inblandade klubbar.