Nytt NHL-avtal påskrivet – ersättningarna ökar rejält: "Kämpat under många år"


6 april 2022
NHL och Svenska ishockeyförbundet har kommit överens om ett nytt avtal över de åtta kommande åren.
Ett avtal som gör att ersättningarna ökar med över en miljon kronor per spelare.
– Vi har kämpat under många år, och jag känner mig både glad och trygg för svensk ishockeys del att vi fått till det här avtalet, säger Svenska Ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg i ett pressmeddelande.

Senast Svenska ishockeyförbundet och NHL skrev under ett nytt avtal mellan varandra gällande ersättningsnivåerna var 2016, ett avtal som sedan förlängts två gånger om på grund av pandemin.

Men nu är ett helt nytt avtal på plats och träder i kraft från och med den kommande säsongen.

Det nya avtalet, som sträcker sig över åtta år, kommer bland annat innebära en rejäl ökning i de ersättningar som NHL betalar ut för de spelare som lämnar svensk ishockey.

Under de fyra första åren kommer NHL i snitt att betala 381 000 dollar, motsvarande 3,9 miljoner svenska kronor, för en spelare, en summa som sedan ökar till strax över fyra miljoner kronor år 5–8. Under det förra avtalet har ersättningen i snitt varit drygt 2,9 miljoner kronor per spelare.

– Eftersom vi har så många svenska spelare i NHL, ville vi ha en dialog med dem. Det var så det började; det var viktigt för oss att få ett avtal så att klubbarna kunde få betalt för de spelare de skickade till NHL, säger Peter Forsberg, vice ordförande på Svenska ishockeyförbundet.

I ersättningssumman i det nya avtalet är bland annat en bonus för spelare som väljs i första rundan av draften inräknad, samt ett bonussystem som ger extra pengar i procent på summan, upp till 25 procent för spelare som gör fler än 45 matcher.

Pengarna kom likt tidigare fördelas mellan de klubbar spelaren representerat de fyra senaste säsongerna.