HockeyNews
PLUS

Hon blir historisk domare i allsvenskan: "En lysande stjärna"

(23678) Anna Hammar
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 18 maj 2022

FacebookXWhatsApp

Till vintern skriver Anna Hammar svensk hockeyhistoria.
Det då det för första gången kommer finnas en kvinnlig domare på isen under matcher på elitnivå i svensk herrhockey.
– Anna dömde OS-final ifjol och är verkligen en lysande stjärna bland damdomarna inte bara i Sverige utan i hela världen, säger domarchefen Björn Wettergren

Under onsdagen släppte Hockeyallsvenskan sin domartrupp till den kommande säsongen.

Då stod det klart att det för första gången någonsin kommer finnas en kvinnlig domare på isen under matcher i den svenska elithockeyn på herrsidan.

Detta då linjedomaren Anna Hammar tar plats i den så kallade "trainee-gruppen" som utgörs av de främsta domarna i Hockeyettan, som under säsongens gång kommer få chansen att döma i Hockeyallsvenskan.

– Vi tror att den här "trainee"-gruppen kan vara en bra morot för de bästa domarna i HockeyEttan. Det gäller inte bara de som är uttagna i år utan även de som krigar om en plats i framtiden. Extra roligt är det att se att Anna Hammar tar en plats här. Anna dömde OS-final ifjol och är verkligen en lysande stjärna bland damdomarna inte bara i Sverige utan i hela världen, säger Björn Wettergren och fortsätter: 

– Nu blir hon första kvinna i svensk elithockey på herrsidan och det är såklart jätteroligt och förhoppningsvis inspirerande för alla tjejer som dömer, men jag hoppas att fokus även hamnar på att vad hon gör på isen för det här är en riktigt duktig och proffsig domare som verkligen förtjänat sina framgångar.

Till den kommande säsongen kommer det finnas tre nya huvuddomare samt fem nya linjedomare jämfört med förra säsongen.

Samtidigt har linjedomarna Christian Billing, Mathias Naperotti och Rasmus Strömberg flyttats upp till SHL, medan huvuddomaren André Hiljanen, som dömde den allsvenska finalen, väljer att lägga pipan på hyllan.

Nya domare kommande säsong:
Huvuddomare: Niklas Johansson, David Laksola, Oskar Niklasson
Linjedomare: Philip Hanning, William Henriksson, Niclas Rosendahl, Gustav Rutfors, Albin Värmhed

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)