Veteranen lägger av som 46-åring: "Drömmen hade varit kampsport"


15 maj 2022
Efter 28 år(!) som seniorspelare väljer Andreas Paulsson att lägga skridskorna på hyllan.
– Jag är inte tillräckligt bra på den här sporten, säger Paulsson till HockeyNews.se.

Säsongen 1993/1994 debuterade Andreas Paulsson i Väsby som 17-åring i A-lagssammanhang.

Nu, nästan 30 år senare har Paulsson bestämt sig att lägga av med hockeyn.

– Jag är inte tillräckligt bra på den här sporten plus att ena knäet är i uselt skick. Eller egentligen båda haha, säger Paulsson till HockeyNews.se.

Efter fem säsonger i Hockeyettan med Väsby och Arlanda där han öste in poäng fick han chansen i Hammarby i Hockeyallsvenskan till säsongen 1999/2000 – en chans som han tog. 

Under hans fem säsonger i Hammarby stoltserade Paulsson med 209 poäng på 247 matcher. Det resulterade i sig att Skellefteå vill ha dit honom, ett Skellefteå som då spelade i Hockeyallsvenskan. Paulsson stack upp och gjorde ingen besviken.

Både säsongen 2002/2003 i Hammarby och 2004/2005 i Skellefteå vann Paulsson totala poängligan i Hockeyallsvenskan och säsongen 2005/2006 var han med och spelade upp Skellefteå i dåvarande Elitserien och dagens SHL.


Andreas Paulsson jublar efter att ha gjort mål mot AIK på Hovet 2002. Foto: Björn Tilly/Bildbyrån

Paulsson spelade förutom Väsby, Hammarby och Skellefteå även flertalet säsonger i Almtuna och Vallentuna, där han spelade med sin son Lukas, innan han förra säsongen avslutade karriären i Sollentuna – som 46-åring.

Om du sammanfattar din långa karriär, vilka minnen är starkast i dig?

– Att få lira ihop med sonen. Sen dom två första säsongerna med Almtuna med Jonas Rönnqvist och Bert Robertsson som tränare. Dom var fantastiska tränare, säger han.

Paulsson fortsätter: 

– Sen var det otrolig roligt att få komma hem till Väsby 2006 efter åren i Skellefteå. Det var en upplevelse att bo och spela i Skellefteå, där trivdes familjen bra. Jag har aldrig haft tråkigt eller vantrivs någonstans, har alltid haft väldigt roligt. Dom sista åren i Vallentuna och Sollentuna har varit minst lika roliga som andra säsonger.

LÄS OCKSÅ: 44-årige veteranen om att spela med sonen

Viktor Lundberg var lagkapten med Paulsson i Sollentuna den gångna säsongen.

Beskriv Paulsson som person?

– Han är en fantastisk förebild för alla unga och otroligt proffsig. Alla barnen älskar honom. Och så är han bäst tränad av alla, säger Lundberg till HockeyNews.se.

För att summera Andreas Paulssons seniorkarriär gjorde han 1 013 poäng uppdelat på 445 mål och 568 assist på 1 107 matcher i Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och Hockeytvåan.

Hur ska du ersätta hockeyn nu då det varit sån stor del av ditt liv?

– Just nu vet jag inte. Kanske blir någon tränarroll eftersom jag fått några förfrågningar. Kan också bli att jag lägger ner allt som har med hockeyn att göra. Drömmen hade varit att börja med amatörboxning eller någon kampsport haha.

Vad kommer du sakna mest från sporten?

– Kommer sakna att få tävla varje dag och alla fantastiska människorna runt om i föreningar som jag spelat i, avslutar Andreas Paulsson till HockeyNews.se.