44-årige veteranen om att spela med sonen, nya rollen och om Vallentunas satsning


6 september 2020

Det har inte funnits på kartan att lägga skridskorna på hyllan för 44-årige Andreas Paulsson.
Nu har allt löst sig med Vallentuna, vilket innebär att veteranen kör vidare och att han ännu en gång får spela med sonen Lukas.
– Jag ska inte sticka under stol med att det är en speciell situation, men när vi möts på isen är det fullt krig, säger Andreas Paulsson till HockeyNews.se.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det har tagit sin tid. 

Men för ett par dagar sedan blev det klart. Superrutinerade Andreas Paulsson kör ett år till i Vallentuna. I samma veva stod även klart att sonen, 20-årige Lukas Paulsson, fått ett permanent kontrakt efter att ha haft en tryout i somras.

Har det här med Lukas situation varit avgörande för att du skulle spela vidare i Vallentuna?

– Avgörande vet jag inte. Jag har hela tiden varit inställd på att köra vidare. Sedan kanske det låter så när man ser på det utifrån. Det har varit en märklig situation, men nu är bitarna på plats. Det är bara att köra på, säger 44-årige Andreas Paulsson och fortsätter:

– Sedan har jag lite speciella arbetstider (jobbar som utryckningsväktare på Securitas). De nya tränarna ville väl se vad det här är för någonting. Men de har visat bra förståelse för min jobbsituation. 

Andreas har hittills spelat två träningsmatcher med Vallentuna och har spelat i samma kedja som sonen Lukas. Men det här med att spela med grabben är inget nytt för Andreas. Redan säsongen 2018/2019 lirade far och son tillsammans och det blev även ett par matcher i fjol, efter att Lukas vänt hem efter en tung sejour i AIK:s J20-lag.

Hur är det att spela med sin son?

– Jag ska inte sticka under stol med att det är en speciell situation. Men när vi kliver in i ishallen så är vi två personer som spelare i samma lag. Sedan om jag och Lukas möts i övningar på träningen och så vidare så är det fullt krig.

Är han bättre än dig på något?

– Ja. han har bättre teknik och skott än mig. Sedan är han explosivare än jag, i alla fall på korta sträckor. 

Och vice versa?

– Det är väl lite det här med inställning. Att man måste komma ner och göra jobbet varje dag. Varje situation, varje övning och åkning är viktig. Allt du gör på isen är viktigt och det vill jag lära ut, säger Andreas.

LÄS MER: 43-årige Andreas Paulsson krigar vidare

I samband med att Vallentuna offentliggjorde förlängningen med Lukas Paulsson berättade tränaren Mikael Österblom att Lukas hade förbättrat sin fysiska status avsevärt – sett till hur 20-åringen såg ut i våras.

Pappa Andreas, som själv ses som en träningsguru, medger att sonen kört hårt i sommar.

– Han förstod det själv, att det inte skulle bli något bra om han inte tränade mer och började sköta sin kost. Vi har tränat ihop en del, men jag kan inte begära att han ska träna på samma sätt som jag. Men han har lagt ner fruktansvärt mycket tid på träningen i sommar och gjort det bra, säger Andreas.

Vallentuna gjorde en stark grundserie i fjol och tog sig till Allettan, men väl där vägde laget för lätt och tog sig inte till playoff.

– Jag var skitbesviken när vi inte tog oss vidare till playoff. Det var många som var glada och sa att vi hade gjort en bra säsong, men själv var jag jättebesviken.

Kan det ha funnits en mättnadskänsla i truppen?

– Det hoppas jag inte. Den känslan fick jag aldrig. Jag tror mer det handlar om att vi inte räckte till och inte vann tillräckligt många matcher.


Andreas Paulsson is still going strong. Foto: Bildbyrån


Till följande säsong har Vallentuna spetsat till truppen rejält – framför allt på forwardssidan där spelare som Niclas Lehmann, Stefan Söder, Victor Andersson och Alex Ek hämtats in. Klasspelare på nivån som förmodligen kommer lyfta Vallentuna till nya höjder.

– Spelarna som har kommit in är inte bara duktiga, utan de är också vana att vinna hockeymatcher. Vinna på träning och match. De vill vinna hela tiden. Det är jäkligt bra att få in sådana spelare i en grupp så att en vinnarkultur kan bildas. Sedan ska man inte bara stirra sig blint på de stora namnen, även de yngre spelarna i truppen ser intressanta ut. Vi har en bra mix i truppen, säger Andreas Paulsson.

LÄS MER: Vallentuna fortsätter rusta – hämtar in poängstark forward

Själv är Andreas Paulsson medveten om att hans roll på isen kommer att förändras i och med den hårdnande konkurrensen i Vallentuna där till exempel Stefan Söder, Niclas Lehmann och Victor Andersson ser ut att bli leading line.

– Det köper jag till 100 procent. Det är 14 forwards i truppen och det är full kamp om platserna. Men jag kommer jobba stenhårt åt båda håll, sedan får vi se hur mycket jag får spela, om jag är inne på isen när det ska avgöras med tio sekunder kvar eller om vi får chansen i powerplay. När folk pratar om mig vill jag att de ska prata om hur hårt jag jobbade på isen. Sedan är poäng en bonus, säger Paulsson.

Blir det en enkel resa till Allettan för er?

– Jag tror att den östra serien blir lite uppdelad i år. Det är några lite sämre lag, men sedan finns det kanske fem, sex, sju, åtta lag som kan vara hyfsat med i racet om platserna till Allettan. Om vi kommer trea eller femma i grundserien spelar mindre roll, bara vi tar oss till Allettan. Nästa steg för oss är att bli bättre i Allettan och ta oss till playoff. Det ser bra ut på pappret för oss, sedan gäller det att leverera på isen. Jag har en enorm hunger för att spela playoffmatcher igen, säger Andreas Paulsson.

Förra säsongen stod Andreas Paulsson för totalt 31 poäng (15+16) på 39 matcher i grundserie och Allettan.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.