HockeyNews
PLUS

Djurgården hoppas på fler stjärnor – sportchefen om backstrategin

(23395) Claesson Gustafsson Strandberg
Bildbyrån

Publicerad: 29 april 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården har lagt grunden på forwardssidan med de hemvändande stjärnorna Marcus Krüger och Daniel Brodin.
På backsidan har Stockholmsklubben en annan strategi – som man hoppas ska leda till att Erik Gustafsson och Fredrik Claesson också vänder hem.

Djurgården har de fyra backarna Linus Arnesson, Alexander Falk, Ludvig Hedström och Calle Odelius under kontrakt. Ännu saknas en eller två offensiva toppbackar till det allsvenska lagbygget.

Det är ingen hemlighet att Djurgården har Chicago-backen Erik Gustafsson högt upp på sin önskelista. Detsamma gäller ex-djurgårdaren Fredrik Claesson, som tillhör Tampa Bay Lightnings organisation.

Djurgården har redan lyckats oerhört bra under silly season genom att få hem OS-duon från Schweiz, Daniel Brodin och Marcus Krüger, och dessutom John Norman från KHL. Dessutom har flera unga och etablerade spelare förlängt sina kontrakt.

Är det realistiskt för er att hoppas på både Claesson och Gustafsson?

– Det är jättesvårt. Att hoppas på båda är nog för mycket, eller kanske att hoppas på någon. Det kanske blir mycket, men det trodde vi inte med ”Brodda” (Brodin) och Krüger heller. Vi får se lite, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel till HockeyNews.se.

LÄS MERHan blir Djurgårdens fjärde back in i lagbygget: "Sjukt taggad"

Sedan flera år har den tidigare sportchefen Joakim Eriksson hållit kontakten med Brodin och Krüger och en rad andra tidigare Djurgårdsspelare. 2022 var tiden mogen för dem att flytta hem även om det blev för spel i Hockeyallsvenskan.

– Vi följde ”Brodda” och Krüger på plats tidigast av alla forwards, medan vi är ganska säkra på att vi får göra tvärtom på backsidan. Vi börjar att bygga underifrån och ser lite vad marknaden säger när de stora ligorna har gjort sitt, säger Stoppel.

Djurgården har bränt en hel del pengar på sina toppforwards och centrar. Men ännu är inte kassan tom. För Stoppel gäller det att följa spelarmarknaden där de bästa lirarna väljer de stora ligorna med de stora pengarna.

LÄS MER

Simon Johansson skriver NHL-kontrakt efter succésäsongen i Finland

– Det borde fyllas på ganska fort i Schweiz och SHL. Oavsett hur mycket spelare det finns på marknaden så har varje klubb en viss pott med pengar att lägga på dyra pjäser.

Djurgården kommer att kunna värva ett par toppbackar är tanken och här finns Claesson och Gustafsson med i bilden.

– Det har funnits en dialog hela tiden, så får vi se, säger Stoppel.

– Vi kommer att kunna vara med och erbjuda bra pengar, men i slutändan kommer vi inte att kunna tävla med både pengar och liga om man vill spela i SHL eller i Schweiz. Det kommer att ta ett tag innan alla lag har satt sina platser och då kan vi se vilka som är lediga.

Juniorbacken Nils Strandberg Sarén spelade SHL-hockey på slutet av säsongen i Djurgården, men är snart kontraktslös.

– Han finns fortfarande på vår radar, om han ska vara ett komplement. Han behöver kanske vara ute i seniorhockeyn och bygga på sig lite mer erfarenhet. Han finns i våra tankar, men vi har inte bestämt oss riktigt hur vi gör där, säger K-G Stoppel.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!