HockeyNews
PLUS

Förändringarna som ska lyfta Timrås powerplay: "Måste vinna special teams"

(22366) Pontus Åberg-Timrå
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 17 februari 2022

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Timrås spel i special teams har gäckat laget den senaste tiden.
Nu gör man ett par förändringar i powerplay som man hoppas ska väcka nästjumbon.
– Jag hoppas att det ska ge utdelning, säger Robin Hanzl, som är tillbaka på sin favoritposition, till HockeyNews.se.


Under stora delar av den första halvan av säsongen var Timrås powerplay bland de främsta i ligan.

Den senaste tiden har det däremot gått troll i maskineriet och sett till de tio senaste matcherna är man näst sämst i ligan med fyra mål på 27 försök för 14,81 procent, en bra bit ifrån de 28 procent man hade på de inledande 27 matcherna.

Under den fyra matcher långa roadtripen man var ute på, där det blev fyra raka förluster, gjorde man ett mål på åtta försök.

Det har lett till att man nu gör ett par förändringar när det kommer till hur man ställer upp i numerärt överläge.

– Förhoppningen är att vi ska få ut lite mer och få utdelning i powerplay, men också att vi kanske får två enheter som fungerar så att vi inte blir lika lätta att scouta, säger tränaren Fredrik Andersson.

LÄS MER: Timrås plan för KHL-kaptenen: "Kommer få en helhet av honom"

När Pontus Åberg anlände till Timrå valde man att placera honom i den första powerplayenheten tillsammans med Robin Hanzl, Ty Rattie, Sebastian Hartmann och Joey LaLeggia.

Nu väljer man att flytta Åberg till enhet nummer två, med Albin Lundin, Viktor Lodin, Jens Lööke samt Nolan Zajac, och istället lyfta in Robin Alvarez framför mål i första enheten, som därmed är tillbaka i samma form som den var under hösten.

Förändringen gör också att Robin Hanzl är tillbaka i sin position på den högra kanten och Ty Rattie till vänster, platser där de trivs som allra bäst.

– Det är kanske inte min starkaste position, att vara framför mål, men nu är jag tillbaka på högerkanten och där får jag ut mer av mina styrkor i passningsspelet, men också hota med skott på enklare sätt. Så jag hoppas att det ska ge utdelning, säger Hanzl.

Joey LaLeggia, Sebastian Hartmann, Ty Rattie, Robin Hanzl – fyra av fem i Timrås första powerplay-uppställning. Foto: Bildbyrån

Den VM-meriterade centern har gjort elva av sina 24 poäng i just powerplay och han tror att första enheten snabbt är tillbaka på samma nivå som man varit tidigare.

– Jag tror det, vi har tränat bra ihop nu i två dagar nu så det känns som att vi är tillbaka där vi var när det gick så bra. Vi vet att vi har fungerat bra ihop som formation tidigare så förhoppningsvis så kan vi hitta tillbaka dit väldigt snabbt, för vi behöver börja göra mål i powerplay igen, säger tjecken.

LÄS MER: LISTA: De tio mest intressanta värvningarna från KHL

Samtidigt som lagets spel i numerärt överläge har kraschat har man även haft det jobbigt i spelet med en och två man färre på isen.

Elva insläppta mål på 30 numerära överlägen de tio senaste matcherna, varav fyra på tolv under roadtripen, är inga smickrande siffror.

Precis som i spelet med lika många spelare på isen är kamperna framför mål viktiga, och en del av spelet som inte varit Timrå starkaste sida.

– Kan vi vara hetare kring deras mål och på så sätt göra lite enklare mål och samtidigt ta bort något mål genom att vara lite starkare framför vårat eget mål så kommer vi ha större chanser att vinna, för där avgörs matcherna. Sedan måste vi vara lite bättre i både PP och i boxen, vi måste vinna special teams, säger Fredrik Andersson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!