LISTA: De tio mest intressanta värvningarna från KHL

16 februari 2022
När KHL beslutade att avsluta grundserien i förtid innebar det en stor ström av KHL-spelare till Sverige.
HockeyNews.se:s Karl Månsson listar de tio mest intressanta spelarna från KHL att ha koll på.


Nikolajs Jelisejevs, f, Modo
2021–22:
29 matcher, 13 mål, 7 assist, 20 poäng
Kommentar: Är det här den bästa spelaren i Sverige just nu? Nej, men det är det mest intressanta. Jelisejevs har varit mer eller mindre den enda offensiva kraften Dinamo Riga har haft under säsongen. När han var skadad blev Riga smärtsamt påminda om hur viktig han var för deras anfall. En svårförutsägbar late-bloomer, som har en oersättlig X-faktor och en näsa för målet. Lär återvända till Riga efter säsongen, men tills dess är det upp till de Hockeyallsvenska lagen att få stopp på honom.

Marek Hrivik, f, Leksand
2021–22: 
29 matcher, 13 mål, 7 assist, 20 poäng
Kommentar: Han gjorde succé i Leksand och var enormt hypad inför sin KHL-debut. Men det blev inte riktigt som någon väntade sig. Torpedo har haft en tung säsong, och Hrivik har fått utstå mycket kritik i Nizjnij Novgorod. Därför var det i allas intresse att få igång en flytt från Ryssland. När nu Hrivik kommer tillbaka till Leksand har man en mycket imponerande forwarduppsättning i Dalarna.

Daniel Zaar, f, Rögle
2021–22: 
28 matcher, 4 mål, 10 assist, 14 poäng
Kommentar: Likt Hrivik har även Zaar haft en tung säsong. Men juryn i Nizjnij Novgorod är ännu inte på det klara huruvida Zaar platsar eller inte. Hans skadebekymmer, och kontraktet över nästa år, gör att Zaar nog ändå återvänder till Ryssland i höst. Men just nu spelar han för Rögle, och då vet vi alla vad som kan hända.

Libor Sulak, b, Örebro
2021–22: 49 matcher, 8 mål, 18 assist, 26 poäng
Kommentar: Här har Örebro verkligen något på spåret. Javisst, 26 poäng skriker inte offensiv kvalitet. Men betänk då att i princip hela Admiral Vladivostoks anfall har kanaliserats genom Sulak, och valde att ge honom en saftig förlängning under säsongen Det är ett av de svagaste lagen i KHL, och Sulak har varit deras enda chans att göra mål. Lägg till erfarenheter från finska ligan, AHL och NHL, så har du en intressant spelare i Örebro.

Libor Sulak har en framgångsrik säsong bakom sig i Vladivostok. Foto: Bildbyrån

Theodor Lennström, d, Färjestad
2021–22: 
40 matcher, 9 mål, 8 assist, 27 poäng
Kommentar: Ännu en spelare från Torpedo som kan ha en rejäl effekt i SHL. Theodor Lennström har haft sin poängmässigt bästa säsong någonsin. Han är dessutom en spelare som väl känner till Färjestad vad som krävs för att prestera i SHL. Ett välbehövligt tillskott till Färjestad.

Svjatoslav Grebensjtjikov, f, Västerås
2021–22: 
29 matcher, 13 mål, 7 assist, 20 poäng
Kommentar: Här snackar vi en riktig doldis. Tittar man på hans siffror är det inget som sticker ut. Men faktum är att han har varit en viktig komponent i Amur Chabarovsks slutspelsjakt. Strax efter jul fick han ta plats i förstakedjan jämte Radan Lenc och David Tomasek. Då hände något. Amur började plocka viktiga segrar. En slump? Kanske. Grebensjtjikov har varit i bra form på slutet, och har alla redskap för att lyckas i Hockeyallsvenskan. Om han kan anpassa sig till det svenska spelet, det vill säga.

Oskars Cibulskis, d, Brynäs
2021–22: 
31 matcher, 5 mål, 6 assist, 11 poäng
Kommentar: En av Dinamo Rigas större profiler under de senaste tio åren. Efter fyra år i Tjeckien kom han tillbaka till Lettland och Riga. Det var samme Cibulskis som Riga är så väl vana vid. En stark, stabil närvaro i backlinjen. Kan även hjälpa till med poäng då och då. Men den främsta egenskapen? Det fysiska spelet. Cibulskis är inte rädd för att stå upp för sina lagkamrater. Med eller utan handskar.


Oskars Cibulskis kan ge en välbehövd fysisk närvaro till Brynäs försvar. Foto: Bildbyrån


Ilja Arkalov, f, Västerås
2021–22:
31 matcher, 3 mål, 0 assist, 3 poäng
Kommentar: Återigen inte den bästa spelaren, men en spännande sådan. Arkalov var handplockad till Olegs Znaroks lagbygge i Spartak Moskva. Får ofta kritik för bristfällig poängproduktion. Men det är inte där hans styrkor ligger heller. Han har en lång erfarenhet av att möta de största stjärnorna i KHL. Använd honom för att stänga ner motståndarna, och resultaten följer därefter. Frågan är hur han kan prestera i ett svenskt tempo.

Daniel Audette, f, Örebro
2021–22: 
29 matcher, 13 mål, 7 assist, 20 poäng
Kommentar: Har gjort succé i KHL med Vitjaz Podolsk. Som en del i en framgångsrik trio med Niko Ojamäki och Miro Aaltonen har han skapat kaos i motståndarnas försvar. Men eftersom resten av Vitjaz inte har hängt med tog det slut tidigt för Audette. Kan han nå samma nivå i Sverige? Det kan han nog. Året innan succén i KHL gjorde han 50 poäng för finska Lukko.

Zijat Pajgin, d, Timrå
2021–22: 
45 matcher, 5 mål, 11 assist, 16 poäng
Kommentar: Kapten i Nizjnij Novgorod, erfarenhet från topplag i KHL och även en sejour i AHL? Mycket talar för att Pajgin kan bli väldigt viktig för Timrås fortsatta säsong. Har en enorm atletisk förmåga, och spelar ett föredömligt tvåvägsspel. Dessutom valde han spel i Sverige framför att sitta av säsongen i Ryssland. Det mesta pekar på att han återvänder dit efter säsongen. Men fram tills dess kan han vara en räddare i nöden för Timrå.