HockeyNews
PLUS

Djurgårdens sportchef om de lediga KHL-spelarna i centerjakten

(22200) Ryan Spooner Brooks Macek
(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin/Anton Basanayev

Publicerad: 7 februari 2022

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården är på jakt efter en toppcenter och KHL-klubbarna som missar slutspelet har börjat släppa spelare.

Djurgårdens sportchef K-G Stoppel kommenterar läget inför deadline för övergångar den 15 februari.


KHL har stängt grundserien till följd av smittspridningen under pandemin. Slutspelet inleds den 1 mars.


Det gör att de lag som nu missar slutspelet kan försöka bli av med spelare för att skära ned i lönekostnaderna. Rögle har värvat den finske OS-backen Valtteri Kemiläinen medan Frölunda har förstärkt sitt lag med den tjeckiske OS-forwarden Radan Lenc.


En rad andra spelare har flyttat från KHL till andra europeiska ligor. HockeyNews.se listade under söndagen tio spelare som kan hamna i SHL eller i någon annan liga.


Djurgården söker både efter en back för att ersätta skadade Tom Nilsson och en center för att fylla luckan efter skadade Sebastian Strandberg. Djurgårdens sportchef K-G Stoppel håller utkik.


 – Absolut. Men som sagt, vi är nog inte ensamma på marknaden. Vi sonderar terrängen och det som finns på marknaden och gör utvärderingar, säger Stoppel till HockeyNews.se.


LÄS MERLISTA: Tio KHL-stjärnor som kan förstärka SHL-lagen innan deadline


Han tycker inte att urvalet är alltför lockande. Eller så håller han sina kort tätt intill kroppen för att inte avslöja något.


– Just nu kan jag inte säga att det är jättemycket. Det blev klart i lördags och det var ett räknande tillbaka vilka lag som går till slutspel och inte.


Rögle har värvat den finländske OS-backen Valtteri Kemiläinen, som lämnar sin KHL-klubb efter OS. Foto: Bildbyrån.


Stoppel fortsätter:


– Vi har tittat lite i de där laguppställningarna i ett tidigare skede också. Vi håller på. Det är några fler namn, men inte jättemånga.


Djurgården har skäl att vara lite försiktiga med KHL-värvningar.


– Det är klart att det finns fler spelare, men frågan är om de är så väldigt intressanta. Dessutom har de varit i KHL några år så de är ganska tempofattiga. Det finns också en anledning till att de är i de nedre regionerna (i KHL-tabellen), menar Stoppel.


Avtomobilist Jekaterinburg hade velat slutföra säsongen i och med att laget har chans att nå slutspel. Men nu kan den poängledande duon Ryan Spooner (34 poäng/45 matcher) och Brooks Macek (32 poäng/38 matcher) komma att flytta vidare. De har utgående kontrakt.


– Det finns några, men det är liksom inte wow, säger K-G Stoppel.


– Åter igen, har de varit ett antal år i KHL och i bottenlag, de är tempofattigta Vi såg det på (Peter) Holland. En tempofattig hockey,  säger Stoppel om Holland som fick lämna Djurgården under hösten efter en blek insats och han hade tidigare spelat i Avtomobilist.


Vilka ligor tittar du på i nuläget för att hitta spelare?


– Det är framför allt i KHL och i finska ligan och sedan tittar vi om det skulle kunna hända nånting borta i Nordamerika. Det är inte så mycket mer, tyvärr.


Djurgården får klara sig utan handskadade centern Sebastian Strandberg i tre månader. Foto: Bildbyrån.


– Schweiz hade man hoppats på, men där är det fortfarande ganska jämnt. De sätter igång efter OS så den transfern kommer vi att missa.


I Sverige stänger transferfönstret den 15 februari. I KHL är det redan stängt för värvningar. Men i andra ligor är det öppet åt båda hållen till och med den 1 mars.


– Det är lite olyckligt att det bara är Sverige som har deadline den 15 februari, så de kan skicka till andra ligor, det är lite osynkat, säger K-G Stoppel.


– Den här veckan blir en utmaning.


Djurgården spelar på onsdag mot Brynäs och då finns det hopp om att lagkaptenen Marcus Sörensen är tillbaka efter en hjärnskakning.


– Han tränar för fullt i alla fall, så får vi ta ett beslut om han ska spela på onsdag, säger Stoppel.


Hur stor är chansen att Tom Nilsson eller Sebastian Strandberg spelar mer den här säsongen?


– Nej, prognosen är ändå tre månader. Vi ska inte säga inte, men det vore dumt att kalkylera hundra med att de kan komma tillbaka, säger K-G Stoppel.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!