HockeyNews
PLUS

Djurgården om Holland-ryktet, Videll-frågan, skadeläget och kvalspöket

(21402) Peter Holland/Djurgården
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 29 november 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården jagar förstärkningar till varje lagdel samtidigt som det ryktas att stjärncentern Peter Holland är på väg bort.

Forwarden Linus Videll uppges ha blivit sjuk på nytt.

Sportchefen Joakim Eriksson berättar här om skadeläget och spelarjakten.


Djurgården är jumbo i SHL och har tio poäng upp till säker mark ovanför kvalstrecket.


På måndagen tränade laget för att ta emot Malmö på tisdagskvällen.


Linus Videll, som har anmält Djurgården för kränkande särbehandling, skulle trots den pågående utredningen ha tränat med laget på måndagen.


Men den planen sprack.


– Nu är han sjuk idag igen. Tanken var att han skulle vara här och träna idag, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


– Där pågår det en utredning som vi avvaktar och så får vi väl återkomma i det ämnet senare.


I förra veckan var Linus Videll med på onsdagsträningen.


Sett till situationen, att det pågår en utredning, så kan han alltså träna med laget?


– Ja, han deltar i träning, men nu har det bara blivit en träning eftersom laget var iväg på match i torsdags och tränade i Skellefteå i fredags och så var det ny match i lördags. Vi var ledig söndag och idag är han sjuk, förklarar Joakim Eriksson.


Djurgårdens sportchef letar en ersättare till målvakten Niklas Svedberg som kommer att missa resten av säsongen på grund av skada.


Mantas Armalis backas för närvarande upp av den talangfulle junioren Carl Lindbom, 18.


– Samtidigt har vi en lång säsong och vi tittar på marknaden för att addera en erfaren och kompetent målvakt, säger Joakim Eriksson.


LÄS MERHV71 om de skadade spelarna – förlänger lånet med klubbikonen


På backsidan kommer Marcus Högström att bli borta länge på grund av en skada. Hur länge är oklart.


– Det är svårt att säga någon tydlig prognos på det och det har att göra med skadans art utan att kommentera mer än så, säger Eriksson.


Djurgården letar efter en ersättare.


– Vi räknar inte med honom före årsskiftet, men det finns en risk att det blir längre än så, säger Eriksson.



– Vi har nio backar på avtal, varav Alex Brännstam är utlånad (till Södertälje). De andra åtta tränar idag.


Tom Nilsson är tillbaka efter skada och kan spela mot Malmö. Men Högström blir tuffare att ersätta på sikt.


– Marcus är en erfaren back som vi har tänkt ska spela i den övre delen av hierarkin så det är klart att vi tittar på hur vi fungerar som lag just nu och just nu är det inte så bra som vi önskar. Vi tittar också på hur nuvarande backar spelar och vi tittar på vad marknaden har att erbjuda, säger Joakim Eriksson.


Djurgården har, förutom långtidsskadade Jacob Josefson och Manuel Ågren, även nyopererade forwarden Paul Carey på skadelistan.


– Paul Carey har opererat sig och jag har en förhoppning om att han ska vara tillbaka i träning under decemberbrejket och vara tillgänglig för spel i mellandagarna. Men vi tappar William Eklund med all sannolikhet i mellandagarna så vi har ju ett behov i varje lagdel. De närmaste en och en halv månaderna är vi målvakt, back och forward kort. Men igen, det blir en avvägning för vad som är tillgängligt. Vi är inte de enda på marknaden som letar. Du har halva SHL som letar målvakt och hela SHL nästan som letar forward, säger Joakim Eriksson.


Är det sånt tryck efter en målvakt?


– Jag vet att lag letar målvakter. Jag vet att lag letar forwards. Vi är i en situation där vi inte är ensamma om att jaga spelare.


Liam Öhgren är på väg tillbaka efter sjukdom. Men enligt Expressen är Peter Holland, som har stått för tre assist på tio matcher, ute på marknaden och på väg bort från Djurgården.


Stämmer det att Holland är ute på marknaden?


– Jaha. Det får du fråga Peter Holland och hans agent om han är ute på marknaden i nuläget eller för nästa år.


Det gäller nuläget?


– Det får stå för Madhawk och hans källor.


Djurgården ligger väldigt illa till i SHL med sina 15 poäng på 22 matcher. Sportchefen Joakim Eriksson målade i förra veckan upp ett scenario där han beskrev de då sju återstående matcherna fram till juluppehållet den 11 december som en SM-final i sju matcher. Och där Djurgården behöver vinna fler matcher än som blir förluster.


LÄS MERBrynäs ger sportcheferna mer pengar att handla för: "Högsta prioritet"


Sedan dess har Djurgården förlorat mot Skellefteå och Örebro.


– Ja, vi ligger under med 2–0.


Det behövs en vändning?


– Det behövs vinst. Jag uttryckte det att tar vi inte ett antal nödvändiga vinster de närmaste fem matcherna så kommer tabellen att ha sprungit ifrån oss så pass mycket att allting vi gör från omgång 28 och framåt är med syfte att vara så välrustade som möjligt för playdown (kval) som möjligt. Därför att statistiskt sett kommer det bli väldigt svårt att ha två lag bakom sig om vi inte har fått en vändning på det veckan som kommer, säger Joakim Eriksson.


Kommer ni i så fall att börja träna annorlunda eller lägga upp det på något annat sätt?


– Nej, det kommer vi inte att göra. Oaktat om vi vinner eller inte så kommer färdriktningen att fortgå. Vi kommer fortsätta att tydliggöra vårt spel så att det blir mer Djurgårdslikt, det vill säga mer i djupled, mer nord-sydlig riktning. Mer fysiskt. Mer uppoffrande. Den färdriktningen kommer att ske oaktat.


– Men mer utifrån ett mentalt perspektiv såväl för vårt lag som våra följare, att förstå vilken situation vi är i. Jag tror att våra fans vet var vi befinner oss, men för oss själv att förstå vad det är för resa och vad det är för ”grind” som vi är inne i så det handlar nog mer om att mentalt förstärka situationen.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)