HockeyNews
PLUS

Lindvall om debuten, Youtube-målet och tankarna på NHL och KHL

(21224) Gustaf Lindvall/Tre Kronor
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 13 november 2021

FacebookXWhatsApp

Gustaf Lindvall, 30, fick en debut i Tre Kronor att minnas.

Han gjorde en stabil insats, Sverige vann och ”tack vare” den 16-årige ryssen Matvej Mitjkovs fräcka mål kommer även Lindvall att finnas på Youtube i en evighet.

– Det är ett helt sjukt mål. Det får man ge honom, säger Lindvall till HockeyNews.se.

ANNONS


De senaste åren har Skellefteås Gustaf Lindvall tillhört toppen av de svenska SHL-målvakterna.

ANNONS


I Karjalaturneringen gör han sin debut och efter att ha suttit på bänken mot Tjeckien i onsdags blev det hans tur att spela mot Ryssland på lördagen.


ANNONS

– Det var sjukt häftigt! Jag har gått och väntat på det här sedan (Stefan) Ladhe (Tre Kronors målvaktscoach) ringde mig för några veckor sedan. Det var lite pirrigt, men det var riktigt häftigt, säger Lindvall från Helsingfors.


I SHL har Skellefteå varit ett ett av ligans svåraste lag att göra mål på tack vare Gustaf Lindvall och Strauss Mann.

ANNONS


Att spela i Tre Kronor är något annat.


ANNONS

– Det är stor skillnad mot SHL. Att rinken är så pass mycket mindre (28 x 60 meter) gör att det är svårare att hitta lägen att slappna av. Och när rinken är mindre är det så mycket närmare till mål så man får vara beredd hela tiden. Sedan möter vi otroligt skickliga spelare. Jag tycker att det var stor skillnad mot SHL just att rinken är mindre och tempot är högre, säger Lindvall som förklarar sig nöjd med sin insats mot Ryssland.


Han klarade av 14 av 16 skott. Lindvall hade inte så mycket att göra åt den 16-årige supertalangen Matvej Mitjklovs 1–1-mål 1.17 in i den andra perioden.

ANNONS


– Deras back (Sjakir Muchamadullin) sköt utanför så det blev en sargstuds som studsade ut på andra sidan. Jag tryckte allt jag kunde mot vänsterstolpen så ser jag att han får tag på pucken bakom mål… Då blev det lite ”panic mode” att trycka till andra stolpen. Och sen hinner jag inte få dit huvudet i luckan där. Det är ett helt sjukt mål. Det får man ge honom, säger Gustaf Lindvall.


ANNONS


– Att det gick så fort också, att han har den tanken i huvudet, att göra en Zorro på en sargstuds… Sedan stod jag faktiskt och skrattade för mig själv. Det är bara att lyfta på hatten.


Ingen annan hann med heller?


– Det kommer nog att finnas kvar på Youtube ett tag skulle jag gissa. Ska man släppa in första landslagsmålet kan man lika gärna göra det rejält.


SKA St Petersburg-målvakten Lars Johansson gjorde en kanonmatch mot Tjeckien (4–1) i onsdags och Lindvalls spel mot ryssarna var det heller inget fel på.


Nu återstår det att se vem av målvakterna som spelar mot Finland på söndagen.


– Jag har inte hört nånting än. Tränarna tar väl ett beslut ikväll. Men Lasse är en otrolig målvakt. Han har hållit så sjukt hög nivå över så lång tid. Oavsett vem som står imorgon, så står Lasse imorgon kommer jag att stötta honom fullt ut som vanligt.


Gustaf Lindvall tog 14 av 16 skott mot Ryssland i sin landslagsdebut och Tre Kronor vann med 4–2 i Helsingfors. Foto: Bildbyrån.


Lars Johanssons upprätta spelstil där han ofta står upp så länge det är möjligt kan vara psykande och nästan knäckande för motståndarna.


– Just hans tålamod på fötterna är världsklass. Det ser nästan ut som att det här är för låg nivå för honom. Så jag satt och skrattade på bänken och började räkna hur många räddningar han gjorde stående. Jag tror att det var sex eller sju stycken, säger Lindvall om Johanssons match mot Tjeckien.


– Det är coolt att se. Och jag tror att det är bra för unga målvakter att se att allt inte bara handlar om teknik utan spelsinnet, att läsa spelet kan ta dig hur långt som helst.


Tre Kronors målvaktspar Lars Johansson och Gustaf Lindvall kamperade faktiskt ihop i allsvenska Västerås – för nio år sedan.


– Så det är coolt att vi får spela tillsammans här. Det är en jäkla fin kille. Jag unnar honom allt.


LÄS MERTre Kronors stjärnmålvakt om OS-chansen, KHL-nollorna och SHL-klubbarna


Johansson gör sin femte säsong i KHL och har provat på NHL-livet i Chicagos organisation. Så Lindvall, som är på väg uppåt i sin karriär, har den här helgen chansen att prata om allt möjligt med sin fyra år äldre och mer meriterade målvaktsvän.


– Dels pratar vi ganska mycket gamla minnen från Västeråstiden, dels försöker jag lära mig så mycket som möjligt nu. Det är inte alltid du får chansen att träna och spela med KHL:s bästa målvakt de senaste åren. Jag försöker bara lära mig så mycket som möjligt och få några saker som jag kan ta med mig hem och jobba vidare på, säger Lindvall.


Hur är det med dina egna NHL-drömmar och tankar på KHL-spel?


– Det är så klart att man vill spela så högt som möjligt och NHL har man drömt om sedan man var liten, säger Lindvall.


– Sedan trivs jag jättebra i Skellefteå. Det är min hemstad. Ska jag röra på mig så ska det vara något ruggigt bra.


PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln