HockeyNews
PLUS

Så fick Skellefteås målvakt en chans i Tre Kronor: "Bra ganska länge"

(21106) Rifalk Johansson Lindvall
Bildbyrån/photo.khl.ru
ANNONS

Publicerad: 7 november 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Gustaf Lindvall har tillhört SHL-toppen en längre tid och nästa vecka får Skellefteå-målvakten sin chans att debutera i Tre Kronor.

– Jag tycker att han har mycket i sitt spel som gör att han kan behärska såna situationer som jag tycker att det är internationellt, säger Tre Kronors målvaktscoach Stefan Ladhe till HockeyNews.se.

ANNONS


Kampen om de två målvaktsplatserna i Tre Kronor på Euro Hockey Tour är stenhård.

ANNONS


Som ende KHL-spelare fick den OS-aktuelle målvakten Lars Johansson en landslagsplats i Karjalaturneringen.


ANNONS

34-årige Johansson har hållit nollan sju gånger i KHL under hösten för SKA St Petersburg och fortsätter att imponera precis som under sina år i CSKA Moskva.


I SHL har Gustaf Lindvall vunnit kampen med flera andra landslagsaktuella målvakter. Nästa vecka får den 30-årige målvakten från Skellefteå spela i Tre Kronor.

ANNONS


– Tittar man speltekniskt så behärskar han det mesta. Och jag ser att han är väldigt aktiv och når bra på returer och korta spel framför kassen och trycket där inne, då tycker jag att han ska klara det också på vår nivå som det är i Tre Kronor och landslagshockey, säger Tre Kronors målvaktscoach Stefan Ladhe till HockeyNews.se.


ANNONS

I och runt Skellefteå AIK har man länge velat se Lindvall i landslaget. Han är i toppen av SHL nu. Han hade den fjärde bästa räddningsprocenten (91,98) förra säsongen. Lindvall var bäst 2019/2020 (93,52 procent och höll nollan sex gånger), men KHL-målvakterna ligger ett steg längre fram.


– Han har varit bra ganska länge nu. Jag vet att den frågan har kommit upp tidigare också, och jag vet att Gustaf har varit intresserad av att vara med tidigare också. Vi har en väldigt bra målvaktssituation. Vi har tillgång till ett gäng bra målvakter, säger Stefan Ladhe.

ANNONS


Skellefteå AIK:s Gustaf Lindvall, 30, har jobbat till sig en första chans i Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.

ANNONS


Ladhe fortsätter:


ANNONS

– Det är inte bara så att man plockar med den ena eller den andra bara för att det går bra i SHL ett tag. Som jag har sagt förut, de som har flyttat till KHL har antingen varit i Nordamerika och kommit hem till Europa eller så har de gått bra i SHL och fått möjligheten att ta nästa steg. Men det känns väldigt kul att få med honom i truppen och få jobba med honom i en vecka och se hans spelglädje som jag vet att han kommer att ha.


SKA St Petersburgs Lars Johansson är så bra att han anses kunna konkurrera med de målvakter Sverige har i NHL. Och risken finns så klart att det kan bli skador på någon i trion Jacob Markström, Robin Lehner och Linus Ullmark.

ANNONS


– Det är unikt med Lasse på något sätt att han verkligen har den där förmågan att stänga matcher. Man får faktiskt tänka till om man ska hitta andra motsvarigheter, säger Stefan Ladhe till HockeyNews.se.


ANNONS

LÄS MEREuropakollen: Tar KHL-svensken en OS-plats bland NHL-målvakterna?


– Sedan har vi många andra duktiga målvakter som konkurrerar om en plats, men han har verkligen både gjort det i CSKA, hans tidigare klubb, och nu bytt klubb och kommit till en annan miljö där det egentligen är tre målvakter och det har det varit en tid i SKA. Det är inte vilka som helst. De spelar ändå i det ryska landslaget. Och så slår han ut dem och tar tag i den där förstapositionen på ett rätt säkert sätt. Det tycker jag är häftigt att se, säger Ladhe och syftar på de ryska SKA-målvakterna Alexander Samonov och Jaroslav Askarov.

ANNONS


– Det är alltid kul när Lasse är med för det är en skön person som är i vägen för pucken. Han löser situationer.


ANNONS

LÄS MERHär är Tre Kronors första trupp för säsongen


I SHL har även VM-guldvinnaren Jhonas Enroth gjort en väldigt stark höst i Örebro liksom Christoffer Rifalk i Rögle.

ANNONS


NHL-hemvändaren Marcus Högberg, Linköping, finns också med i Tre Kronors målvaktscoachs tankar.


ANNONS

– Marcus Högberg måste också få komma in i det innan han hittar sin nivå, men jag tänker att den ska vara ganska hög. Har man spelat i Nordamerika några år, det är bara att titta på andra målvakter, så tar det i regel ett tag innan man kommer in i det spel som man har här. Det är många jag följer, men det är bara två som kan vara med i en turnering, säger Ladhe.


PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln