Tjeckiske VM-centern om jumbons svaga höst: "Hittar sätt att förlora"

(21105) Robin Hanzl

Publicerad: 4 november 2021

TIMRÅ. Timrå har elva raka förluster.
På slutet har poängen uteblivit efter en oförmåga att göra mål.
– Just nu så får vi slita oerhört hårt för att göra mål, säger den tjeckiske VM-centern Robin Hanzl till HockeyNews.se.

Senast föll Timrå mot Frölunda trots att man vann skotten med 34–16 och var det bättre laget.

I förlängningsförlusten mot Örebro var man bättre än motståndet i 52 minuter under ordinarie tid, men tappade en 2–0-ledning.

I hemmamatcherna mot Djurgården, Linköping, Frölunda och Örebro har laget haft bra chans på poäng, men i slutändan bara fått ihop två poäng totalt. Något som gjort att glappet uppåt i tabellen, där de två förstnämnda lagen är på platserna precis framför Timrå, ökat.

Men individuella misstag och dippar i spelet har gjort att poängen uteblivit.

– Egentligen så känns det som att alla matcher är likadana. Vi spelar bra men vi hittar sätt att förlora matcher på och jag vet inte hur jag ska förklara det. Vi jobbar hårt, har bra passningar, skapar lägen och så vidare men så har vi perioder i matcherna, typ fem minuter, där de gör ett par mål och så ligger vi under. Vi måste hitta ett sätt att undvika de här perioderna i matcherna, säger centern Robin Hanzl till HockeyNews.se.

Återkommande under säsongen har varit att Timrå skapat läget, men inte gjort mål.

Något som inte minst varit tydligt i de senaste matcherna.

Chanser har skapats i flertal, men pucken har allt som oftast hamnat på målvakten eller skickats utanför kasen i de fall där målvakten varit överspelad.

Något som satt spår hos laget menar Hanzl.

– Det är mentalt, våra huvuden. Vi har inte självförtroendet när vi får lägena. Vi skapar många chanser och kan göra mål, men vi gör inte mål och vi får inte med oss de här skitmålen. Det kanske är lite otur, men vi måste göra det enklare för oss själva, ta skott från alla lägen, lägga puckarna på mål och skapa trafik. Just nu så får vi slita oerhört hårt för att göra mål, säger Hanzl.

Den VM-meriterade tjecken känner samtidigt att man på grund av tabelläget och den bristande utdelningen snarare försöker spela en passning till än att avlossa ett skott.

– Ibland, utan tvekan. Men det är något vi pratar om, att vi måste vara lite rakare och spela enklare. Men det är enklare sagt än gjort när vi är i det här läget som vi är i. Vi försöker för hårt och överilar oss, vi måste lära oss att vara kyligare i vissa lägen och lita på varandra, att vi alla kommer göra vårt jobb. Segrarna har lyst med sin frånvaro för Timrå hittills denna SHL-säsong, säger han.

Hanzl lyfte in en straff bakom Niklas Rubin för Timrås enda mål i matchen mot Frölunda. Foto: Bildbyrån

Förlusterna har som bekant staplats på rad, där man inför kvällens match mot Luleå är upp i elva raka.

Men det finns också något annat som är snudd på ständigt återkommande – att Robin Hanzl noteras i poängprotokollet.

Den tjeckiske centern har samlat ihop 14 poäng på 15 matcher, har gjort poäng i elva av 15 matcher hittills denna säsong och spelar mest av lagets forwards.

Men han är inte så sugen på att prata om sin egen höst.

– Det har varit som för laget, vi är ett lag och vi är inte i en bra situation just nu och vi måste rycka upp oss så snabbt som möjligt. Vi har många matcher kvar att spela, men vi måste vända på det här snart, säger han till HockeyNews.se och fortsätter:

– Jag vet att om jag får mycket istid så är det för att coacherna tror på mig och jag gör allt jag kan för att hjälpa laget, men uppenbarligen så har det inte räckt till så många segrar än.

Hanzl har sedan försäsongen alltid haft Ty Rattie, som är tvåa i Timrås poängliga på 13 poäng, vid sin sida medan det roterats på den tredje forwardsplatsen i Timrås förstakedja.

– Vi har spelat ihop hela tiden och jag tycker att vi har bra kemi mellan oss. VI har gjort en del poäng och skapar lägen i varje match vilket är positivt, och nu har vi Hartmann med oss som är väldigt kraftfull och spelar rakt vilket är bra för oss, säger Hanzl.