Mönstret Brynästränaren vill bryta i spelet: "Gäller att ha tålamod"


5 september 2021
Genrepet väntar för Brynäs.
Och Mikko Manner har hittills under försäsongen sett en trend hos sitt lag han vill få bukt på.
– När vi är friska och starka så kan vi spela bra, men när vi tappar lite fart så blir det svårare, säger han till HockeyNews.se.


Försäsongen har blandat och gett för Brynäs, där man bland annat tog hem Skoda Trophy efter finalseger mot Linköping.

Söndagseftermiddagen bjuder på ett sista test för Mikko Manners mannar under försäsongen då man ställs mot Timrå i genrepet.

Ett lag man också mötte i försäsongens första match, då förlorade Brynäs med ett par puckar.

Enligt Brynästränaren Mikko Manner går man åt rätt håll dag för dag, och betonar också vikten av tålamod.

– Söndag blir en ny möjlighet för oss att bygga på spelet och lära känna varandra bättre. Varje dag försöker vi göra våra saker så bra som möjligt men det gäller att ha tålamod, för när vi gör det bra så kommer vi också att börja vinna men man kanske inte vinner varje dag, säger han till HockeyNews.se.

LÄS MER: Sista chansen att imponera för Brynäs try out-back: "Jag gillar honom"

Till genrepet kommer man med förlust mot Örebro i torsdags.

En match som gav Brynäs mycket, även om det blev förlust.

– Det var ett riktigt bra test för oss att se hur bra ett av ligans bästa lag är och hur vi står oss mot dem. Men det är bara att fortsätta jobba och ha tålamod, men vi är på rätt väg, säger Manner.

Efter en turbulent fjolårssäsong både på och utanför isen är det ett Brynäs i omstart som Mikko Manner tagit över för sin första sejour som tränare utanför Finlands gränser.

Det har varit ett stadigt flöde av viktiga spelare både ut och in under sommaren.

Men hans lag kommer inte att förlora på grund av inställningen lover han.

– Det är stor konkurrens här, men vi har stora hjärtan och jag älskar den här gruppen. Alla spelare har riktigt stora hjärtan, de kämpar hårt och vill mycket. Det är saker som är bra att bygga på, men nu måste jag stötta laget och ha tålamod med resultaten. Så länge man har rätt inställning så kommer resultaten att komma, det gäller att man tar hand om våra värden och bygga det vi vill bygga hela tiden, säger Manner.

Mikko Manner i det finska båset under VM i Riga tidigare i år. Foto: Bildbyrån

Tålamod och fokus är något som är återkommande när Manner diskuterar sitt lags försäsong.

Han tycker sig ha sett mönster i hur hans lags insatser svänger.

– När vi är friska och starka så kan vi spela bra, men när vi tappar lite fart så blir det svårare, säger han och fortsätter:

– Hur länge kan vi vara fokuserade när momentum svänger över? Det sker flera gånger per match, man kanske har spelat bra men inte gjort mål och så händer något som gör att de får momentum. Så kan vi ha tålamod och ta hand om våra momentum, och inte börjar spela ensamma när motståndarna får momentum och tappar fokus, så kommer vi göra bra resultat, säger han.

Det är därför ett inte helt oväntat svar Manner ger på frågan vad han tycker att hans lag kan förbättra, och det med start i genrepet mot Timrå.

– Vi måste lära oss att vara lugna när de har momentum och när vi själva har momentum så får vi inte stressa, så att lära oss vara balanserade över 60 minuter är något jag vill se, säger han.