Toppspelare nobbar Malmö – men en spetsforward ska in: "Huggit på bra folk"

27 augusti 2021

SÖDERTÄLJE. Ingen Jacob Berglund. Heller ingen Magnus Pääjärvi.

Kanske Frans Nielsen.

Malmös sportchef Patrik Sylvegård försöker få in den sista pusselbiten i ett ganska imponerande lagbygge.
Malmö Redhawks har lagt några tuffa år bakom sig. Skånska rivalerna Rögle har etablerat sig i SHL-toppen och det är dit som Malmö vill tillbaka.


Hemvändande NHL-centern Carl Söderberg och NHL-meriterade duon Joakim Ryan och Lance Bouma ger Malmö självförtroende att våga sikta högt.


Och bättre ska laget bli.


– Vi letar en forward till och har faktiskt haft ganska mycket bra namn som valt att stanna i NHL och har fått NHL-avtal, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård till HockeyNews.se.


– Det är ganska tyst på marknaden just nu på det vi vill ha, men vi tycker inte att vi har någon panik. Vi tycker att det känns som att vi har fått ihop ett bra gäng, säger Sylvegård.


Trots att ett tiotal Malmöspelare saknades mot Brynäs i Skoda Trophy blev det 2–1-seger på straffar.


– Nu har vi i stort sett inte haft fullt lag någon gång den här säsongen, men det tillhör ju lite. En till vill vi ha, då tycker vi att vi har ett starkt lag, säger Patrik Sylvegård.


Siktet är inställt på en ytterforward. Centersidan är stark.


– Vi har Carl Söderberg, Pathrik Westerholm, vi har (Kalle) Östman och vi har ”Foppa” (Christoffer Forsberg) i en fjärde så där tycker vi att vi är starka.


Den OS-kvalande dansken Frans Nielsen, som nyligen blev utköpt från sitt NHL-kontrakt med Detroit, finns ledig och är knuten till sin tidigare klubb Malmö.


Men han är ju center.


– Han skulle nog kunna gå på en kant också, så det går säkert att ändra. Frans är ett namn, jag har jättebra dialog med honom. Jag hjälpte honom att köpa ett hus i Höllviken, eller min fru hjälpte dem och fixade och donade, så han kommer att rota sig i Malmö, säger Patrik Sylvegård entusiastiskt.


LÄS MERRödin redo efter rysarsäsongen: "Klart att det var lite tumult"


– Om Danmark går till OS så tror jag att han kommer att fortsätta spela på hög nivå. Det kan vara ett alternativ.


Frågan är om Frans Nielsen utnyttjas bäst som ytterforward eller center i Malmö…


– Det vet jag inte riktigt. Det får vi se. Om han skulle komma vill spela center så löser vi nog det.


Malmö har räknat bort den landslagsmeriterade centern Jacob Berglund, som är kontraktslös.


– Honom har vi diskuterat med och de vill avvakta KHL och någonstans har jag varit tydlig från dag ett när jag tog det här jobbet att jag vill ha folk som vill till Malmö. Att hålla på och trula, och kanske, det känns inte rätt, förklarar Patrik Sylvegård.


– Det var det som var kul med (Carl) Söderberg. Han ringde ganska tidigt, att han vill hem. ”Nu jävlar”. Det uppskattar jag hos honom. Han driver på laget på ett bra sätt.


Inte heller Magnus Pääjärvi verkar vara på väg hem till Malmö.


– Det är samma där. Det är också det där med KHL och de vill inte. Jag har full respekt för det, men man vill ha någon som vill hem och hjälpa Malmö. Men jag tror inte att de är där i sitt ”mood” än.


Malmösonen Magnus Pääjärvi har spelat i KHL efter flytten till Europa från NHL och letar ny klubb. Foto: Bildbyrån.


Patrik Sylvegård har andra krokar ute för att få in den siste forwarden, samtidigt som Adam Brodecki är på väg bort.


– Det är mycket möjligt att det blir en utländsk spelare. Det finns några ute på marknaden så vi får se lite, säger Malmös sportchef.


Vill du slå till snart?


– Vi har varit nära flera gånger faktiskt, men så har de fått ett NHL-avtal och då är vi chanslösa. Det har varit några free agents, som har varit riktigt bra.


– Vi har huggit på bra folk som har fått NHL-avtal och då är det inte så mycket att göra.


Men det är ingen tvekan om att Malmö Redhawks är nöjt med sitt lagbygge så här långt.


– Tittar vi på backsidan så har vi jättebra backar. Vi har fått (Carl-Johan) Lerby och (Joakim) Ryan. Det är mobila backar. Och (Daniel) Marmenlind (målvakten) ser magiskt bra ut. Han kommer att ge ”Ogge” (Oscar Alsenfelt) en match om förstaspaden.


Joakim Ryan byter NHL mot Malmö Redhawks och kan med sin skridskoskicklighet bli ett lyft för skåningarna. Foto: Bildbyrån.


Patrik Sylvegård är sugen på att sticka ut hakan. Men lugnar sig, där han blickar ut över Scaniarinkens is.


– Det är svårt att sitta här nu… Men jag tycker att vi har ett bättre lag än på länge. Vi började så jävla dåligt förra året. Sista 30 omgångarna är vi topp fyra. Jag tror att ledarstaben lärde sig enormt mycket då.


LÄS MERMalmös poängkung i kamp mot klockan – men Alsenfelt nära comeback


Sylvegård fortsätter om tränarstaben där Joakim Fagervall har fått en ny assistent vid sidan av Tomas Kollar.


– Sedan blev vi av med (Andreas) Lilja och fick in (Pär) Styf som också känns väldigt bra. Jag tror hela gruppen från mig till ledarna lärde sig mycket och är bättre förberedda än vi var förra året.


Och så var det den där hakan som Malmös sportchef gärna vill sticka ut:


– Jag tror att vi kan överraska mot var alla tippar oss.


Tror du inte att Malmö klättrar lite i tipsen med tanke på det lag ni har och det du säger?


– Jo, så kanske det är. Och jag menar, vi har alltid varit långt där nere, men ändå gått till slutspel varje år. Jag tycker nästan att vi skulle ha slagit ut Färjestad förra året. Jag tycker att vi var bättre, men så är det.


– Vi bryr oss inte så jävla mycket om det.


Sylvegård igen:


– Den sista pusselbiten är inte avgörande, men den kan vara viktig.