Rödin redo efter rysarsäsongen: "Klart att det var lite tumult"

27 augusti 2021

SÖDERTÄLJE. Ny kedja. Nya coacher. Ny styrelse. Ny sportchef. Ny klubbdirektör. Nya fötter… på en ny Anton Rödin?

– Det är väl klart att det var lite tumult där med kvalspelet och allt som följde därefter, men någonstans är det gjort och jag tycker att det känns bra nu. Tydliga roller, säger Rödin till HockeyNews.se.
Skyfallet i Gävle kom bokstavligen som en kalldusch härom veckan. Till och med Brynäs SHL-bostad Monitor ERP arena drabbades av översvämning med strömavbrott och förstörd is som följd.


– Vi klarade oss hemma, men det var många som hade vattenfyllda källare. Hallen (Monitor ERP Arena) fick lite stryk också. Men de löste det svinbra och vi har varit på is. De river för fullt så det går snabbt, säger Brynäs lagkapten Anton Rödin.


Livet är fullt av nya utmaningar. Och hela förra säsongen var en prövning för Brynäs på egentligen alla sätt.


Men efter att ha räddat sig kvar i SHL via kval är mycket i klubben nytt. Från styrelsen till nya finländska tränarduon Mikko Manner och Ari-Pekka Pajuluoma. Johan Alcén har tagit över som sportchef efter sin karriär som Brynäsforward och en ny klubbdirektör är på väg in från Ikea.


– Jag kanske inte har superkoll på styrelsen, men det kanske inte vi ska ha heller. Vi ska spela spelet där nere och det känns bra, säger Anton Rödin till HockeyNews.se efter 2–1-förlusten på straffar mot Malmö i Skoda Trophy i Södertälje.


Rödin och gänget håller på att lära känna den meriterade coachen Mikko Manner som bäst.


– Grym kille. Duktig tränare. Kan hockey. Både han och ”Pajen” (Ari-Pekka Pajuluoma, assisterande tränaren). Men framför allt är de grymma killar. Det känns bra, säger Rödin.


Anton Rödin gillar nye coachen Mikko Manners ledarskap. Foto: Bildbyrån.


Mikko Manner har insett att Brynäs som klubb behöver återvinna förtroendet hos sina supportrar och ute i hockey-Sverige.


Så förutom att vara ny som coach i en klubb där en rad tränare har fått kicken de senaste fyra åren är Manner med och vädrar ur gammal luft.


– Jag tycker att han är väldigt bra på att se människan, men kan vara hård. Jag ska inte säga att han står och gapar, men vad ska jag säga, han har ändå respekt med sig. Man vill göra bra ifrån sig för han ger mycket och då vill man ge tillbaka också, om du förstår vad jag menar, säger Anton Rödin.


På vilket sätt kan han uppfattas som hård?


– Äh, men han har tydliga linjer. De kräver hårt jobb och gör du det premieras det också. Jag tycker att vi ser det idag i spelet. Vi jobbar hårt i korta sekvenser och då får vi spelet med oss också.


LÄS MERStolt Brynäscoach efter regnkaoset: "Stort hjärta i hela föreningen"


Mot Malmö hade Brynäs en mängd chanser efter Malmös 1–0-mål och en sen kvittering av Daniel Mannberg tog matchen till förlängning och straffar där Malmö avgjorde.


– Nu är det en försäsongsmatch, men jag tycker att vi spelar bra. Det är vår match även fast det står 0–1 länge så tycker jag att det är vi som äger matchen.


Anton Rödin fick spela med den finska duon Tomi Sallinen och Oula Palve mot Malmö och trion verkade trivas ihop.


Rödin har annars haft Greg Scott som center en längre tid i Brynäs. Och det var med Scott han inledde även den här försäsongen, men nu saknas skadade nyförvärvet Nick Olesen som har varit tredjelänk.


– Jag tror han (Manner) vill pröva runt lite för att hitta en bra balans i laget och testa nya saker. Jag tycker att det känns bra idag. Jag tyckte vi hade lite bra lir och fick några bra lägen, säger Rödin.


LÄS MER17-årige backtalangen på väg att slå sig in i SSK: "Har jättepotential"


Anton Rödin åkte sig fri och blev neddragen mot Malmö och fick straff, men den överlät han. Och i straffavgörandet valde Manner andra skyttar.


– Jag tackade nej till första när jag blev fälld, för jag var så jävla trött. Han kanske trodde att jag inte ville lägga någon, haha, säger Rödin.


Nu återstår det bara två veckor till SHL-premiären den 11 september borta mot Frölunda.


Frågan är vad man ska förvänta sig av Brynäs den här säsongen.


– Vi har spelat tre matcher och jag tycker att det blir bättre och bättre för varje match. Jag tycker att träningarna har varit bra också. Det känns som att vi spelar lite mer med pucken. Jag tror att det kan bli bra. Jag tycker att det har sett bra ut på träningarna och som jag sa så stegras det för varje match. Det är så vi måste fortsätta.


Är det svårt att veta på försäsongen var man står eller kan man jämföra med något annat år?


– Jag tycker att om man jämför med förra året, så visst vann vi någon match här och där som vi kanske stal, vi hade kort om skott på mål, men lyckades ändå vinna, och det fortsatte in i serien, säger Rödin.


LÄS MERBrynäs storstjärna opererad för att få kontroll på fotproblemet


– (Mot Malmö) är det tvärtom och samma mot Timrå (3–4-förlust). I första matchen tycker jag att vi skapar skapar, men kanske inte får dit dem. Men det är försäsong och det kommer. Vi gnuggar detaljer och det gäller att vinna kamperna framför mål som ofta är viktiga. Får du puckarna dit är mycket vunnet.


Anton Rödin har varit hårt skadedrabbad och förra säsongen missade han 17 SHL-matcher.


Hur mår du nu?


– Det känns bra. Jag har haft en bra sommar och ny fystränare. Jag känner mig pigg och fräsch.


Fotproblemen har han fått ordning på. Förra sommaren genomgick han operationer för att kunna bli kvitt bekymren. Nu ska de vara borta förhoppningsvis för gott.


– Inga problem, faktiskt, hehe. Nej, inga problem. De löste det förra året och det var mycket med skridskor, men vi fick ordning på dem så nu har jag inga problem längre, säger Brynäskaptenen Anton Rödin.