HockeyNews
PLUS

Kanadensaren om uppmärksammade försäsongen och att vara poänggörare

(20424) Ty Rattie
Bildbyrån (montage)
ANNONS

Publicerad: 25 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Timrå har inte rosat marknaden under försäsongen. En seger och två förluster, med stundtals underkänt spel.
Det tror kanadensaren Ty Rattie det blir ordning på efter att laget kommit ihop sig än mer och fokuserat mer på speltekniska detaljer än tidigare.
– Nu när vi har det under kontroll så kommer det garanterat att se bättre ut än vad det gjort tidigare, säger han till HockeyNews.se.

ANNONS


Hösten 2018 var Ty Rattie kanske den allra hetaste spelaren i NHL under försäsongen.

På fyra försäsongsmatcher gjorde han sju mål och fyra assist i en kedja tillsammans med Connor McDavid och Ryan Nugent-Hopkins.

Efter den glödheta försäsongen blev det 4 mål och 7 assist på 50 matcher i NHL, en säsong som var hans senaste i ligan där det totalt blivit 13 mål och 17 assist i på 98 matcher för den nu 28-årige forwarden från Calgary.

– Det var kul på flera sätt. Jag spelade i ett lag som var nära mitt hem, jag hade förtroende från tränarna och det var kul att spela med Connor såklart. Jag hade lite längre tålamod från tränarna än vad jag hade haft tidigare så det var en bra start på säsongen, men sedan fick tränaren sparken och det blev flera förändringar, bland annat så blev min roll annorlunda. Men så är det i den här sporten, säger Rattie.

LÄS MER: Värvades till Timrå – tack vare Anton Lander: "T-Bone kommer passa bra in"

Från och med den efterföljande säsongen har Rattie spelat ishockey i Europa där det först blev spel i KHL med Lokomotiv och Torpedo för totalt 34 poäng på 54 matcher innan det under förra säsongen blev en flytt till Finland.

Där väntade spel med Ässät från Björneborg.

Livet i Europa är med andra ord ingen nyhet för forwarden och hans fru.

– Alla länder är olika och det tar lite tid att anpassa sig, men jag alltid kommit bra överens med alla svenska spelare jag spelat med genom åren så det här har varit den enklaste omställningen hittills för mig och min fru och hittills så finns det inte något att klaga på, säger han.

På plats i Sundsvall har kanadensaren varit i ett par veckor nu och har hunnit med spel i två av lagets träningsmatcher hittills.

– Jag älskar redan staden och killarna i laget samt ledarna har varit väldigt trevliga och välkomnande, så allt har gått bra hittills. Vi har börjat komma in i det hela mer och mer och framförallt den här veckan har det gått in vad tränarna vill ha av oss och jag är glad över att vara här. Det kommer att bli en bra säsong för oss, säger han och fortsätter:

– De första matcherna är alltid tuffa och handlar mer om att få igång benen och göra sig av med sommaren men det känns bra, och det är bra att vi har ett par matcher till nu så att vi verkligen kommer in i det. 

Ty Rattie var inblandad i en hel del skärmytslingar i matchen mot Malmö, här med Marcus Sylvegård. Foto: Bildbyrån

Rattie har genomgående i sin karriär varit en poängmakare av rang där han under sina två sista år i juniorligan WHL gjorde totalt 300 poäng på 173 matcher, slutspel inkluderat.

I AHL har poängsnittet legat på 0,69 poäng per match för 184 poäng på 268 matcher medan det i KHL och finska ligan blivit 0,65 respektive 0,57 poäng per match.

Och de högerfattade forwarden kommer till Timrå med förväntningar om att vara en poängspelare.

– Jag har varit en offensiv spelare genom min karriär, framförallt tidigt i den, men jag vill hjälpa laget över hela banan men det är klart att om jag vill vara med i poängprotokollet. Jag var tidigt en spelare lag lutat sig mot offensivt men har utvecklat mitt spel över hela banan med åren, säger Rattie.

LÄS MER: Lista: Ledande SHL-spelare som är ute efter revansch 2021/2022

Nästa chans till att göra poäng för forwarden, som noterats för en assist på två träningsmatcher hittills, är under torsdagen då Timrå ställs mot Björklöven igen.

Lagen drabbade samman i förra veckan och då föll Timrå med 2–5 och efteråt var det inte särskilt många glädjeämnen i Timrålägret.

Rattie tror på en avsevärd förbättring under torsdagen.

– Det vore trevligt att ta revansch på dem, speciellt nu när vi spelar på hemmaplan. Jag tycker att vi måste vara redo direkt från start och spela vårt spel, och det har vi som sagt kommit in i bättre nu på slutet. Vi har haft ett par bra träningar här sedan förra matchen så jag ser fram emot det. Vi har tränat mer på special teams och speldetaljer så som hur vi vill ta oss ur egen zon, så nu när vi har det under kontroll så kommer det garanterat att se bättre ut än vad det gjort tidigare, säger han.

ANNONS

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln