HockeyNews
PLUS

Lista: Ledande SHL-spelare som är ute efter revansch 2021/2022

(20320) SHL-kollage/revansch inför 2021
Bildbyrån

Publicerad: 10 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

Den 11 september börjar SHL-säsongen. Förväntningarna håller på att byggas upp.

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, går här igenom de 14 lagen och plockar ut en spelare per lag som han tror lyfter sig och revanscherar sig.


Brynäs


Anton Rödin, f.


Kommentar: Förra säsongen var mardrömslik för många brynäsare. För lagkaptenen Anton Rödin var det minst lika frustrerande som för alla andra. Rödin missade 17 matcher i grundserien på grund av skador.

Inte blev det bättre av att radarpartnern Greg Scott var borta mer än halva säsongen, också på grund av skador. Rödin stannade på 29 poäng (9 + 20), vilket poängmässigt är hans sämsta skörd sedan 2010/2011.


Djurgården


Jacob Josefson, f.


Kommentar: Precis som i fallet med Brynäs lagkapten Anton Rödin var Djurgårdens store ledare borta under en stor del av säsongen. Igen.

”Josef” har varit skadedrabbad under sina tre säsonger i SHL efter återkomsten från NHL.

Han är nu återställd efter den hjärnskakning som satte punkt för förra säsongen redan i januari och en formstark Josefson blir som ett nyförvärv för DIF.


Frölunda


Joel Lundqvist, f.


Kommentar: På temat lagkaptener i SHL som vill lägga förra säsongen bakom sig och blicka framåt passar även Lundqvist in, alltför väl.

Den 39-årige centern drog på sig fem matchers avstängning vid två tillfällen och såg ut att sakna spelgeniet Ryan Lasch väldigt mycket. Nu är Lasch tillbaka efter en säsong i Finland och Schweiz och ett uppumpat Frölunda under ledning av en revanschsugen Lundqvist kan bli något alldeles extra.


Färjestad


Gustav Rydahl, f.


Kommentar: Han började förra säsongen som lagkapten efter ett mäktigt genombrott 2019/2020, då han gjorde 19 mål i SHL och totalt 35 poäng. Men rätt snabbt förra hösten började skadorna att jävlas med den starke centern.

Efter knäoperation jobbade sig Rydahl tillbaka till SM-slutspelet, och faktiskt också till Tre Kronor-spel, men allt kommer väl att bli mycket bättre nu för en skadefri Gustav Rydahl?


Leksand


Mattias Ritola, f.


Kommentar: Mer än halva säsongen gick upp i rök på grund av återkommande strul med skador. Ritola är en begåvad och mångfacetterad hockeyspelare som bara bitvis kunde bidra till lagets framgångar.


Den 34-årige forwarden har fått ett nytt ettårskontrakt och en ny chans att visa att hans tekniska briljans fortfarande kan vara grunden till en färgsprakande daladans.


Linköping


Broc Little, f.


Kommentar: Den amerikanske forwarden är en av SHL:s allra pålitligaste målskyttar, så när han blev skadad i en hemmamatch mot HV71 den 8 december förra säsongen blev det mörka moln på LHC:s blå himmel.


Little var borta i drygt två månader och efter skadan nådde han inte upp till samma Broc-nivå som före smällen. Men trots 21 missade matcher blev den 33-årige forwarden femma i den interna poängligan på 27 poäng (11 + 17) på 31 matcher.


Broc Little, LHC. Foto: Bildbyrån.


Luleå


Erik Gustafsson, b.


Kommentar: Luleås lagkapten har skämt bort sitt lag och SHL-publiken med inte sällan dominerande matcher på isen. Förra säsongen gick det lite tyngre och flera gånger i intervjuer hördes han såga sig själv främst, men även lagets prestationer.


Kraven är fjällhöga och med sommarens värvningar är förväntningarna ännu högre än tidigare. Mycket talar för att Erik Gustafsson studsar tillbaka upp på landslagsnivå i höst.


Malmö


Johan Olofsson, f.


Kommentar: Det blev den målmässigt sämsta säsongen på fem år för den 27-årige värmlänningen, som har så mycket mer i sig än så.

Olofsson halkade bakåt i kön över spelare som ska ta hand om Malmös powerplay och han stannade på åtta gjorda mål på 52 matcher.


Men med ett nytt tvåårskontrakt underskrivet finns ett grundmurat förtroende för Olofsson i Redhawks och visst borde det vara läge att putsa till det personliga målrekordet i SHL (13 mål)?


Oskarshamn


Johannes Salmonsson, f.


Kommentar: ”Salle” är känd för att sprida en skön stämning i laget och får folk att må bra. För egen del fick han en jobbig säsong där hälften av tiden försvann på grund av skada.


Den erfarne forwarden gjorde en stark första säsong i SHL med IKO och producerade 13 mål och 24 poäng på 50 matcher 2019/2020. Det var faktiskt både mål- och poängrekord för honom. Kanske att det går att hoppas på något liknande den här säsongen som blir hans tredje i klubben.


Rögle


Ted Brithén, f.


Kommentar: Det blev en knepig säsong rent personligt för Brithén. Efter tre strålande säsonger hemma i Rögle, efter SM-guldet med HV71 våren 2017, stack han till Bern i Schweiz, men det blev inte som han hade tänkt sig och återkomsten i ett superstarkt Rögle gjorde att han inte riktigt hittade tillbaka till en ledande roll på isen.


Det mesta talar för att han blir en bärande spelare hos SM-finalisterna nu när han är med från start den här säsongen.


Ted Brithén, Rögle. Foto: Bildbyrån.


Skellefteå


Melker Karlsson, f.


Kommentar: Skellefteå har tappat ett antal tunga offensiva pjäser, men Karlsson, som återvände till Västerbotten från NHL i vintras, är kvar och behöver ytterligare ta kliv framåt.


I slutspelet blev det bara två mål och en assist på tolv matcher och jämfört med tidigare SM-slutspel i i Skellefteå i karriären är det lite för blygsamma siffror.

Den smarte och starke centern kan visa ännu mer.


Timrå


Albin Lundin, f.


Kommentar: De senaste två säsongerna har Lundin öst in 124 poäng (45 mål, 79 assist) i Hockeyallsvenskan med Timrå. Till stor hjälp har han haft Jonathan Dahlén.


Nu tar Lundin klivet upp till SHL och kanske har han nu vid 25 års ålder det som saknades senast i SHL då han gjorde inhopp för Djurgården och Skellefteå. En spännande och smart spelare med fin potential.


Växjö


Andrew Calof, f.


Kommentar: När han gjorde klart med Växjö under förra hösten smälte han in på ett galant sätt och var med om att lyfta Lakers form inför SM-slutspelet. Kanadensaren öste in 39 poäng (14 mål, 25 assist) på 39 matcher i grundserien.


I slutspelet blev det något av soppatorsk. Inget mål och bara fyra assist på vägen fram till SM-guldet. Calof hamnade utanför och vill säkerligen ta nya tag direkt från första nedsläpp.


Andrew Calof, Växjö. Foto: Bildbyrån.


Örebro


Nick Ebert, b.


Kommentar: Det tog lång tid av förra säsongen innan den 27-årige amerikanen var tillbaka i Örebro på grund av rehabilitering efter skada.

Ebert har ett fruktat skott och är en av SHL:s vassaste offensiva backar.


Han skulle kunna vara ett stort hot i offensiven i betydligt fler matcher. Ebert har stått på tröskeln till NHL och det vore kul om han fick ut sin fulla potential i SHL.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln