HockeyNews
PLUS

LISTA: Här är de poängbästa värvningarna i SHL – lag för lag

(20140) SHL-värvningar 2021
Bildbyrån/(c) photo.khl.ru Vladimir Bezzubov/Grigory Sokolov

Publicerad: 30 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Vilka nyförvärv i SHL kommer från en poängstark säsong i någon av ligorna NHL, KHL, SHL, Finland, Schweiz eller Tyskland?

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, listar här de bäst poängproducerande nya spelarna i respektive SHL-lag.


Frölunda


Ryan Lasch, f, Zürich/Pelicans, 49 matcher, 17 mål + 37 assist, 54 poäng


Kommentar: Den amerikanske playmakern gör poäng i mängder oavsett liga i Europa. Frölunda är mycket nöjt med att ha honom tillbaka i Scandinavium efter en säsong i Finland och Schweiz.


Luleå


Vilmos Gallo, f, Kookoo, 55 matcher, 20 mål + 18 assist, 38 poäng


Kommentar: Ungerske Gallo föddes bara några månader efter Luleås SM-guld 1996. Nu ska han spela i Norrbottens hockeyjätte och har fått igång poänggörandet under två säsonger i den finska ligan.


Vilmos Gallo, ny i Luleå. Foto: Bildbyrån.


Djurgården


Linus Videll, f, Barys Nur-Sultan, 59 matcher, 9 mål + 27 assist, 36 poäng


Kommentar: Ingen svensk i KHL gjorde fler poäng än 36-årige Videll. Djurgården kommer att få mycket nytta av den store och tekniskt skicklige forwarden.


Linköping


Brian Gibbons, f, Lausanne, 46 matcher, 11 mål + 22 assist, 33 poäng


Kommentar: Att Gibbons är vän med Broc Little bidrog till amerikanens val av LHC. Frågan är om de inte blir kedjekamrater när pucken släpps i SHL-premiären den 11 september.


LÄS MERLHC spetsar offensiven – värvar NHL-meriterat: "Känner Broc Little väldigt bra"


Timrå


Robin Hanzl, f, Spartak Moskva, 48 matcher, 12 mål + 19 assist, 31 poäng


Kommentar: Han var en av de bästa tekarna i VM i Lettland. Och nu är chansen stor att han blir en av de bästa TIK-arna i SHL…


Oskarshamn


Hynek Zohorna, f, Amur Chabarovsk, 47 matcher, 11 mål + 15 assist, 26 poäng


Kommentar: Hyfsad poängproduktion i ett av KHL:s fem sämsta lag. Den landslagsmeriterade tjecken har ett brett register. En vass högerforward.


Växjö


Julius Nättinen, f, Ambrì-Piotta, 32 matcher, 17 mål + 8 assist, 25 poäng


Kommentar: Den här juniorvärldsmästaren är bara 24 år och har smällt in 50 mål i Schweiz och Finland de senaste två säsongerna. Han har förutsättningar att bli omtalad som målskytt även i SHL.


Julius Nättinen (t v), ny i Växjö. Foto: (c) photo.khl.ru Elena Rusko.


Rögle


Ryan McKiernan, b, Eisbären Berlin, 38 matcher, 7 mål + 18 assist, 25 poäng


Kommentar: Den tidigare AIK-backen kan knappast ha förväntningar på sig att bli en ny Kodie Curran, men kanske ändå något åt det hållet. En fördel för honom att han har varit i svensk hockey förut.


Malmö


Kalle Östman, f, Djurgården, 52 matcher, 6 mål + 19 assist, 25 poäng


Kommentar: Poängmässigt gick han från fem poäng första SHL-säsongen i Djurgården till 25 poäng under den senaste. Smarte och mångsidige Östman kommer att ge Malmö fin stabilitet på centersidan.


Skellefteå


Stefan Loibl, f, Adler Mannheim, 34 matcher, 6 mål + 17 assist, 23 poäng


Kommentar: Det är knappast som ersättare till Pär Lindholm eller Andreas Wingerli som Loibl tar klivet till Skellefteå och SHL. Men möjligen får han testa och se om han kan vara ett centerval för nye coachen Robert Ohlsson.


Stefan Loibl, ny i Skellefteå. Foto: Bildbyrån.


Färjestad


Marcus Nilsson, f, Langnau/Sotji, 53 matcher, 4 mål + 19 assist, 23 poäng


Kommentar: Året i KHL slutade tidigt och blev till en flytt till Schweiz. ”Lilliz” utlandsäventyr blev inte vad han hade hoppats, vilket stämmer in på flera av FBK:s hemvändare. I Karlstad och SHL vet alla hans kapacitet.


Örebro


Jani Lajunen, f, Lugano, 38 matcher, 9 mål + 12 assist, 21 poäng


Kommentar: Det är som defensiv center som han har skapat sig ett respekterat namn i hockey-Europa. Men den fysiskt starke tvåvägsspelaren har även offensiva kvaliteter som passar perfekt för Örebro.


Leksand


Justin Kloos, f, Torpedo Nizjny Novgorod, 48 matcher, 11 mål + 9 assist, 20 poäng


Kommentar: Marek Hrivik gick till Torpedo och från Torpedo kommer närmast Kloos. Inte riktigt samma centertyper och frågan är hur stor del av hålet efter Hrivik som Kloos kan tänkas fylla.


Brynäs


Julius Bergman, b, Pelicans, 57 matcher, 5 mål + 7 assist, 12 poäng


Kommentar: Han skulle ha spelat för Björklöven, men så dök den här SHL-chansen upp och då slog Bergman till. Frågan är om den 25-årige högerskytten slår till med sitt första SHL-mål i höst?


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln