De ersätter Minsk i CHL – Leksand får nytt motstånd: "Välkänd klubb"

10 juni 2021
Leksand har fått en ny motståndare i gruppspelet av CHL.
Under torsdagen stod det klart att Slovan Bratislava ersätter Junost Minsk.


Tidigare i veckan beslutade sig CHL:s ägare för att ta beslutet som förkunnade att Junost Minsk från Belarus inte tillåts spela i Champions Hockey League den kommande säsongen.


Det lämnade ett hål i grupp F, där Leksand, Trinec och Fribourg-Gotteron ingår.


Ett hål som nu är fyllt.


Under torsdagen meddelade nämligen CHL:s ägare att Slovan Bratislava från Slovakien ersätter.


"Det är CHL:s målsättning att via wild card-systemet utnämna rättmätiga klubbar och bidra till utvecklingen av den europeiska ishockeyn genom att ha störst möjliga mångfald bland deltagarländerna. Utnämningen av Slovan Bratislava ger oss möjligheten att välkomna Slovakien tillbaka in i tävlingen, ett land med en stolt ishockeytradition och som genom åren producerat högkvalitativa ishockeyspelare", skriver CHL i ett pressmeddelande.


Leksands huvudtränare Björn Hellkvist har ingenting alls emot att byta Minsk mot Bratislava.


– Inte för att ha ”disrespect” mot (ringakta) staden Minsk, men nu fick vi Bratislava istället och det är trevligt så det var positivt. Vi fick lite lättare att parera resor kanske nu när vi har ett tjeckiskt lag (Trinec) sedan innan och Bratislava som inte är så långt därifrån, säger Hellkvist till HockeyNews.se.


– Det är tre både roliga lag och bra lag att möta.


Vad vet du om Slovan Bratislava?


– Ingenting egentligen, men jag har lite tid på mig att ta reda på det. Jag vet att det är en fin stad, haha. Det är magiskt, säger Hellkvist.


LÄS MERSpelschemat presenterat – då spelar de svenska lagen i CHL


Den första omgången för CHL:s gruppspel inleds 26 augusti, men första matchen i grupp F spelas en dag senare då Leksand välkomnar just Slovan till Tegera Arena.

Leksandstränaren Björn Hellkvist ser fram emot att möta Slovan Bratislava i CHL-premiären. Foto: Bildbyrån.


LÄS MERSå här spelar dina favoriter i SHL på försäsongen – schema lag för lag


"Slovan Bratislava är en välkänd klubb och de firar sitt 100-årsjubileum i år och har visat stort intresse i att få visa upp sig på den här nivån. Av den anledningen har CHL:s styrelse bestämt sig för att dela ut ett wild card och den 32:a platsen i CHL 2021–22 till just dem".


Björn Hellkvist tror att Leksands fans är likna sugna på Champions Hockey League som han själv är.


– Leksandsfansen är alltid pepp. Sedan om det är att vi spelar en försäsongsturnering i Södertälje eller om det är Strömstad så är de jättepepp på det. Jag är övertygad om att vi kommer att ha en bra följarskara i Champions League. Överlag är det något i Sverige att så länge vi är innanför våra gränser så ska inhemskt vara inhemskt. Jag vet inte varför det är så. I många länder är det ett hyfsat drag kring ligan. Det är i Sverige som kanske inte riktigt har hakat på, säger Hellkvist.